Skocz do zawartości

[przerzutka tył] xt shadow czy xtr zwykly 2008?

indi

Rekomendowane odpowiedzi

co kupic?

XTR rd-m971sgs czy XT 2008 RD-M772 SGS Shadow ? obie ze zwykla sprezyna

xt tanszy prawie o 100 i ciezszy o 30gr i wersja shadow co wybrac?

rower wazy 9,3kg 30gr to nie zmieni mi w zasadzie nic drastycznie ale fajnie miec lzej tylko czy jest sens doplacic do jakosci XTR czy XT

obecnie mam xt z 2003 r ostatni model przed zmiana ze zwykla sprezyna

• Mod Team

Też nad tym długo myślałem i moje zdanie jest takie.

O ile za XT przemawia system Shadow i wreszcie normalne prowadzenie linki bez żadnych zgięć, tylko prosto w przerzutkę no i cena.

To za XTR na pewno waga i prestiż. Może też być sprawa samego wygladu. Różnica w działaniu moze być taka sama lub minimalnie gorsza na korzyść XT ze względu na linkę wchodzącą prosto do przerzutki- czyli eliminujemy giętkość pancerza na łuku.

I teraz konkluzja, o ile XTR byś dorwał na jakiejś okazji do 200 zł to jak najbardziej ta przerzutka. Jezeli normalnie tyle ile wołają czyli 230-250 to się nie opłaca. Wolę te pieniądze zaoszczędzić i kupić XT Shadow, ewentualnie wydając 250 zł na XTR zwykłego dołożyć już do Shadow ;)

Ja w ten sposób myślałem. :thumbsup:

Ja jestem sceptykiem. Niby ta technologia "szadoł" jest taka chwalona, ale jeszcze jhest za krótko na rynku, żeby ludzie mogli wykryć wszystkie błedy przy wzięciu pod uwagę zmiennej eksploatacji. W tej kategorii cenowej spodziewać się należy czegoś porządnego, sprawdzonego. Nie znoszę lansu, ale w tej sytuacji polecam klasycznego xtr. Kiedy zobaczyłem pierwszy raz przerzutki z serii cienistej to trochę mnie zaniepokoiła ażurowość tego rozwiązania (sam wolę przerzutki mocne, które przy pierwszej glebie nie polecą mi nie wiadomo gdzie). Xtr to jednak już sprawdzona konstrukcja, więc stawiam na nią. Z serią Shadow bym poczekał jeszcze rok. Niech ludzie sprawdzą, skacą, wyrobią sobie opinię. Jeżeli liczysz na trwałość - stawiaj na xtr - niska waga jest jednak otrzymywana jakimś kosztem (z tego powodu nie toleruję karbonu ale aluminium i stal w rowerze). W tym wypadku wytrzymałości w trakcie eksploatacji i na uszkodzenia mechaniczne. Przy uderzeniu przerzutką podczas upadku większe szanse daję dla klasycznychc konstruknji niż dla wszystkich nowości z zastosowaniem włókna węglowego jak i wybitnie odchudzonych i wręcz anorektycznych konstrukcji.

I tu się niestety mylisz... Przed chwilą położyłem rower brata w pokoju (czyli na równej powierzchni) i co? Wyraźnie dotyka o podłogę :) A pomijam już kwestię glebnięcia w terenie gdzie równo nie będzie :P

Zgadzam sie z przedmowca - zawsze pamietajmy, ze PANOWIE z SHIMANO jak i z kazdej znaczacej sie firmy zrobia wszystko aby wypromowac swoj przedmiot... Ale fakt jest taki, ze na pewno lepsze sa przerzutki Shadow od "tradycyjnych" pozdrawiam:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...