michcss Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Wczoraj wyczyściłem łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej, wysuszyłem, wyczyściłem zębatki, posmarowałem finish line cross country, zostawiłem na noc, i.... trzeszczy :| słychać go bardziej niż przed czyszczeniem Teoretycznie jedna noc powinna wystarczyć na "wsiąkniecie" smaru do łańcucha. Więc o co chodzi?
Mod Team bogus Napisano 6 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2008 Przejedź się kawałek i przetrzyj łańcuch. Też tak miałem, że jakieś drobinki piasku jeszcze zostały, mimo szejkowania. Po 30 km powinno wszystko wrócić do normy.
michcss Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Napisano 6 Sierpnia 2008 ok, tylko dziwne samo w sobie jest to, że brudny łańcuch chodził cicho, a wyczyszczony nie
Mod Team bogus Napisano 6 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2008 Bo się w nim poprzemieszczały drobinki piasku. Tak samo masz jak łańcuch jest lekko zapiaszczony, potem go wycierasz, następnie smarujesz, znów wycierasz nadmiar smaru, jedziesz i przez kilka kilometrów słychać piasek, później ustaje trzeszczenie. A dlaczego ustaje? Bo się drobinki ułożyły tak, że nie słychać ich pod naciskiem, lub się rozgniotły.
pawel934 Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 lub się rozgniotły. Drobinki piasku w łańcuchu się raczej nie rozgniotą
paweu Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Sprawa jest prosta. Łańcuch czyszczony był, ale nie wyczyszczony. Z doświadczenia wiem ze niema nic lepszego od zestawu kuweta (taka do farby, nie dla kota ) + benzyna + pędzel i przeciągnięcia łańcucha przez ten zestaw. Łańcuch nawet po tzw. "szejkowaniu" niejest dobrze wyczyszczony, świadczy o tym brudna benzyna po późniejszym potraktowaniu pacjenta pędzlem w benzynie - taki mój mały eksperyment.
zabiel17 Napisano 10 Sierpnia 2008 Napisano 10 Sierpnia 2008 Czy to możliwe, że po kilkunastu km- około 200-300 (nie pamiętam) na łańcuchu pojawiła się rdza, czy to tylko taki osad? Po wczorajszej wycieczce łańcuch charczy jak szalony- przetarłem, teraz nasmaruje- czy to coś da?
Ecia Napisano 10 Sierpnia 2008 Napisano 10 Sierpnia 2008 Wyczyść benzyną i nasmaruj. W razie dalszych wątpliwości pogrzeb w archiwum, bo były już o tym tematy. Pozdrówko na szybko
ender Napisano 10 Sierpnia 2008 Napisano 10 Sierpnia 2008 w moim hp 20 jak sie zapomne to tez rdza powstaje ale wd 40 potrafi to wyczyscic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.