czaja188 Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Wiec na poczatek witam wszystkich, poniewaz jest to pierwszy post od półtora roku. Wiec mam w planach zmiane moich V'brakow na hydraulike. Jezdzilem wczesniej na Deore 535 i jestem okrutnie zadownolny z nich . Ale chcialem czegos Avidowskiego spróbowac. Wiec w gre wchodzą Avidy piątki i trójki. Generalnie chodzi mi o różnice pomiedzy nimi oprócz ceny. Albo jakies propozycje do kompletu za 650zl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Przyłączam się do pytania, bo sam stoję przed podobnym dylematem. Przypomina mi się, że kiedyś znalazłem opinię na tym właśnie forum, ze 3 i 5 to konstrukcyjnie dokładnie to samo. A z innych zestawów to może to: http://www.pricepoint.com/detail/14177-115...--Hydraulic.htm komplet za 230 USD, niecałe 500 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Ja rówież. Znalazłem fajną okazję na zakup juicy 5 i jestem ciekaw czym to sie rozni od 3 no i czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxiu14 Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Sam niedawno pytalem o juicy 5 w podobnym temacie. Po kilku dniach rozmyslan zakupilem hamulec,czekam az dotrze (powinno to byc jutro). Five od Three rozni sie m.in. mocowaniem na kierownicy, zeby zamocowac 3 trzba zdjac gripa i manetke, natomiast 5 posiada "dekielek" przykrecany z drugiej strony kierownicy i nie trzeba zdejmowac gripa itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Roznia sie zaciskami, J5 ma regulacje odleglosci klamki od kierownicy a J3 nie, J5 ma DOT 5.1 a J3 DOT 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Czyli jako tako różnia sie szczegułami. A jak jest z wagą, siłą hamowania i modulacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Waga pewnie ciut wieksza, a sila i modulacja nie mam pojecia, zacisk jest inny takze pewnie ale nie na pewno jest inna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Czyli na dzien dzisiejszy kupil bym J5. Moze wypowie sie ktoś kto miał\ma przyjemność jezdzic na tych hamulcach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Wiecie co, śmieszna sprawa. Napisałem do tego sprzedawcy jaki jest powód sprzedaży J5 i odpisał mi: "Sprzedaję, bo przesiadłem się na hayesa trial, który ma regulacje klamki od kierownicy. W avidzie tego niema, a nie mam takich długich palców." I co? Jakiś leszcz, który nie wiedział co ma czy po prostu w J5 tego nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Na zdjeciach roweru Gerusa widac ze ma J5 wiec słuchajmy sie go. Więc wychodzi na to że to jakiś leszcz. A co do różnic wagowych miedzy J5 a J3 to jest to różnica 7g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejtca Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 J5 ma na 100% regulację klamki... mam to wiem mogę z całym sumieniem Ci je polecić, zawiodły mnie tylko raz gdzie z własnej głupoty zapowietrzyłem cały układ i straciłem tył przed samym maratonem w Głuszycy... Siła hamowania bardzo duża, bardzo łatwo je ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 nie kupowalby j3 wlasnie ze wzgledu na brak odleglosci klamki od kiery. moim zdaniem niezbedna rzecz. osobiscie jezdze na j5 i jest bardzo zadowolony. jeszcze nic przy nich nie robilem. moj komplet mial dosc duze luzy na klamkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cadavre Napisano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Zarówno J3 i J5 ma identyczną konstrukcję klamki z tą tylko różnicą, że J5 składa się z dwóch łączonych bloków, którymi przykręca się klamkę do kierownicy. Posiadam J3, jeździłem i korzystałem z J5 - oba mają małego imbusa przy tłoczku klamki. Modulacja i siła wręcz identyczne w obu wypadkach. Aha - wg instrukcji konstrukcja J5 bardziej przypomina J7, z tym że nie ma Speed Diala, czyli czerwonego porętła do regulacji modulacji właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Modulacja i siła identyczne? Jesteś pewien? Przecież wtedy nie byłoby już sensu kupować 5, skoro 3 mają też regulację... Musi być jakaś zasadnicza różnica. Czy nie ilość tłoczków? Tak ktoś pisał chyba.. To by pociągało spadek skuteczności w 3.