MikiBiker Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 A co powiecie o Avidach Elixir? Ma ktoś? Co byście wybrali: Juicy 7 czy Elixir R? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Z tych dwóch to bym brał Elixir-a, ale w tym przedziale cenowym to heble formuli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Tylko, że w tym przedziale cenowym to stać by Cie było na conajwyżej Formule K24, a one nie są najwyższym modelem Formuli. Natomiast tu dostajesz topowy model avidów, które moim zdaniem wyglądają na pewno dużo lepiej niż K24 (rzecz gustu), a pewnie działają porównywalnie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 6 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Czy aby na pewno Juicy 3 i 5 nie różnią się działaniem? W takim razie jak można wytłumaczyć dużo, dużo niższą średnią na MTBR w porównaniu do J5, a także opinie niektórych, którzy po przesiadce z J3 na J5 mówią że to ziemia a niebo? Klamka również wygląda całkowicie inaczej: http://www.bikeholicy.pl/images/stories/pa...avid_klamka.jpg Zaciski to też dwie bajki http://www.sram.com/_media/images/avid/hyd.../disc_large.jpg http://www.sram.com/_media/images/avid/hyd.../disc_large.jpg Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 7 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 miałem 5 mam 3... i powiem Ci że najwięcej jak przy vkach dają dobre klocki. Dla mnie 5 była mocniejsza ale modulacja była kiepska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 wczoraj zamontowałem juicy three piersze zaskoczenie BOOMBA w zyciu nie ustawiłem tak hamulca do perfekcji i nic nie obciera ustawiasz sobie gdzie ci ma chytac hamulce na klamce MIodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Czy aby na pewno Juicy 3 i 5 nie różnią się działaniem? 2 różnice, które mogą wpływać na działanie, to: - klocki: 3 - żywiczne vs 5 - pól metaliczne. I tak wymienisz po zużyciu, a nie ma problemu założyć pól metalicznych do juicy three. - płyn: 3 - dot4 vs 5 - dot5.1. Ma znaczenie tylko przy ekstremalnym użytkowaniu roweru. Swoją drogą, to płyn zawsze można wymienić. Różnica w wyglądzie? Three to właściwie stary zacisk od Five. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 biorąc pod uwagę cenę 350zł za kmplet z tarczami za nowe to CENA POWALA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Gdzie można najtaniej dorwać trójki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 http://allegro.pl/item556474284_kompl_hamu...ree_160_mm.html Mi sie udalo nawet taniej, bo za 370. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja kupiłem nowe juicy five, co prawda bez paragonu/gwarancji, ale za niecałe 200zł - więc też warto trochę się zainteresować aukcjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 komplet? to był akurat fuks nie cena rynkowa ;P ja dałem 300zł za juicy 3 bez tarcz nowe ale da się z tarczami kupić za 350-400 uważam że to świetna cena bo hamują jak juicy 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Aż tak dobrze to na alledrogo nie ma Hebel był ogłoszony, że na przód, ale tak naprawdę to był na tył- ale odpowietrzony, z adapterem i tarczą 160mm(czyli taką jaką chciałem, bo najczęściej aukcji to z 203mm ), a do tego ponad 100zł w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skuz Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dopiero zakupiłem awidy 3 i mogę powiedziec że są ok,tzn siła hamowania jest mocna, regulacja odległości klamki od kierownicy też jest ,więc śmiało polecam!!! wcześniej miałem tektro agurai były tragiczne!!!!!!!!! dlatego zmieniłem na awidy!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Czyli podsumowując - J3 mają regulację odległości klamki od kiery (ta śrubka między dźwignią a kierą, obok tłoczka), teraz już mają dwuczęściową klamkę (możliwość demontażu bez zdejmowania gripów), fabrycznie mają żywiczne klocki i dota 4? Czyli konstrukcyjnie, poza wyglądem, to to samo, co J5? Bo akurat będę składał drugi rower i rozglądam się za czymś tanim ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 te z 2częściową klamką są dużo droższe zwykłe kupisz za maks 4 stówy komplet z tarczami i hamuja jak juicy 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 A co powiecie na magury julie? W sumie cena podobna, natomiast wagowo pewnie wypadają gorzej przy avidach? Ale ciekawy jestem, jak się forumowicze ustosunkują do tych 2 hebelków;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Magury Julie nie zbierają dobrych opinii, ale jak trafisz na bezawaryjny model to będziesz zadowolony cena/jakość. Cięższe są to fakt. Ja osobiście bym wolał dopłacić chociażby do juicy 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 No składa się tak, że to julie są droższe:D Można je wyrwać za 419 w bike center chyba. Jeżeli o mnie chodzi, to wiem, że avid to dobra marka, ale mój kolega miał taką akcję z J7, że mu się jeden tłoczek zablokował i nie bardzo się dało co z tym zrobić. Musiał kupić nowy hampel. Z kolei w magurze nie ma się co zepsuć, a że rower ma być złożony i pozostawiony, raczej bez planów rozbudowy i dalszego inwestowania, to może watro by kupić coś niezawodnego...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jak dobrze że kupiłem swoje trójki w zeszłym roku bo z przesyłka płaciłem jakoś 330-340 zł , już dokładnie nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Były do wzięcia na allegro za 340 2 komplety jeszcze wczoraj o tej porze, a dzisiaj o 9 rano już nie było;p Gdybym ja dysponował kasą, a nie mój brat, dla którego to składam rower, to bym brał od razu, a tak okazja przepadła:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Ja do Julie nie mam przekonania, pomimo, że jest droższa niż juicy 3. Trudno mi dokładnie się odnieść, ale mam julie z 2006 roku bodajże, oraz zeszłoroczne juicy 5. Jakość wykonania jest o niebo lepsza, jak z modulacją i hamowaniem to nie wiem, bo nie dorobiłem się kółek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Kupiłem właśnie komplet juicy 3 za 340zł. Zobaczymy, co to takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Kupiłem właśnie komplet juicy 3 za 340zł. Zobaczymy, co to takiego Na pewno coś wartego swojej ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cassone Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Polecam Juicy 3 2008. Miałem również Juicy 5 2008 i różnicy nie zauważyłem prócz ceny. Moje trójki mają klamkę dwuczęściową z "dekielkiem" więc nie trzeba zdejmować całego kokpitu by zamontować hamulce. Odległość od kierownicy reguluje się śrubą przy tłoczku klamki. Jedyną różnice kosmetyczną jaką zauważyłem (nie mającej znaczenia na prace hamulca) to J5 mają system anty-zapowietrzeniowy podczas transportu - klamka odchyla się w drugą stronę i tak jakby blokuje się. Piątki mają również inny montaż kabla przy zacisku - można ustawić dokładnie przewód. Za białe J5 w wakcje zapłaciłem 650zł za tarczami 160. Za J3 '08 z tarczami 160 zapłaciłem ~350zł jakoś pod koniec lutego. Uważam, że nie ma co przepłacać bo różnicy w pracy nie widać - a za zaoszczędzone pieniądze można kupić żonie/dzieciom prezent :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.