Skocz do zawartości

[rower] Który Kross A4 dla mnie ?

Kaeshiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem początkujący więc z góry dzięki za wyrozumiałośc :icon_mrgreen:!

Na początku zaznacze , że mam 185cm i waże 90kilo, rowerek będe używał do dojeżdżania do szkoły, na wycieczki rowerowe poza miasto itd.

Zdecydowałem się już na Krossa Level A4, ale na allegro są dostępne w różnych konfiguracjach i cenach:

http://allegro.pl/item412556431_nowy_kross...wyprzedaz_.html - Deore z przodu i tyłu, RS Dart 3 ( ale nie jestem pewien czy z Lock Outem - email z pytaniem już wysłałem )

http://allegro.pl/item406292215_kross_leve..._najtaniej.html - RS Dart 3 z LO, Deore z tyłu , z przodu Acera

http://allegro.pl/item409302389_kross_leve..._08_export.html - RS Dart 2 z Lock Outem , z tyłu Deore XT, z przodu Alivio

Zastanawiałem się też na GT Avalanche 2.0 , co o tym sądzicie ?! A może jeszcze coś innego :icon_mrgreen:?!

I mam jeszcze pytanie , jaki licznik i w miarę dobre oświetlenie możecie polecic ?

Z góry dzięki za odpowiedź !

pozdrawiam

Napisano

witam , tez jestem poczatkujacy i tez zamierzam kupic taki sam rowerr , dzis bylem w sklepie i sprzedawca doradzil mi zeby kupil numer 3 w twoim poscie , pozdrawiam ;]

Napisano

Ja bym brał jedynkę. Dart 3 jest lżejszy i ma regulację tłumienia, która działa. Nawet jeśli nie ma manetki. Wolałbym to kosztem lepszej tylnej przerzutki.

Co do licznika i oswietlenia. Licznik przede wszystkim dobrej firmy. Sam mam Sigmę Sport od 9 lat i nie chce się zepsuc.

Oświetlenie takie by trudno od roweru odpadało(przednia lampka obejmująca kierownicę jako całoś a nie na wystającym uchwycie). I tak pełni rolę głównie sygnalizacyjną.

Napisano

A co myślicie o 2-giej propozycji? Nie ma ten Kross czasem lepszej korby,bo niby nazwa ta sama,ale na zdjęciach inne?Amortyzator też Rock Shox Dart 3 z LO tak jak w pierwszym linku.

Napisano

Korby są te same - wystarczy zdjąć osłonkę :icon_wink: Dodatkowo dochodzi kwestia rozmiaru, który byłby dla Ciebie odpowiedni, bo na pierwszej aukcji jest tylko 19 a na drugiej 21. Jeśli chodzi o sam sprzęt ja bym wziął jedynkę.

Napisano

A pozycja trzecia :D?! Nie ukrywam że zależy mi na czarno-białych barwach , jakoś bardziej do mnie trafiają ;). Zastanawiam się czy jest jakaś wyraźnia różnica pomiędzy Dartem 2 a 3 -_-?

Napisano

Jeśli oba mają blokadę skoku i regulacje tłumienia to chybanie ma różnicy, różnica będzie tylko w wadze ~200g jak dobrze pamiętam

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Witam. Zamierzam zakupić rower z tym, że mam do wyboru między 2 specyfikacjami krossów a4-rek.

Jedna ma osprzęt (wypisuje tylko to co się różni):

Przerzutki Tylne: Deore

Przerzutki Przednie: Deore

Amortyzator: Rock Shox Dart 2 bez blokady

Klamkomanetki

drugi natomiast

Przerzutki Tylne: Deore LX

Przerzutki Przednie: Acera

Amortyzator: Rock Shox Dart 3 z blokadą skoku

manetki shimano deore

co lepsze? ważę około 105kg i mam 186 wzrostu

Napisano

Myślę, że lepsze jest te drugie zestawienie - lepsza tylna przerzutka; manetki, a nie klamkomanetki; troszkę lżejszy amortyzator z blokadą...kosztem jedynie trochę gorszej przerzutki przedniej.

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum.

Minęła mniej więcej dekada odkąd ostatni raz siedziałem na rowerze, ale mam zamiar to wkrótce zmienić, popracować nieco nad kondycją i zrzucić kilka zbędnych kilogramów :P Nie jestem zbytnio zorientowany w temacie rowerowym, wobec czego chciałbym się poradzić Was w kwestii co powinienem kupić.

Mieszkam w Beskidzie Żywieckim i tutaj byłby (przynajmniej na początku) użytkowany rower, wahałem się nad crossem/XC ale biorąc pod uwagę że chciałbym jednak poruszać się również poza utwardzonymi drogami chyba XC byłoby właściwszym wyborem dla mnie. Zaczynając nawet od dojazdów do pracy trasa którą chciałbym jeździć (ok. 8km) składa się zarówno z odcinka wyłożonego asfaltem jak również droga przez las, ubita ziemia, kamienie, konary w poprzek ścieżki, trochę piasku, kilka podjazdów i zjazdów.

