Lyth Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam! Ostatnio poszła mi linka do przerzutki, więc postanowiłem od razu zmienić manetki, bo wraz z nimi są od razu linki i pancerze. Do tej pory miałem manetki SRAM 4.0 i mam już dość gripów, dlatego chcę je zmienić i mam pytanie czy manetki Alivio SL-M410 będą współpracować z moimi przerzutkami SRAM 4.0 (SX-4)? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Nie będzie, manetki Alivio mają inne przełożenie, wybierają za mało linki. Musisz albo zostawić gripy, albo kupic triggery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Jak wyżej. Możesz też kupić przerzutkę Alivio na tył. Wtedy wszystko będzie elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowix1 Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam!Ostatnio poszła mi linka do przerzutki, więc postanowiłem od razu zmienić manetki, bo wraz z nimi są od razu linki i pancerze. Do tej pory miałem manetki SRAM 4.0 i mam już dość gripów, dlatego chcę je zmienić i mam pytanie czy manetki Alivio SL-M410 będą współpracować z moimi przerzutkami SRAM 4.0 (SX-4)? Pozdrawiam Ale zawsze możesz kupić trigery - coś takiego jak to z aukcji: http://allegro.pl/item411020301_manetki_sr...per_cenie_.html Jeśli masz 8 biegów to zawsze możesz w jakimś sklepie zamawiać ( katalogowo to te manetki stoją chyba ok 90 zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 albo prosciej jak masz sram to kupujesz sram jak chcesz to zmienic na shimano to caly naped muisz zmienic a nie jeden element Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Głupoty gadasz, nie musi całego napędu zmieniać na shimano. Ja mam Łańcuch XT i korbe Alivio, czyli Shimano, a kasetę 5.0, przerzutki (SX4 z tyłu i 5.0 z przodu) oraz manetki SX4 i wszystko dobrze współgra. Kompatybilność tkwi tylko w prawej manetce i tylnej przerzutce, muszą być w takim samym systemie, 1:2, lub 1:2 (ESP), resztę możemy dobrac według własnych upodobań. Niektórzy twierdzą, że np. jak wszystko od Srama lub Shimnao to ciszej chodzi i ma dłuższą żywotność - nie wierzę w to i dlatego mam napęd mieszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Tak jak już przedmówcy powiedzieli, nie będzie to współgrało. Sram ma indeksację 1:1(ESP), a Shimano 1:2, więc zmiana manetek pozostaje. Co do wypowiedzi endera, to głupoty, możesz mieszać napęd, tylko tak jak napisał pudeleQ manetka prawa musi być kompatybilna z przerzutką tylną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.