Skocz do zawartości

[hydrauliki] Avid Juicy Five i Three.

czaja188

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja może dołączę się do tematu.

1) Czy brak w J3/J5 tego czerwonego kółka obecnego w J7 (regulacja modulacji) jest odczuwalny?

2) Czy brak regulacji odległości klamki w J3 jest odczuwalny?

3) Mam obecnie BB5 i jest tam ręczna regulacja odległości klocka od tarczy (takie pokrętło na zacisku) w BB7 są takie 2 (po jednym na każdy klocek), ale w serii Juicy tego brak. W jakie sposób jest to regulowane?

4) Czy cała seria Juicy ma po 2 tłoczki?

5) Czy klocki żywiczne (ORGANIC) dodawane z J3 można po zużyciu wymienić na metaliczne?

1. Nie. W moich Juicy 7 użyłem tego pokrętła łącznie raz (słownie: raz)

2. Zdawało mi się że jest ta regulacja... chociaż też jej nie używałem ;)

3. Automagicznie się reguluje w miarę zużycia klocków. Taka miła opcja hamulców hydraulicznych.

4. Tak, Juicy mają 2, Code mają 4.

5. Tak

Dość tania.

Co do regulacji modulacji to powiem, że jest to fajna sprawa. Ja co prawda jestem posiadaczem formuli k24, ale myślę, że sens działania wszędzie jest ten sam. Bardzo przydatna rzecz kiedy na początku przyzwyczajamy się do hamulców. Poza tym w chwili grozy - szybkiego hamowania, jak ściśniemy klamkę z całej siły to jest szansa, że nie zaliczymy OTB jeśli odpowiednio ustawimy sobie modulację.

Moim skromnym zdaniem rzeczy świetna. Fakt, że używa się tego tylko na początku kilka razy do momentu ustawienia odpowiedniej siły (wartości).

Oczywiście nie dyskwalifikował bym z tego powodu zakupu hamulców nie posiadających tej regulacji jednak jeśli kupujemy hamulce, które i tak do tanich rzeczy nie należą, to zastanowił bym się nad zakupem modelu, który taką regulację posiada.

Regulacja odleglosci klamki od kiery to absolutna podstawa. Nie wiem jak w soczystych avidach, ale w formuli gdybym mial klamke odsunietą na maxa od kiery to cholernie niewygodnie by mi sie hamowalo.

Pozdrower.

a Ta aukcja jest chyba drastycznie tania

W "Centrum rowerowym" jest taniej;

To może jeszcze cytat

Tak sie składa ze mialem Juicy 3 te z klamka na 2 sruby i one maja regulacje odleglosci klamki imbusem od wewnetrzenej strony klamki, NIE MAJĄ one natomiast jak juicy 5/7/Ultimate/Elixiry i CODE tego bajery ze klamka sie odgina w góre przy uderzeniu mozna to latwo sprawdzic odpychając klamke

Może ktoś mi wytłumaczyć o czym jest mowa? Nie słyszałem, aby jakaś klamka odginała się do góry.

Mudia---> to moja wypowiedź akurat to wytlumacze ; ) ogolnie nie tyle do góry co do przodu sie klamka przesuwa normalnie hamujesz naciskajac klamke w kierunku do kierownicy, ale mozna ja odpechac w przeciwnym kierunku jest taki charakterystyczny przeskok. Przydaję sie to przy glebach jak zawadzisz klamka to sie odgina masz pewnie zabezpieczenie ;)

mudia - chodzi o to, ze jak wyglebisz to klamka "wypina" się dzieki czemu mozliwy jest jej ruch w kierunku przeciwnym niz normalny czyli OD kierownicy. Taki patent uchroni rozwalenie/wyrwanie tłoka podczas gleby. W moich formulach tez to jest i juz mi sie raz przydalo. Zaliczylem bardzo spektakularną glebę i klamka wypieła się własnie ratujac tłok/zbiornik przed rozwaleniem się. Swietna rzecz jesli ktos ciut ostrzej jezdzi lub ma tendencję do wywalania sie ;) Tudziez dopiero zaczal jezdzic w spd :(

Sam mam J3 i jestem z nich tak zadowolony że jeśli będę je zmieniał to tylko na Juicy Ultimate.

Różnica między J3 a J5 jest taka że J3 były jakiś czas wersją OEM i są dostępne w sprzedaży w Harfie dopiero od tego roku. Tak poza tym to różnią się klamką bo J5 ma możliwość założenia klamki bez zdejmowania gripów i DOT 5,1. Co do DOTa to przy pierwszej lepszej wymianie płynu można go spokojnie na 5.1 zmienić bo działają na DOT 4 i 5.1.

Siema ja kupiłem J3 jakieś 2 tygodnie temu ( nowe na allegro 135 zł bez tarczy) i klamka ma dzieloną obejmę, a cały czas widzę jak wszyscy piszą że to podstawowa różnica między J3 a J5 gdzieś przeczytałem że różnica wagi to 7g na korzyść J5 i jeszcze jedno w porównaniu z Tektro Io Avidy są po prostu BOSKIE!!!

