Paulex Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja mam J3 z 2008 roku i regulacja od gripa jest, taką sróbke sie wkreca. mozliwe ze w starzszych genaracjach tego modelu nie było owej śrubki. Chyba ze to wkreca sie tłoczek z klamki troche dalej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jakby tak zebrać informacje do kupy to tak z grubsza można zrobić taki podział: J7 = J5 plus większa regulacja klamki + niższa waga J5 = J3 plus klocki półmetaliczne zamiast żywicznych/organicznych plus dot 5.1 zamiast 4 Czyli jakby J3 zalać dot 5.1 , zamontować klocki półmetaliczne oraz dodać regulacje klamki to tak z grubsza wyszły by wtedy J7. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę , ale chyba tak jest rodzina Juicy to generalnie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wojtekkrakow - Juicy 3 brakuje nieco więcej niż tylko klocków i lepszego płynu, by zrównać je z J5. Już kilkakrotnie czytałem narzekania, że J3 po paru miesiącach jazdy rozszczelnił się. Na innym portalu wyraźnie piszą, że J3 ma gorsze uszczelki. Nie wiem na ile jest to prawda, ale patrząc na tematy w stylu "juicy 3 leje" sądzę, że nie są to bzdury. Sztywno ustawione wyjście przewodu z zacisku w trójce jest małą wadą. Klocki to element podlegający zużywaniu - czyli organiczne klocki to żadna wada w trójce. Natomiast te nieszczęsne uszczelki to dość poważny argument, by nie kupować J3 i dorzucić do J5. BTW - można w ogóle kupić gdzieś organiki do juicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 No nie straszcie mnie. Tydzień temu kupiłem i już mam Juicy 3. Kupiłem je tylko dlatego, że nie mogłem dokupić przedniej srebrnej juicy 5 z tarczą 160mm(znaczy mam tylną nówkę)... To jest kwestia tylko i wyłącznie uszczelek? Koszt wymiany uszczelek na lepsze, to są raczej groszowe sprawy, więc to duża wada nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Mogę na to odpowiedzieć na dwa sposoby, albo się zgodzić, bo w sumie nie katowałem żadnych dłużej poza J3 (takie mam), ale próbowałem testowo każde. Ale też popatrzcie na to z drugiej strony. J3 są aktualnie dość tanie i spopularyzowały hydrauliki wśród osób które nie chciały płacić blisko tysiąc złotych za hamulce a J3 jak sie uprzeć to za 3-4 stówki można dostać nowe. I duża większość ma właśnie J3, no i stąd też na pewno większa ilość pytań, tematów na forach. Bo jest duża baza użytkowników J3. Choć nie wątpie, jakość uszczelek czy materiałów może i jest lepsza, w sumie to powinna, ale jaki do końca ma to wpływ to cholera wie . Dodałbym nawet że J ultimate hamują podobnie do całej rodziny J, a różnią się głównie materiałami czyli wagą, a za wagę się płaci bo jest na to zapotrzebowanie, ale pod tym już na 100 % się nie podpiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
areks Napisano 5 Maja 2009 Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja również w końcu postanowiłem przesiąść się na hydrauliki. Wybór padł na Avidy 5. Pewnie nie zabrzmi to za poważnie ale okazało się że te hamulce są wyłącznie w srebrnej wersji a ponieważ w końcu mogłem mieć wymarzone całe czarne koła była to lekka mina... Różnic przy mojej jeździe w porównaniu z 3 raczej nie zauważe zatem właśnie zakładam czarne avidy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 9 Maja 2009 Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 A co to takiego Avid Juicy Four? Widziałem takie w sklepie na rowerze testowym Specializeda (jakiś full) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 9 Maja 2009 Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 ja widziałem 3.5 , dokładnie tak trzy i pół, w białym kolorze, też byłem zaskoczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam odświeżę trochę temat ponieważ stoję przed zakupem tarczówek avid juicy 3 i tak się zastanawiam czy nadal opłaca się je kupić czy lepiej dozbierać do czegoś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Dziś jeden J3 to koszt około 270 zł . Przy czym zdarza im się być źle zalanymi już fabrycznie i jakiś tam procent użytkowników je odpowietrza dość szybko a to koszt 30-50 zł w serwisie. (chyba że będziesz robić to samemu) , później okazuje się że często i gęsto bazowe klocki nie są takie mocne jak ludzie oczekują i wymieniają na spieki, metaliki i inne cuda a to koszt ok 40-70 zł. A i niektórzy (jak ja) z czasem wymieniają tarczę na większą a to koszt 50-100zł. (+adapter 30zł) Co daje 270 + (30do50) + (40do70) + (50+100zł) + 30zł = 420 do 520 zł w przeciągu najbliższych 2-3 miesięcy użytkowania jak będziesz miał pecha. Jak będziesz miał szczęście to trafisz na sprawny model a siła Cię zadowoli i zostaniesz przy 270zł Pytasz o rade? Bierz Elixiry - koszt 380zł w cykoloturze i pomiń całą tą zabawę z J3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Pytasz o rade? Bierz Elixiry - koszt 380zł w cykoloturze i pomiń całą tą zabawę z J3 Popieram, dopłacasz te 100zł i masz naprawdę dużo lepsze i mniej awaryjne heble! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Dobra dzięki wezmę chyba Shimano SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Też nie najgorszy wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiputina Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Też nie najgorszy wybór Mój tata w tej chwili jeździ na J3 i wcale nie jest zachwycony. Avidy mają bardzo blisko klocki od tarczy. Ja cudem znalazłem Hayesy Traile za 600zł. Moc hamowania dużo większa i regulacja odległości klamki od kiery. Avidy 3.5 są serią tylko dla Scotta. Do easy4x nie wiem czy lepsym wyborem nie będą hayesy ryde . Nie wiem czym oprócz regulacki klamki różnią się od Traili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Strokery odradzam, działają w sposób zero-jedynkowy czyli albo nie hamują albo wylatujesz przez kierę. Fakt, są silne ale wykonanie oraz brak modulacji skreślają je całkowicie z listy. Tym bardziej, że w ich cenie można mieć o wiele lepsze XT, J5, Elixiry czy co tam jeszcze dusza zapragnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Hayes trail raczej odpadają jak coś to postaram się wyrwać Avid J5 albo Shimano Slx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 W cenie slx kupisz Elixiry. Są dużo lepsze od J5 a cena nie wiele większa Mają dużą siłę i bardzo dobrą modulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A co to takiego Avid Juicy Four? Widziałem takie w sklepie na rowerze testowym Specializeda (jakiś full) ja widziałem 3.5 , dokładnie tak trzy i pół, w białym kolorze, też byłem zaskoczony to są wersje OEM między innymi dla speca, chyba też treka. generalnie to są trójki w innym kolorze, mogą być jakieś niewielkie zmiany konstrukcyjne. Ja osobiście używam juicy 7. Ostatnio wymieniłem tarczę i klocki z tyłu bo hałas wydawały niemiłosierny, nie hamowały, mimo próby reanimacji w piekarniku, bezpośrednio w ogniu, silnym odtłuszczaczem. Teraz klocki ebc gold - genialna modulacja i siła - tarcza alligator - wygląda jak accent blade. Przód na razie zestaw oryginalny i dobrze hamuje, ale zastanawiam się czy przerzucić się na klocki EBC bo podoba mi się bardzo ta zwiększona modulacja. (zestawik zapasowy leży ale poczekam chyba aż zetrę całe klocki z przodu). Wracając do juicy5. Porównując je do J7, j5 nie mają regulacji odległości klocków od tarczy. Sporo osób z tego nie korzysta ale mi akurat się przydaje. W różnych warunkach pogodowych/temperaturowych miejsce gdzie hamulec zaczyna reagować przy naciskaniu na klamkę się zmienia i lubię sobie to wyrównać przed, na przykład bardzo długim zjazdem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam mi chodzi o zakup kompletu hamulców (przód i tył) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Przód i tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Tylko ja mam ograniczony budżet do 500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 To w podobnej cenie masz SLX'a bez tarczy. Czyli na niego też Ci nie starczy. Chyba, że kupisz gdzieś na allegro lub gdzieś indziej. I jest drugi problem bo na allegro slx'y chodzą po 500-550 zł bez tarcz. Więc tarcze to kolejne 140 zł więc już masz Elixir'y z tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 To w podobnej cenie masz SLX'a bez tarczy. Czyli na niego też Ci nie starczy. Chyba, że kupisz gdzieś na allegro lub gdzieś indziej. I jest drugi problem bo na allegro slx'y chodzą po 500-550 zł bez tarcz. Więc tarcze to kolejne 140 zł więc już masz Elixir'y z tarczami. No tak zgodzę się z Tobą tylko ze Elixiry tez trochę kosztują, w takim razie co kupić w tym przedziale cenowym [500zł] z tarczami ? tak żebym po roku czasu nie zmieniał hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Juicy three są mocne, tylko że dosyć kłopotliwe Zdarzają się problemy z nimi, ale jak jest wszystko ok, to można się cieszyć dobrym hamowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Rożne opinie chodzą o Avid Juicy Three i sam już nie wiem co mam brać Juicy 3 trochę boje się brać możne ktoś inny jeszcze się wypowie o tych hamulcach, nie chce wydawać pieniędzy w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.