Skocz do zawartości

[chwyty]Jakie obszerne chwyty do dużej dłoni?

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niestety mimo kilku prób dostosowania chwytów do mojej łopaty mam nadal problem. Co bym nie założył mam wrażenie że trzymam samą rurkę kierownicy. Ostatni sposób z owinięciem kierownicy taśmą izolacyjną i naciągnięciem na to gąbki niezbyt wypalił ponieważ gąbka po paru km zrobiła się cieńka jak folia i strasznie się zbiła.

Czy możecie polecić jakieś chwyty o stosunkowo dużej średnicy do tego w wersji krótkiej pod gripshifty?

I pytanie z nieco innej beczki. Czy ktoś próbował ciąć gripy w stylu Dartmoor Shadow i w zakładać je właśnie pod gripshifty? Czy części mimo dwóch obejm nie będą się przemieszczały? A może je wyciąć, skleić do kupy i wtedy założyć?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie porady!

Pozdrawiam!

Marcin

• Mod Team
Napisano

Może Accent Lite.

Według mnie są dosyć grube i występują w wersji pod gripy.

Taśma izolacyjna pod spód i nie będą się obracały na kierownicy.

Napisano

Dzięki bogus92 za propozycje. Niestety gąbka przy mojej dłoni po paru jazdach znowu się zbiegnie i będzie za wąska.

Czy ktoś zakładał do gripów chwyty pełnej długości tzn 130mm?

Z czego są zrobione te chwyty Dartmoora, czy jest szansa je przyciąć?

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

A może ODI Rogue? Dosyć grubaśne są i występuje wersja do gripów (90 mm), tylko chyba jest z nią w naszym pięknym kraju problem...

No i droga zabawa jeśli się chce kupić to normalnie w naszym superprzepięknym kraju ;)

Co do ewentualnego cięcia i późniejszego trzymania to mogę się właśnie o gripach ODI wypowiedzieć - nie powinno być problemu, pojedyncza klamra trzyma bardzo mocno, stabilizacyjnie skleić też raczej problemu nie będzie, bo tam pod gumą jest zwykły plastik.. i jak się to zrobi dobrze to powinno trzymać.

Napisano

Jeżeli chodzi o krotkie z klamrami to mają je w ofercie zarówno ODI jak i Lizard. Niestety ani jedne, ani drugie są nie do kupienia w polsce.

Jeśli chodzi o gripy które bym próbowal ciąć to wybór padnie na Dartmoory z racji ceny.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja osobiście używałem gripów Prodigy które są bardzo podobne, jak nie identyczne do Dartmoorów.

Gripy nie przesuwają się. Dwie obejmy dobrze trzymają się kierownicy.

Co do rozcięcia to będzie problem, bo po pierwsze w środku jest plastik, który jest nagumowany, a po drugie końcówki są specjalnie wyprofilowane by trzymać się obejm. No chyba żeby rozciąć gripy pośrodku.

Ale ogólnie... guma ściera się bardzo szybko. Nie jestem pewien dartmoorów, ale prodigy starłem w ciągu 3tyg.

Może kup coś BMX'owego. Skrócisz i będzie oki.

Sporo osób poleca Demolition

Pozdrawiam.

Napisano

Mialem kiedys podobny problem do Twojego, przez dlugi czas meczylem sie z cieniutka kierownica. W szosie nawilem zawsze dwie pary owijek na kiere, ale w MTB z poczatku nawijalem sporo tasmy izolacyjnej i kupowalem tanie gripy zeby je naciagnac. Po pewnym czasie zainwestowalem w grubsza kierownice (31,8 mm) i juz jezdzi sie wygodniej.

Napisano

No wlasnie, a moze sprobuj dwie pary owijek szosowych? Owijka na jednego baranka starczy spokojnie na dwokrotne owiniecie gripow, do tego sam decydujesz jakie szerokie chcesz miec chwyty. Ja wlasnie nawinalem sobie owijke na kiere MTB i jest to bardzo wygodne, lekkie i nie zbija sie za szybko, przynajmniej w szosie od 2500 km owijka jest w porzadku.

Napisano
Proponuje jeszcze zapytać u polskiego dystrybutora Lizard Skins:

http://www.7anna.com.pl/strona.php?id=1

7Anna obecnie nie ma tych gripów i nie wiadomo kiedy będą. Pierwsze co to do nich właśnie dzwoniłem.

Mialem kiedys podobny problem do Twojego, przez dlugi czas meczylem sie z cieniutka kierownica. W szosie nawilem zawsze dwie pary owijek na kiere, ale w MTB z poczatku nawijalem sporo tasmy izolacyjnej i kupowalem tanie gripy zeby je naciagnac. Po pewnym czasie zainwestowalem w grubsza kierownice (31,8 mm) i juz jezdzi sie wygodniej.

Popraw mnie jeśli się mylę. Kierownica 31.8mm ma grubszą część centralną a chwyty są w obu średnicach takie same?

No wlasnie, a moze sprobuj dwie pary owijek szosowych? Owijka na jednego baranka starczy spokojnie na dwokrotne owiniecie gripow, do tego sam decydujesz jakie szerokie chcesz miec chwyty. Ja wlasnie nawinalem sobie owijke na kiere MTB i jest to bardzo wygodne, lekkie i nie zbija sie za szybko, przynajmniej w szosie od 2500 km owijka jest w porzadku.

Przy długości 130mm pewnie by to zdało egzamin. Przy zakłądaniu owijki pod gripshifty nie wyglądało by to zbyt funkcjonalnie bo może mi blokować grip.

Dzięki Panowie za pomysły. Na chwile obecną skończy się na cięciu Dartmorów. Ahia i mam zamiar je ciąć w środku lub któryś z bocznych segmentów. na pewno nie wytne samej obejmy.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano
Popraw mnie jeśli się mylę. Kierownica 31.8mm ma grubszą część centralną a chwyty są w obu średnicach takie same?

Średnica nie ma wpływu na końcówki kierownicy które są zawsze takie same - możesz mieć kierownicę 25.4, a możesz mieć też 31.8 - końcówki kierownicy zawsze będą miały tą samą średnicę - te wymiary to tylko średnica do mocowania w mostku.

Pozdrawiam.

Napisano

No widzisz Kusak dzięki wielkie. Primo nawet mają opis że można je dociąć.

A jak widzisz możliwość docięcia tych Dartmorów Flyer, dało by się wyciąć segment w środku i stabilnie założyć na kierownice? To jest ta sama powierzchnia co w Shadow.

Napisano

no wlasnie kumpel je ma i wyciął równo ileśtam segmentów i trzymają się na kierownicy jak najbardziej ok

natomiast wyciecie segmentow z srodka.. raczej to się nie powiedzie ponieważ przy końcach grip jest trochę węższy a w środku szerszy i może po prostu się ślizgać na kierownicy.

ja sam osobiśie odciąłem kołnierz bo wyglądał jak dla mnie nieładnie i gripy trzymają się ok

mimo to, jak wpadnie troszke kaski to kupuję primo lub animale edwin delarosa (ale na 80% primo)

http://www.rowerowy.com/gripy/animal/animal_edwin.html

ale dla ciebie animale nie byłyby zbyt praktyczne bo nie mają tych segmentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...