Grabarz Napisano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Pochwalony! Od pewnego czasu zauważam, że w terenie praktycznie nie używam blatu, za to dość często młynka. Pomyślałem wiec, że może by tak zredukować ilość tarcz do dwóch…? Podświadomie dążę do upraszczania konstrukcji sprzętu (stąd oddanie i aktywność w temacie ostrokołowym). Widywałem wielokrotnie rowery XC z dwoma właśnie tarczami (głównie jakieś light bike'i). Pomyślałem więc sobie tak: 44 mi niepotrzebne, ale 32 to czasem za mało. Kompromisem mogła by się okazać tarczka 36T. Małą chciałem za to obniżyć do 20T (tak - rozważam pięcioramienne korby). Zdejmując z najmniejszej tarczy 2T nadrobił bym sobie braki wynikające z 8 rzędowej kasety posiadającej max 30T ( uparcie nie chcę 9-tki - proszę, nie namawiajcie mnie na nią). Niestety przeglądając galerie wyznawców Boga Wagomira zostałem sprowadzony brutalnie na ziemię - standardem jest zestaw 44-29. Czy widzieliście może przód w opcji podobnej do wykoncypowanej przeze mnie (36-20)? Czy to w ogóle pociągnie jakaś przednia przerzutka? 16T różnicy to trochę dużo. Widziałem dziś Sh SLX w opcji 36-22, więc jakaś nadziej większa już jest. Proszę Was o opinie, czy to technicznie ma prawo zadziałać. Wyjątkowo szeroko otwieram się na rozważania teoretyczne nie poparte własnymi doświadczeniami/badaniami/experymentami. POSTRO! Gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Siemka. Mam 22/36/bashring na standardowym 4-ramiennym pająku 104/64mm - śmiga. Do następnego roweru planuję 29/42 z szosową przerzutką. GL&HF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 A teraz jakiej przerzutki na przodzie używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Zwykłe Deore z manetką Sram X5 trigger. Żadnych problemów ze zmianą przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 THX! Zatem 9.0 też powinno spokojnie pociągnąć. A zauważasz może problem wciągania łańcucha pod ramę przy zrzucaniu na 22? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Nein, ale mam tam chainguide. Ale jak dobrze wyregulujesz przerzutke to bedzie git, tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Używam 22/36 i basha. Przerzutka przednia to Deore Top Swing. Działa to to w miarę dobrze. Dlatego w miarę, bo czasem przy redukcji zdarza się, że łańcuch spadnie za daleko i zleci z małej tarczy. Problem trochę wkurzający, ale potrafię z tym żyć. Warto tylko zadbać o odpowiednią linię łańcucha lub jakąś osłonkę, tak, aby łańcuch nie zakleszczał się między 22T a suportem. Nie wiem jak będzie z 20/36, ale zawsze masz opcję założenia kasety na 8 11-32T i 22T z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 (...) ale zawsze masz opcję założenia kasety na 8 11-32T i 22T z przodu. Ale to chyba na poziomie Alivio. Na alumioniowym pająku takowej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Są stare 8'miorzędowe XTR'y i chyba XT na alu pająku ale coraz rzadziej je widać na allegro. Czemu koniecznie na pająku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Czemu koniecznie na pająku? Bo ma aluminiowy bębenek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Ja mam kasete na pająku - XT - i bębenek aluminiowy - pokancerowany od tej kasety tak że sa problemy ze zdjęciem kasety. 8 - ka xt http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=417352543 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 ...bo mam aluminiowy bębenek. Kancerują go tylko dwie dokładane poza pająkiem koronki, których z rzadka osobiście używam. Z kupnem 8-ki na pająku nie ma problemu najmniejszego - wciąż robi je Sh, są w każdym 3miejskim sklepie, do którego wszedłem. Zanabyłem już i zamontowałem blacik 36T. Aktualnie więc mam 36-22. Po sezonie szarpnę się jednak na jakieś korby na 5-ramiennym pająku. Marze o Middleburn, w ostateczności może uda się wyrwać jakąś nieużywaną Turbinę. Wówczas przetestuję 36-20. Dzięki za opinie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Zestaw 36x22 rzeczywiście działa wyśmienicie