Skocz do zawartości

[hydrauliki] Avid Juicy Five i Three.

czaja188

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko, że w tym przedziale cenowym to stać by Cie było na conajwyżej Formule K24, a one nie są najwyższym modelem Formuli. Natomiast tu dostajesz topowy model avidów, które moim zdaniem wyglądają na pewno dużo lepiej niż K24 (rzecz gustu), a pewnie działają porównywalnie dobrze.

Czy aby na pewno Juicy 3 i 5 nie różnią się działaniem? W takim razie jak można wytłumaczyć dużo, dużo niższą średnią na MTBR w porównaniu do J5, a także opinie niektórych, którzy po przesiadce z J3 na J5 mówią że to ziemia a niebo? Klamka również wygląda całkowicie inaczej:

http://www.bikeholicy.pl/images/stories/pa...avid_klamka.jpg

Zaciski to też dwie bajki

http://www.sram.com/_media/images/avid/hyd.../disc_large.jpg

http://www.sram.com/_media/images/avid/hyd.../disc_large.jpg

Pozdrawiam

Gość R3surrection

miałem 5 mam 3... i powiem Ci że najwięcej jak przy vkach dają dobre klocki. Dla mnie 5 była mocniejsza ale modulacja była kiepska.

Czy aby na pewno Juicy 3 i 5 nie różnią się działaniem?

2 różnice, które mogą wpływać na działanie, to:

- klocki: 3 - żywiczne vs 5 - pól metaliczne. I tak wymienisz po zużyciu, a nie ma problemu założyć pól metalicznych do juicy three.

- płyn: 3 - dot4 vs 5 - dot5.1. Ma znaczenie tylko przy ekstremalnym użytkowaniu roweru. Swoją drogą, to płyn zawsze można wymienić.

Różnica w wyglądzie? Three to właściwie stary zacisk od Five.

Gość R3surrection

komplet? to był akurat fuks nie cena rynkowa ;P

ja dałem 300zł za juicy 3 bez tarcz nowe ale da się z tarczami kupić za 350-400 uważam że to świetna cena bo hamują jak juicy 5.

• 3 tygodnie później...

Dopiero zakupiłem awidy 3 i mogę powiedziec że są ok,tzn siła hamowania jest mocna,

regulacja odległości klamki od kierownicy też jest ,więc śmiało polecam!!!

wcześniej miałem tektro agurai były tragiczne!!!!!!!!! ;)

dlatego zmieniłem na awidy!!

Czyli podsumowując - J3 mają regulację odległości klamki od kiery (ta śrubka między dźwignią a kierą, obok tłoczka), teraz już mają dwuczęściową klamkę (możliwość demontażu bez zdejmowania gripów), fabrycznie mają żywiczne klocki i dota 4? Czyli konstrukcyjnie, poza wyglądem, to to samo, co J5? Bo akurat będę składał drugi rower i rozglądam się za czymś tanim ;-)

Gość R3surrection

te z 2częściową klamką są dużo droższe zwykłe kupisz za maks 4 stówy komplet z tarczami i hamuja jak juicy 5.

No składa się tak, że to julie są droższe:D Można je wyrwać za 419 w bike center chyba. Jeżeli o mnie chodzi, to wiem, że avid to dobra marka, ale mój kolega miał taką akcję z J7, że mu się jeden tłoczek zablokował i nie bardzo się dało co z tym zrobić. Musiał kupić nowy hampel. Z kolei w magurze nie ma się co zepsuć, a że rower ma być złożony i pozostawiony, raczej bez planów rozbudowy i dalszego inwestowania, to może watro by kupić coś niezawodnego...?

Ja do Julie nie mam przekonania, pomimo, że jest droższa niż juicy 3. Trudno mi dokładnie się odnieść, ale mam julie z 2006 roku bodajże, oraz zeszłoroczne juicy 5. Jakość wykonania jest o niebo lepsza, jak z modulacją i hamowaniem to nie wiem, bo nie dorobiłem się kółek :rolleyes:

• 2 tygodnie później...

Polecam Juicy 3 2008. Miałem również Juicy 5 2008 i różnicy nie zauważyłem prócz ceny. Moje trójki mają klamkę dwuczęściową z "dekielkiem" więc nie trzeba zdejmować całego kokpitu by zamontować hamulce. Odległość od kierownicy reguluje się śrubą przy tłoczku klamki. Jedyną różnice kosmetyczną jaką zauważyłem (nie mającej znaczenia na prace hamulca) to J5 mają system anty-zapowietrzeniowy podczas transportu - klamka odchyla się w drugą stronę i tak jakby blokuje się. Piątki mają również inny montaż kabla przy zacisku - można ustawić dokładnie przewód.

Za białe J5 w wakcje zapłaciłem 650zł za tarczami 160. Za J3 '08 z tarczami 160 zapłaciłem ~350zł jakoś pod koniec lutego. Uważam, że nie ma co przepłacać bo różnicy w pracy nie widać - a za zaoszczędzone pieniądze można kupić żonie/dzieciom prezent :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...