Skocz do zawartości

[Przód napędu] Redukcja ilości tarcz

Grabarz

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalony!

Od pewnego czasu zauważam, że w terenie praktycznie nie używam blatu, za to dość często młynka. Pomyślałem wiec, że może by tak zredukować ilość tarcz do dwóch…? Podświadomie dążę do upraszczania konstrukcji sprzętu (stąd oddanie i aktywność w temacie ostrokołowym).

Widywałem wielokrotnie rowery XC z dwoma właśnie tarczami (głównie jakieś light bike'i). Pomyślałem więc sobie tak: 44 mi niepotrzebne, ale 32 to czasem za mało. Kompromisem mogła by się okazać tarczka 36T. Małą chciałem za to obniżyć do 20T (tak - rozważam pięcioramienne korby). Zdejmując z najmniejszej tarczy 2T nadrobił bym sobie braki wynikające z 8 rzędowej kasety posiadającej max 30T ( uparcie nie chcę 9-tki - proszę, nie namawiajcie mnie na nią).

Niestety przeglądając galerie wyznawców Boga Wagomira zostałem sprowadzony brutalnie na ziemię - standardem jest zestaw 44-29.

Czy widzieliście może przód w opcji podobnej do wykoncypowanej przeze mnie (36-20)? Czy to w ogóle pociągnie jakaś przednia przerzutka? 16T różnicy to trochę dużo. Widziałem dziś Sh SLX w opcji 36-22, więc jakaś nadziej większa już jest.

Proszę Was o opinie, czy to technicznie ma prawo zadziałać. Wyjątkowo szeroko otwieram się na rozważania teoretyczne nie poparte własnymi doświadczeniami/badaniami/experymentami.

POSTRO!

Gr

Używam 22/36 i basha. Przerzutka przednia to Deore Top Swing. Działa to to w miarę dobrze. Dlatego w miarę, bo czasem przy redukcji zdarza się, że łańcuch spadnie za daleko i zleci z małej tarczy. Problem trochę wkurzający, ale potrafię z tym żyć. Warto tylko zadbać o odpowiednią linię łańcucha lub jakąś osłonkę, tak, aby łańcuch nie zakleszczał się między 22T a suportem.

Nie wiem jak będzie z 20/36, ale zawsze masz opcję założenia kasety na 8 11-32T i 22T z przodu.

...bo mam aluminiowy bębenek. Kancerują go tylko dwie dokładane poza pająkiem koronki, których z rzadka osobiście używam.

Z kupnem 8-ki na pająku nie ma problemu najmniejszego - wciąż robi je Sh, są w każdym 3miejskim sklepie, do którego wszedłem.

Zanabyłem już i zamontowałem blacik 36T. Aktualnie więc mam 36-22. Po sezonie szarpnę się jednak na jakieś korby na 5-ramiennym pająku. Marze o Middleburn, w ostateczności może uda się wyrwać jakąś nieużywaną Turbinę. Wówczas przetestuję 36-20.

Dzięki za opinie!

• 3 tygodnie później...

Zestaw 36x22 rzeczywiście działa wyśmienicie :) Nie wiem, czy to zasługa zwiększenia środka do 36T, czy nowego oleju (GreenOil), ale po raz pierwszy ani razu nie wciągnęło mi łańcucha pod ramę podczas 5 dni śmigania po górach.

Przymierzam się do zakupu korb na microdrive'a i założenia młynka 20T.

Raz jeszcze dzięki za opinie.

• 3 miesiące temu...

Jak chcesz 22/36 to większy blat musi mieć te specjalne wypustki (chain pickup ridges) ułatwiające wciąganie łańcucha na ten blat. Ten z linka to blat jednoblatowy :) czyli bez tych wypustek.

Fajnym wyborem jest aktualnie korba SLX 22/36/bash, chodzą po bardzo małych pieniądzach na allegro

Jak chcesz 22/36 to większy blat musi mieć te specjalne wypustki (chain pickup ridges) ułatwiające wciąganie łańcucha na ten blat. Ten z linka to blat jednoblatowy :) czyli bez tych wypustek.

Fajnym wyborem jest aktualnie korba SLX 22/36/bash, chodzą po bardzo małych pieniądzach na allegro

Właśnie zakupiłem Truvativa więc mijało by się to z celem kupna czegoś innego, chyba że ktoś ode mnie odkupi :)

A i pytanie. Czy gdyby zamiast 22 było 24 i zrobić 24/36 to czy ten blat który podałem z linka dał by rade? Czy trzeba szukać tak jak mówisz z tymi wypustkami.

pzdr

• Mod Team

Klaniam,

To nie jest kwestia czy bedzie to 22/36, czy 24/36 czy nawet 20/36. Poprostu blat ktory podales jest blatem singlowym. Pewnie ze mozna poexperymentowac ale jak na moj gust to takie rzezbienie w g...

Rampy i piny maja za zadanie ulatwienie przerzucania, szczegolnie pod obciazeniem. Kup sobie jakis blat deore czy alivio i bedziesz zadowolony jak ta-la-la...

Czasami przy zwyklej korbie trzeba sie zdrowo nagimnastykowac aby pokonac skok 22/32T. A tu masz jeszcze dalej...

OSTRO!

I.

• Mod Team

alergii nie mam, google nie boli , u Arnika już coś kupowałem etc... ;)

troszkę luźniej, nie trzeba się tak spinać. Po to forum żeby oświecić nie oświeconych, nie widziałem że to przestępstwo :D

a tak poza tym, Dziękuje za przykłady.

pzdr :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...