Nie wiem, czy to zasługa zwiększenia środka do 36T, czy nowego oleju (GreenOil), ale po raz pierwszy ani razu nie wciągnęło mi łańcucha pod ramę podczas 5 dni śmigania po górach. Przymierzam się do zakupu korb na microdrive'a i założenia młynka 20T. Raz jeszcze dzięki za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoko Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ogrzewam kotleta jak się spisuję napęd? jakieś plusy/minusy? Ja mam zamiar zrobić coś takiego z Truvativa 3.1 (44-22). Zastanawiam się tylko nad blatem (konkretnie tym http://www.downhill.pl/produkt.php?pid=357&cid=188 ), i ciekawi mnie czy będzie pasować. jak to można sprawdzić? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Jak chcesz 22/36 to większy blat musi mieć te specjalne wypustki (chain pickup ridges) ułatwiające wciąganie łańcucha na ten blat. Ten z linka to blat jednoblatowy czyli bez tych wypustek. Fajnym wyborem jest aktualnie korba SLX 22/36/bash, chodzą po bardzo małych pieniądzach na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beton Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ja myślałem nad taka korba 22/36 właśnie SLX ale jakoś waga nie przekonuje. poniżej 900g to bym wziął. ciekawe ile zdjęcie tych osłonek plastikowych daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoko Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jak chcesz 22/36 to większy blat musi mieć te specjalne wypustki (chain pickup ridges) ułatwiające wciąganie łańcucha na ten blat. Ten z linka to blat jednoblatowy czyli bez tych wypustek. Fajnym wyborem jest aktualnie korba SLX 22/36/bash, chodzą po bardzo małych pieniądzach na allegro Właśnie zakupiłem Truvativa więc mijało by się to z celem kupna czegoś innego, chyba że ktoś ode mnie odkupi A i pytanie. Czy gdyby zamiast 22 było 24 i zrobić 24/36 to czy ten blat który podałem z linka dał by rade? Czy trzeba szukać tak jak mówisz z tymi wypustkami. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Grudnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Klaniam, To nie jest kwestia czy bedzie to 22/36, czy 24/36 czy nawet 20/36. Poprostu blat ktory podales jest blatem singlowym. Pewnie ze mozna poexperymentowac ale jak na moj gust to takie rzezbienie w g... Rampy i piny maja za zadanie ulatwienie przerzucania, szczegolnie pod obciazeniem. Kup sobie jakis blat deore czy alivio i bedziesz zadowolony jak ta-la-la... Czasami przy zwyklej korbie trzeba sie zdrowo nagimnastykowac aby pokonac skok 22/32T. A tu masz jeszcze dalej... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoko Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 ok, teraz rozumiem, dzięki a czy moglibyście podać jakieś linkowe przykłady? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Grudnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Przepraszam... a Ty masz jakas alergie na goole czy jak http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...roducts_id=1056 http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53...ZTA=A&HNT=T http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=2072 http://arnik.home.pl/product_info.php?cPat...roducts_id=3798 http://arnik.home.pl/product_info.php?cPat...roducts_id=3799 http://arnik.home.pl/product_info.php?cPat...roducts_id=3800 Albo rusz zadeczek i udaj sie do najblizszego sklepu rowerowego i popros zeby Ci zorganizowali blat... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoko Napisano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 alergii nie mam, google nie boli , u Arnika już coś kupowałem etc... troszkę luźniej, nie trzeba się tak spinać. Po to forum żeby oświecić nie oświeconych, nie widziałem że to przestępstwo a tak poza tym, Dziękuje za przykłady. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Grudnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Klaniam, Oswiecac TAK ale nie wyreczac podszytych leniem Smacznego... Cala przyjemnosc po mojej stronie... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.