Skocz do zawartości

[rower] iron horse 6point4 2008

Gilu

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. tez planuje przesiasc sie z HT na FS. i bedac obecnie w za oceanem mam swietna okazje nabyc wlasnie Iron horsa od randala scotta. Pytanie jest czy wazac 85-90 kg warto brac 6.4 czy pozostac przy mkIII. Za mk III przemawia lepszy osprzet a za 6 point skok...-i jak mi sie wydaje solidniejsze zawieszenie,czy przy mojej wadze odczuje sie bardzo te 2-3 kg roznicy miedzy tymi dwoma modelami??Przy skladaniu poprzedniego roweru wagi jakos bardzo sie nie balem... i chyba nigdy jakos na nia nie zwracalem uwagi (moze dlatego ze malo podjezdzam). Jakie wy macie skoki zawieszenia przy All mountain ahha i czy osoby ktore kupily rowery ze skokiem wiekszym od przecietnego tzn 150mm narzekaja czasem i mowia ze jednak lepiej byloby miec mniej??

Bo chyba 6p bedzie przez owy skok wygodniejszy. Jak jezdze miasto+ schody i wszystkie miejskie gorki, 30 km lesne wycieczki dokola miasta ( nie boje sie braku 3 blatu w 6 poincie bo i tak praktycznie nigdy go nie uzywam). Nie zabieralem sie jeszcze za skoki. Jak juz nabede Irona to na pewno zaczne wypady w gory min. raz w miesiacu. wiec moze i jakies male hopki sie zdarza..

Dzieki za odpowiedzi.

zawieszenie nie jest solidniejsze - jesli juz to mocniejsza konstrukcja ramy. oba rowery maja ten sam system zawieszenia.

nie boisz sie braku małej zębatki? to czy jest potrzebna czy nie zalezy od terenu w jakim sie poruszasz lub bedziesz poruszał. wnioskuje ze nie jest to teren zbyt gorzysty lub wogole nie/mało podjeżdżasz.

rowery all mountain maja skok 120-140 mm.

roznica w wadze 2-3 kilo to bardzo duza roznica, mocniej zauwazalna im lzejszy rower - np miedzy 12 a 15 kilo odczucie jest wyrazniejsze niz miedzy 15 a 17 kilo.

co to są miejske górki?

narzekanie i chec zmiany na skok mniejszy niz 150mm - to raczej swiadomy wybor - nabycie takiego roweru i osoba ktora sie zna wie co robi. poza tym chęc zmiany na mniejszy skok wiaze sie nie tyle z samym skokiem co przeznaczeniem roweru: powyzej 150mm to rower ciezszego kalibru do grawitacyjnych zastosowan i jesli jest on uzywany zgodnie z przeznaczeniem to po prostu bedzie ciezki.

Tak się zastanawiam - gdyby w MKIII zamontować Fox'a 32 140mm czy nie popsuło by to geometrii?

A na marginesie - co myślicie o takim secie: Iron Horse 6 point + Fox RP23 (bo można w nim w "większym stopniu" wyłączyć ProPedal niż w 5.0) + Rock Shox Lyik U-Turn (płynna regulacja skoku)?

Iron Horse podaje że do MKIII można upchnąć widelec o skoku 140mm:

http://www.ironhorsebikes.com/faq/2007/12/...-i-can-put.html

Ja najpierw przetestuję standardowego Recon'a ale już mi chodzi po głowie 2009 Fox 32 Talas RLC 140.

Nominalnie 140mm skoku, ale można go szybkim ruchem skrócić nawet do 100mm.

tylko ze posiadanie widelca z dluzszym skokiem zdecydowanie prowokuje to do jazdy na pelnym ugieciu. 140 mm raczej nie ma problemu (watpie by firma przystosowywala rame ze skokiem 130 mm do widelca o krotszym skoku)a co do lyrika - to roznica rzędu 1,5 stopnia w kącie głowki ramy. choc oczywiscie najistotniejsze jest czego sie oczekuje od roweru jako jego wlasciwosci jezdnych. kto lubi stabilnosc w jezdzie na wprost na zmianie widelca skorzysta, kto ceni super zwrotnosc i ciasne techniczne szlaki - wybieze rower bardziej zwrotny. lyrik wplynie tez na wlasciwosci na podjazdach: zakladajac ze nawet mozna go skrocic to maks do 115 mm a recona do 100. lyrik tez jest sporo ciezszy.