Również w miarę możliwości chciałbym kupić polski rower i wesprzeć rodzimą firmę :blink:

Mam 183cm wzrostu, ok 90cm od krocza do stopy i waga 85kg - z tego co zdążyłem się zorientować najodpowiedniejsza dla mnie byłaby rama 19" i amortyzator przeznaczony do większej wagi czyli chyba np. Rock Shock 2/3 a nie Suntour XCM (czy również XCR nie jest zalecany do mniej więcej takiej wagi?)

Powiedzmy że mógłbym wydać na rower do 2tyś złotych, i w tym przedziale cenowym zainteresował mnie Kross Level A4 2009. Jeśli się nie mylę to posiada on ramę już lepszą niż model A2 2009 i tą samą którą ma np. model A6 2009? Nie widać na nim spawów, zapewne będzie solidniejsza? Hamulce tarczowe chyba nie byłyby mi strasznie potrzebne, bo raczej mam zamiar jeździć jak jest sucho, ale jeśli już są to nie będę narzekał :down: W tym modelu przekonuje mnie amortyzator Rock Shock 2 który niby dobrze się sprawuje przy wadze >80kg i jest trwalszy, tylko czy aby na pewno powinienem wydawać taką kwotę czy jest to zbędna fanaberia?

Prosiłbym Was o wypowiedzenie się zarówno na temat tego roweru (ciężko znaleźć coś o wersji 2009) jak również czy powinienem zakupić coś w tej kategorii cenowej czy jednak przy takim niezbyt ekstremalnym użytkowaniu zmniejszyć budżet.

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

Mirek

Napisano

dejf86 dzięki za sugestię, nie wiem czemu ubzdurało mi się że ten zeszłoroczny model ma Suntoura amortyzator, może dlatego że moja siostra w A2 taki ma ale przejrzałem jeszcze raz ich katalog i wychodzi mi z tego że ona ma model na rok 2007.

Skoro mam w planie jeździć jak jest sucho to pewnie te V-brake'i byłby dla mnie rozsądniejszą opcją, reszta jest praktycznie taka sama (mowa o A4 2008) i tylko kwestia ramy ale przypuszczam że tutaj niema się czego obawiać? I co dostaję dopłacając do Rock Shock 3?

Skoro ta różnica w wadze między A2 i A4 to prawie 1,5kg jest wg tego co wyczytałem dość odczuwalna to pewnie będzie się na nim łatwiej jeździć i większa ilość przełożeń też zapewne pomoże, mam rację?

Pozdrawiam

Napisano

ja bym kupił a4 z 2008

sam taki kupuje , no moze nie ma auringów tk jk 2009 ale avid digit 5 tez dobre v-brake

zamieniam tylko deore z tyłu na xt shadow , roznica w cenie 70 zl

Napisano

kup taki jak ja (jest full wypas):

-z przodu deore

-z tyłu xt shadow

-dart 3

manetki deore, klamki hampla tez (lub alternatywa dual control)

w sklepie rowerowym okolo 1850 zł

moze drogo ale to najlepsza konfiguracja tego roweru (w zakresie tych wymienionych)

Napisano

Ja też sie czaje na tą A4 ,tylko jeszcze nie wiem jaki osprzęcik będzie , bo znalazłem pewną firmę na allegro (PHU_BMX_SC ,albo jakoś tak , mają kilka koonfiguracji Krossów) i wyglądają ciekawie ,ale niestety rodzice na kontach kasy nie mają to muszę chwilę poczekać :D ale z tego co tak popatrzyłem to fajny rowerek . Problem mam jeszcze taki ,że zazwyczaj A4 do około 1300 zł z ramą 17" mają widelce Suntour , jest jeszcze A2 z RS 2 ,ale już na Alivio ... :rolleyes: a apetyt rośnie w miarę kupowania ;D

Napisano

na allegro moze taniej ale sklep mam na miejscu i jak cos nie tak bedzie to 2 h i mam zrobione

bierzcie dart 3 bo to najlepszy proponowany tu widelec

albo torę 318 ale to trzeba samemu dokupić :rolleyes:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Więc mam do wyboru albo na allegro

http://www.allegro.pl/item644340610_kross_..._2_blokada.html

taki kross a4

albo taki w sklepie niedaleko ode mnie:

Mamy Levela A4 21” z 2008 roku w cenie 1799 złotych minus 3 % rabatu. Osprzęt: Widelec RS dart 2, piasty novatec, v-br avid single digit 5, obrecze alexrims, opony schwalbe smart sam, manetki deore dual control, korba truvativ X flow, kierownica i mostek truvativ, przerzutka tył deore, przód alivio, siodło san Marco blaze

Nie mam możliwości uzbierania większej kwoty.

Mam 100-105 kg wagi i 184-186cm wzrostu. jazda po mieście i często wypady w bieszczady.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...