Skocz do zawartości

[hydrauliki] Avid Juicy Five i Three.

czaja188

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec na poczatek witam wszystkich, poniewaz jest to pierwszy post od półtora roku.:wallbash: Wiec mam w planach zmiane moich V'brakow na hydraulike. Jezdzilem wczesniej na Deore 535 i jestem okrutnie zadownolny z nich :thumbsup:. Ale chcialem czegos Avidowskiego spróbowac. Wiec w gre wchodzą Avidy piątki i trójki. Generalnie chodzi mi o różnice pomiedzy nimi oprócz ceny. Albo jakies propozycje do kompletu za 650zl? :)

Przyłączam się do pytania, bo sam stoję przed podobnym dylematem. Przypomina mi się, że kiedyś znalazłem opinię na tym właśnie forum, ze 3 i 5 to konstrukcyjnie dokładnie to samo.

A z innych zestawów to może to:

http://www.pricepoint.com/detail/14177-115...--Hydraulic.htm

komplet za 230 USD, niecałe 500 PLN.

Sam niedawno pytalem o juicy 5 w podobnym temacie. Po kilku dniach rozmyslan zakupilem hamulec,czekam az dotrze :P (powinno to byc jutro). Five od Three rozni sie m.in. mocowaniem na kierownicy, zeby zamocowac 3 trzba zdjac gripa i manetke, natomiast 5 posiada "dekielek" przykrecany z drugiej strony kierownicy i nie trzeba zdejmowac gripa itd.

Wiecie co, śmieszna sprawa. Napisałem do tego sprzedawcy jaki jest powód sprzedaży J5 i odpisał mi:

"Sprzedaję, bo przesiadłem się na hayesa trial, który ma regulacje klamki od kierownicy. W avidzie tego niema, a nie mam takich długich palców."

I co? Jakiś leszcz, który nie wiedział co ma czy po prostu w J5 tego nie ma?

J5 ma na 100% regulację klamki... mam to wiem ;)

mogę z całym sumieniem Ci je polecić, zawiodły mnie tylko raz gdzie z własnej głupoty zapowietrzyłem cały układ i straciłem tył przed samym maratonem w Głuszycy...

Siła hamowania bardzo duża, bardzo łatwo je ustawić.

Zarówno J3 i J5 ma identyczną konstrukcję klamki z tą tylko różnicą, że J5 składa się z dwóch łączonych bloków, którymi przykręca się klamkę do kierownicy. Posiadam J3, jeździłem i korzystałem z J5 - oba mają małego imbusa przy tłoczku klamki. Modulacja i siła wręcz identyczne w obu wypadkach. Aha - wg instrukcji konstrukcja J5 bardziej przypomina J7, z tym że nie ma Speed Diala, czyli czerwonego porętła do regulacji modulacji właśnie.

Nie ma żadnej zasadniczej różnicy między J3 a J5 (poza kilkoma perdołami typu dzielona obejma klamki w J5, różnica w masie, DOT 5.1 w J5 i mocowaniu przewodu do zacisku) jeżeli chodzi o jakość, siłę i modulację wszystkie Juicy wypadają podobnie od J3 aż do Juicy Carbon.

Różnica w masie chyba minimalna, jak wyżej, więc w takim razie za co chcą parę stów więcej w przypadku J3?! Za te drobne udogodnienia? Zdzierstwo?

Niższy DOT może troszkę gorszy, ale za to pewnie tańszy..

Jakby naprawdę skuteczność była porównywalna, to bym nie myślał na przyszłośćo J5, tylko J3, oszczędność duża..

Chciałbym, żeby to była prawda, ale to dziwne troszkę.

Hamują identycznie.

Różnica między DOT4 i DOT5.1 jest taka że 5.1 ma dodatki silikonu i wypiera wodę zamiast ją absorbować, i gotuje się w 260C a nie w 230C w przypadku 4. Półlitrowa butelka 5.1 w sklepie motoryzacyjnym kosztuje 12pln więc można sobie kupić i zalać nim system jeżeli 4 z jakiegoś powodu nie jest satysfakcjonujący...

Mam Juicy 3 '08 i na pokrywce pompki jest napisane : Only DOT 4, DOT 5.1 .

Mam z nim mały problem . Na zjezdzie jak sie zagrzeje zacisk to klamka flaczeje i dochodzi do kierownicy . Czy wymiana plynu na 5.1 (podejrzewam ze fabrycznie jest 4.0) rozwiąze problem ? tarcza 160, 75 kg, góry .

kopaczus, radomir82, w takim razie polecacie J3?

A jeszcze takie pytanie: konstrukcja częsciowo jest identyczna.. Do J5 i J7 są dostępne części wymienne typu klamki, uszczelki, jakieś drobiażdżki.. Więc te od J5 będą pasować do J3 i J3 są normalnie rozbieralne? Może głupie pytania, no ale nie widziałem części dedykowanych do J3, a naczytałem się w sieci spiskowych teorii próbujących tłumaczyć cenę J3.. :)

Pozatym na mtbr są znacznie gorsze opinie trójek, niż piątek, niektóre wręcz tragiczne.. Myślicie, że to kwestia starszej, nieudanej wersji J3?

W sumie jeśli miałbym się zastanawiać nad wyborem hamulców serii Avid Juicy to zastanawiałbym się między Juicy 3 a Juicy 7(!). Między 3 a 5 różnica jest znikoma, poza paroma udogodnieniami tj. możliwość zdjęcia klamki bez ingerencji w gripa. Dopiero siódemka wprowadza "czerwone kółeczko" i parę (co prawda też) kosmetycznych zmian w zacisku. Moje Juicy 3 posiadają fabryczny płyn (czyli DOT4, tak?) i nigdy nie zdarzyło mi się "flaczenie klamki" czy inne dziwne anomalie, a przyznam, że już nieraz zestaw tarcza/klocki osiągały ogromne temperatury! : ) Pzdr!

• 1 miesiąc temu...

http://allegro.pl/item468141824_kompl_hamu...ree_160_mm.html

Jak myślicie? Opłaca się kupić AVID JUICY THREE 160 mm za 399PLN?

Obecnie mam w swoim rowerze TEKTRO Auriga Comp tarczowe hydrauliczne 6" ale nie jestem z nich do końca zadowolony i chciałbym je wymienić na coś lepszego.

Pozdrawiam

KIJU

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...