Iron Horse podaje że do MKIII można upchnąć widelec o skoku 140mm:

Tak było , jednak rama z roku 2008 (z tego co piszą) ma trochę zmienioną konstrukcę - poszli bardziej w kierunku uniwersalności - obniżając wagę i skok :)

Osobiście uważam, że to słuszne zmiany (napisali 140 max - ale raczej takiego nie zalecają)

mk jest rowerem all mountain. do xc jest azure.

jak na enduraka 6 point ma nietypową oś 150 mm - ile osob takich piast w enduro uzywa? :) jelsi natomiast mialby to byc rower do fr to ma za krótki skok jak na dzisiejsze standardy. choc znam twardzieli ktorzy chetnie ciągną takie klocki pod gore i to bardzo efektywnie :)

Według mnie seryjnie cieżkie enduro - freeride, ale gdyby zdemontoać napinacz (400g), zmienić korbę na trójrzędową, koła na lżejsze no i zaomontować amortyzator ze zmiennym skokiem nadawałby się też do podjeżdżania. Dziwi mnie jednak to, że już seryjnie w 6oint6 (w sumie najwyższym modelu 6point'a) nie montują Lyrika 2-step air, tylko Solo air. Inne firmy raczej montują w najwyższych modelach widelce za zmiennym skokiem.

Seryjnie rower to 16,5 kg (36.3 lbs) kowadło, ale na samej ramie można zbudowć nie aż tak ciężki rower. Waży ona 7.25lbs (jak już podpowiedział Janisław) czyli jakieś 3290g. Dodając nieco ponad 435g wagi Fox'a DHX 5.0 i ok 100g wagi sterów frameset będzie ważył ok. 3825g. Frameset Felt Redemption waży ok 8.1 lbs, czyli 3675g, a najwyższy z Redemptionów na nim zbudowany - Felt Redemption 1 Felt Redemption 1 - 31.8 lbs, czyli poniżej 14,5 kg.

A jaką najlżejszą (przy zachowaniu sztywności) trójrzędową korbę na mufę 83mm do Iron Horse'a byście wybrali? Saint waży ponad kilogram, a na 2009 nie ma trójrzędowej. Czy z korb Truvativ'a jest jakaś? Czy np. Stylo

pasuje do jakiegoś środka suportu na 83mm, np. tego

(nie wiem czy GigaXPipe pasuje do Howitzer'a). A może Hussefelt Triple

- można kupić z środkiem suportu na tą mufę? A może jakaś inna korba?

Masz rację. Sprawdziłem - korba jest niestety droga, 1300zł, na allegro 750zł. Waga 1082g + 115g środka suportu. Myślę że lepiej kupić tańszego Truvativa Hussefelt Tripple + środek suportu Howitzer. Waga 740g + 365g = 1105g przy wręcz ,,downhilowej" wytrymałości.

Znacie jakieś lżejsze korby tego typu (trójrzędowe, z łożyskami na zewnątrz mufy o szerokości 83mm)?

• 1 miesiąc temu...

Witam. Co do Lyrica 2step to szkoda kasy. Miałem go, skok zmienia się szybko, ale tylko kilka razy go użyłem. W gruncie rzeczy jeśli śmigasz na trasie gdzie często zmienia się teren góra-dół to szlak cię chwyci, jeśli będziesz co chwilę to robił i po pewnym czasie będziesz chrzanił ten system. Za każdym razem gdy chcesz go zmienić (obniżyć) to musisz go docisnąć. Jeśli przy każdym podjeździe będziesz to robił to nerwica gwarantowana. Uważam że przy amorze 150mm spokojnie można podjeżdżać, a zmiana skoku nie jest aż tak ważna. Właśnie zamierzam poskładać bika i zamierzam kupić Lyrica solo air (lżejszy niż 2step) albo coś z Marzoka.

Poza tym tobo gdzieś pisał: rower do enduro to taki który ma niską wagę najlepiej koło 13kg chyba że zamierzasz na nim trochu skakać to 14-14,5 kg to dobra waga. Chociaż trzeba będzie się namęczyć przy podjazdach.

Co do widelca a podjeżdżania to zależy. Wg mnie ważniejsze jest to jak łatwo jest poderwać przednie koło (kąt główki), determinuje to czy trzeba "leżeć" na kierownicy, aby podjechać czy nie. U mnie jak skrócę skok do 115mm i zrobię jakiś większy podjazd to trzeba środek ciężkości dać na przód bo koło odrywa się od ziemi. Przy 160mm można zapomnieć o podjeździe, chyba że się położy na kierownicy. A co do możliwości podniesienia koła nawet jak mam widelec 115mm to przy mocniejszym pedałowaniu na lekkim biegu koło i tak idzie do góry.

Bardzo fajnie ale ustawianie sag-u w lyricu i tak zabiera ci trochę skoku i nigdy nie masz 160mm. Lyrica miałem jako 145mm bo tak mi pasowało więc te 3cm (po zmianie skoku taki jak u ciebie) naprawdę nie robi aż takiej różnicy. Podnoszenie koła oczywiście że się pojawiało ale bez przesady.Baknij na linijkę i zobacz ile to 3cm jeśli dla tych 3 cm chcesz wydać dużo więcej kasy i mieć cięższego amora to kupuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...