Standardowo J3 nie mają dzielonej obejmy klamki więc może masz jakieś OEMowe albo J3.5?

Swoją drogą, dzisiaj w ramach eksperymentu połączyłem klamkę od Juicy5 z zaciskiem Hope Mono Mini i z przewodem Shimano, i klamkę Juicy 7 z tym samym zaciskiem i przewodem Hayes, na razie wszysto śmiga i nie ma wycieków ;)

Standardowo J3 nie mają dzielonej obejmy klamki więc może masz jakieś OEMowe albo J3.5?

Swoją drogą, dzisiaj w ramach eksperymentu połączyłem klamkę od Juicy5 z zaciskiem Hope Mono Mini i z przewodem Shimano, i klamkę Juicy 7 z tym samym zaciskiem i przewodem Hayes, na razie wszysto śmiga i nie ma wycieków :(

Może i OEM bo w sumie bez tarczy były, ale OEM czy nie i tak ładnie hamują. Tylko mają zbyt długi jałowy skok klamki, niby podkręciłem tą śrubą od tłoczka, ale nie chce jej za bardzo wkręcać żeby się gwint nie uszkodził przy mocnym naciśnięciu klamki.

• 5 tygodni później...

Hmmmm, ja kupilem avidy 3 , no i z tego co słyszałem i wcześniej ktoś pisał swego czasu "trójki" były wersją OEM montowana w rowerach , w tym roku juz jest oficjalnie w katalogach z zmienionym mocowaniem klamki do kierownicy ( chwała im za to ) a konstrukcja bez zmian , mama 2 tarcze 160 i dzialają ok ! 180 to chyba naprawdę do dość ostrej jazdy.

• 3 tygodnie później...

to w tym dziwnego że jak kupuje box'a który jest droższy to chciałbym mieć takie same regulacje jak w hamulcach zakładanych przez producenta roweru, a tak poza tym to ty napisałeś ze box nie ma tej śrubki bo ja tego nie wiem czy box jest w jakikolwiek sposób okrojony

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj do mnie przyszedł juicy five, który wygrałem na allegro. W aukcji było, że jest on na przód, z tego co zobaczyłem jest na tył- długość przewodu to 1.3m i do tego adapter(pod tarczę 160mm) jest na tył. Jak przymierzałem do roweru rozstaw śrub adaptera jest taki, że pasuje i pod tył do ramy i pod amora.

Teraz nie wiem czy składać reklamację czy nie :) Coś może się dziać jak ma się adapter pod tył, na przodzie?

Adaptery sa uniwersalne, tzn. pasują na przód i na tył, z tym, że jak masz adapter na tarcze 160 mm na tył, to na przodzie będzie na tarcze 180 mm. Co prawda, przewód można skrócić, do żądanej długości, ale to tez kosztuje w serwisie, jak samemu nie wiesz jak to zrobić. Ja bym jednak zareklamował, bo dostałeś co innego niż licytowałeś. Albo troche korzystniejsza i szybsza opcja - rekompensata za skrócenie przewodu i ponowne zalanie i odpowietrzenie.

Hebel jest nowy, tak jak i tarcza, ale wolałbym docierać oryginalne klocki na oryginalnej tarczy, co prawda mam 180mm WindCuttery, więc adapter by styknął.

Przewód jakoś mi nie przeszkadza zbytnio- najwyżej się go zawinię, a i bardziej uniwersalny hebel będzie(jakby mi się go zachciało mieć na tył), ale za to trochę więcej gramów, więc raczej bym skrócił :)

W rekompensacie jeszcze za kupno nowego adaptera :)

Napiszę jutro maila do niego.

btw :)

Adaptery sa uniwersalne, tzn. pasują na przód i na tył, z tym, że jak masz adapter na tarcze 160 mm na tył, to na przodzie będzie na tarcze 180 mm. Co prawda, przewód można skrócić, do żądanej długości, ale to tez kosztuje w serwisie, jak samemu nie wiesz jak to zrobić. Ja bym jednak zareklamował, bo dostałeś co innego niż licytowałeś. Albo troche korzystniejsza i szybsza opcja - rekompensata za skrócenie przewodu i ponowne zalanie i odpowietrzenie.

Adaptery nie są uniwersalne(160mm tył-180mm przód) z tego względu,że Avid jako jeden z nie licznych ma tarcze 185mm(adaptery na 185mm),a nie 180mm.Miałem taki problem przy wymianie tarczy ze 160 na 180 i musiałem kupić adapter Hayes'a.A propo mam na sprzedaż adaptery Avida 185mm przód i 160mm tył w świetnym stanie.

Zainteresowani niech piszą slon.swiecie@neostrada.pl

Tak, wiem, że Avid jako nieliczny stosuje tarcze 185 mm zamiast 180 mm. Lecz, można założyc tarczę 185 mm do standardowego adaptera stosując dwie podkładki i będzie działał jak trzeba. Ktoś powie, że to są pół środki - owszem, ale nie niebezpieczne imo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...