bts Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Cześć. Gdzie mozna znaleźć jakieś informację o różnicach w konstrukcji przerzutek shimano? Konkretnie chodzi mi o modele Alivio i Deore, ale nie pogardzę też innymi porównaniami Czy są to tylko różnice materiałowe, czy przerzutki są inaczej zbudowane?
pawellldef Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Wydaje mi się, że na stronie dystrybutora na Polskę Shimano - Pawlaka jest aktualny katalog w pdf-ie shimano i tam są wszystkie informacje zawarte. Pozdro :-)
bts Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Napisano 5 Sierpnia 2008 Faktycznie, trochę informacji tam jest, ale to głównie opis różnic pomiędzy modelami z poprzednich lat a współczesnymi Także to jeszcze trochę nie to, ale i tak mi mniej-więcej rozjaśnił sytuację W każdym razie, jak ktoś ma jeszcze jakieś inne linki, to śmiało.
Mod Team bogus Napisano 5 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2008 Alivio to takie nieco przestarzałe stylistycznie Deore. Różnic w działaniu nie ma żadnych. W trwałości raczej też nie. Alivio przez Shimano dedykowane jest do napędów do 8 sp, a Deore do 9 sp, ale niejedno Alivio już obsłużyło 9 sp.
Schwefel Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Alivio przez Shimano dedykowane jest do napędów do 8 sp,a Deore do 9 sp, ale niejedno Alivio już obsłużyło 9 sp. Wszystko to czysta teoria bo w praktyce zakres pracy przerzutki przy 8 i 8sp jest taki sam, więc czemu ma nie działać?
Mod Team bogus Napisano 5 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2008 Właśnie dlatego to napisałem.
bts Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Napisano 6 Sierpnia 2008 Hm, no nie mówcie, że dodatkowe 24 zł płaci się za stylistykę, bo nie uwierze
pawellldef Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Płacisz też za napis No dokładnie - zrobią wszystko aby nas z kasy wystukac...
Mod Team bogus Napisano 6 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2008 Dokładnie tak jak wyżej. Ale według mnie Alivio na pierwszy rzut oka wygląda dużo bardziej plastikowo niż Deore, co nie oznacza, że działa gorzej czy coś podobnego. Choć wygląd to kwestia gustu.
Kathar Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 zrobią wszystko aby nas z kasy wystukac... A większość zapaleńców (w tym ja, żeby nie było ) zrobi bardzo dużo, żeby mieć te "lepsze napisy". Oni produkują, a my kupujemy. Relacja jak najbardziej prawidłowa. Dla nich kasa, dla nas zadowolenie i wyższa jakość (chociaż nie zawsze jest to regułą). Innym ważnym czynnikiem jest też poziom lansu...
Mod Team Puklus Napisano 12 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2008 Z tego co ja kiedyś czytałem na temat przerzutek to znaczace roznice zaczynały sie od XT na dobra sprawe, chociazby ceramiczne łozyska kołeczek z tego co pamietam, czy tez lepszy stop aluminiu, niewiem jak pantograf ale łozyskowanie tez jest chyba udoskonalone. Wg. mnie deore wyglada dosc ze tak powiem bulwiasto, sam mam osprzet LX i w sumie jestem zadowolony mogło by co prawda ciszej pracowac no ale jest dobrze. Jezeli chodzi o "lepsze napisy" to jest fakt, wiele przerzutek od altusa do alivio znac zaco nie odbiegaja w działaniu, choć altus chyba tak, ale napis robiswoje. Stylistycznie odskoczył nowy XT i XTR i mi sie to podoba, ciekawy design ma SRAM choc nie lubie nie kompatybilnych sprzetów
DOMAN Napisano 14 Sierpnia 2008 Napisano 14 Sierpnia 2008 Deorka od od alivio różni się i to znacznie. Podstawowa różnica to miejsce mocowania wózka, w deore jest aluminium a w alivio plastik, to raz a dwa, ze alivio chyba nawet nie ma wymiennego wózka, więc jak ci sie rozwali np. sprężuna od niego to jest w dupie ...
Mod Team bogus Napisano 14 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2008 Tylko czy wymiana wózka lub sprężyny nie będzie droższa od kupna drugiej przerzutki Alivio + zaoszczędzone 24 zł. Według mnie powinno wyjść taniej w przypadku nowej przerzutki, choć nie wiem jakie są ceny części zamiennych.
c1ach Napisano 14 Sierpnia 2008 Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja jak już coś mam zepsute to staram się iść do przodu i wymieniać na lepsze. Naprawa Alivio jest nieopłacalna, skoro za 50 zł możesz mieć nówkę
bts Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Napisano 14 Sierpnia 2008 A na upartego mógłbym kupić rozwalonego xtr'a i przełożyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.