wojtekkrakow Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Ja Ci doradzę tylko że jak weźmież J3 to weź od pewnego sprzedawcy który nie robi problemu z gwarancją, najlepiej kup w miejscowym sklepie jeśli mają dobre ceny i wtedy cokolwiek będzie się działo, oddasz na gwarancji. Tylko tak jak pisałem choć sam mam J3 i na dziś dzień jestem zadowolony to przy takich niewielkich różnicach cenowych dołożył byn do Elixirów. Poczekaj, zaoszczędź trochę, nie ma pośpiechu. Cierpliwość Ci zostanie wynagrodzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Rozumiem, że masz obecnie V-ki, tak? Jeśli tak, to ja osobiście bym kupił na przód Elixir-a, a jak uzbierasz trochę kaski to możesz sobie sprawić, jakiś pewny egzemplarz, J3:thumbsup: Chyba, że przemęczyć się jeszcze trochę z V-ką na tyle i kupić Elixira na tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 To też dobre rozwiązanie Kup na przód Elixir'a a potem dozbieraj do drugiego bądź kup juicy 3. Jeśli V-ki na tyle blokują ci koło, no to nie ma pośpiechu z drugim hamulcem. A tak zapytam czy w ogóle masz piasty, ramę i widelec przystosowane do tarcz ?? Jaki masz amor ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Nie mam żadnych hamulców, składam rower do 4x wszystko jest przystosowanie pod tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Niech jakiś użytkownik się jeszcze wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja śmigałem/śmigam na Elixirach, J3, J5 i J7 i powiem to co wszyscy: lepiej dołożyć do Elixirów. Lepsze jest wrogiem dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja śmigałem/śmigam na Elixirach, J3, J5 i J7 i powiem to co wszyscy: lepiej dołożyć do Elixirów. Lepsze jest wrogiem dobrego. nawet nie trzeba dokładać Juicy 5 kosztuje prawie tyle samo co elixir, a J7 jest droższe. Ale ja i tak nie oddam moich siódemek za e-x-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Tak czytam co tu piszecie i mam jedno pytanie: czym się różnią elixiry CR od R? Pokrętełkiem regulującym modulację? I rozumiem, że są 2 wersje CR - zwykłe i z carbonową klamką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 A co powiecie na Hayes Stroker, ostatnio był na alle... za 250 zł nówka z tarcza ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja osobiście bym nie kupił hayesów. Już prędzej coś z shimano. Jednak jestem wyznawcą avidów i formuli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Doświadczenie podpowiada żeby od Hayesów trzymać się z daleka - awaryjne, średnio wykonane, kiepska modulacja etc. Elixir CR od R faktycznie różni się tylko pokrętłem contact point adjustment, do regulacji oddalenia klocków od tarczy. I faktycznie CR ma klamkę alu albo karbon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 R też może mieć karbonową klamkę CR ma zupełnie inną klamkę, z większym tłoczkiem. Są sporo cięższe niż R ale teoretycznie powinny zapewnić lepsze hamowanie. No i już wymieniony pad cotact, świetna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Miskov - to co piszesz to sprawdzone informacje? Faktycznie mają inną budowę klamki/tłoczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Gdzieś ty Miskov wyczytał coś o zmienionej konstrukcji klamki względem wersji R? Z ciekawości przewertowałem stronę Srama, testy Elixirów na Pinkbike, opinie na MTBR i nigdzie nie znalazłem informacji o powiększonym tłoku Cr względem R. Wszystkie Elixiry mają powiększony tłok, ale względem Juicy. Z resztą w jednym z testów jest napisane iż: The Elixir R and CR share the same features, the man differences are the Contact Pad adjustment, Carbon lever blades and Banjo Adjust on the caliper. Z czego dwie to bzdury, gdyż wersja R posiada banjo i kompatybilność z karbonową klamką. The two-piece caliper is all-new as well and the upsized pistons (roughly between Juicy and Code) provide more clamping force. Pozdrawiam P.S.Co do Pad Contact. Jeżeli jest to to samo co w Juicy7, to kolega który ma 7, rozkręcił to na maxa i tyle tego używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Takie informacje uzyskałem od sprzedawcy Oczywiście chodzi mi o tłoczek w klamce - zaciski w elixirach nie różnią się między sobą konstrukcją. Kubus18, dałeś przykład, że na mtbr czasem piszą bzdury i szczerze mówiąc - w tym przypadku to średnie źródło informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Akurat te dwa cytaty pochodzą z dwóch niezależnych testów, nie z MTBR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 ;] a co to jest to banjo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Regulowany kąt wejścia przewodu hydraulicznego w zacisk, czasami przydatny gadżet(szczególnie w ramach o "niestandardowym" kształcie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 aha ło matko, nie wiedziałem, że dla tak oczywistej rzeczy wymyślają takie dziwne nazwy ja mam formule i nie wiem czy w nich to się jakoś nazywa, ale po prostu jest, w standardzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.