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Nie ma żadnej zasadniczej różnicy między J3 a J5 (poza kilkoma perdołami typu dzielona obejma klamki w J5, różnica w masie, DOT 5.1 w J5 i mocowaniu przewodu do zacisku) jeżeli chodzi o jakość, siłę i modulację wszystkie Juicy wypadają podobnie od J3 aż do Juicy Carbon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Różnica w masie chyba minimalna, jak wyżej, więc w takim razie za co chcą parę stów więcej w przypadku J3?! Za te drobne udogodnienia? Zdzierstwo? Niższy DOT może troszkę gorszy, ale za to pewnie tańszy.. Jakby naprawdę skuteczność była porównywalna, to bym nie myślał na przyszłośćo J5, tylko J3, oszczędność duża.. Chciałbym, żeby to była prawda, ale to dziwne troszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Używam J 7 od dwóch lat, oraz J 3 od około miesiąca i poza widocznymi różnicami w budowie nie odczuwam różnic typu modulacja czy siła... Kolega Kopaczus jeździ chyba z tymi dwoma hamulcami na jednym bike-u więc jego możesz spytać o bezpośrednie porównanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 16 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Hamują identycznie. Różnica między DOT4 i DOT5.1 jest taka że 5.1 ma dodatki silikonu i wypiera wodę zamiast ją absorbować, i gotuje się w 260C a nie w 230C w przypadku 4. Półlitrowa butelka 5.1 w sklepie motoryzacyjnym kosztuje 12pln więc można sobie kupić i zalać nim system jeżeli 4 z jakiegoś powodu nie jest satysfakcjonujący... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boberson Napisano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Mam Juicy 3 '08 i na pokrywce pompki jest napisane : Only DOT 4, DOT 5.1 . Mam z nim mały problem . Na zjezdzie jak sie zagrzeje zacisk to klamka flaczeje i dochodzi do kierownicy . Czy wymiana plynu na 5.1 (podejrzewam ze fabrycznie jest 4.0) rozwiąze problem ? tarcza 160, 75 kg, góry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 kopaczus, radomir82, w takim razie polecacie J3? A jeszcze takie pytanie: konstrukcja częsciowo jest identyczna.. Do J5 i J7 są dostępne części wymienne typu klamki, uszczelki, jakieś drobiażdżki.. Więc te od J5 będą pasować do J3 i J3 są normalnie rozbieralne? Może głupie pytania, no ale nie widziałem części dedykowanych do J3, a naczytałem się w sieci spiskowych teorii próbujących tłumaczyć cenę J3.. Pozatym na mtbr są znacznie gorsze opinie trójek, niż piątek, niektóre wręcz tragiczne.. Myślicie, że to kwestia starszej, nieudanej wersji J3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek111 Napisano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Jestem bardzo zadowolony z J5, poprzednia maszyna była wyposażona w XT i muszę powiedzieć, że siła hamowania i modulacja są bez porównania. Generalnie jestem zachwycony hamulcami tarczowymi J5. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Generalnie jestem zachwycony hamulcami tarczowymi J5. Polecam. Dać temu panu placka i nalać mu wódki, dobrze mówi Ja dalej śmigam na J3 na tyle w Perpie, jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cadavre Napisano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 W sumie jeśli miałbym się zastanawiać nad wyborem hamulców serii Avid Juicy to zastanawiałbym się między Juicy 3 a Juicy 7(!). Między 3 a 5 różnica jest znikoma, poza paroma udogodnieniami tj. możliwość zdjęcia klamki bez ingerencji w gripa. Dopiero siódemka wprowadza "czerwone kółeczko" i parę (co prawda też) kosmetycznych zmian w zacisku. Moje Juicy 3 posiadają fabryczny płyn (czyli DOT4, tak?) i nigdy nie zdarzyło mi się "flaczenie klamki" czy inne dziwne anomalie, a przyznam, że już nieraz zestaw tarcza/klocki osiągały ogromne temperatury! : ) Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIJU Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 http://allegro.pl/item468141824_kompl_hamu...ree_160_mm.html Jak myślicie? Opłaca się kupić AVID JUICY THREE 160 mm za 399PLN? Obecnie mam w swoim rowerze TEKTRO Auriga Comp tarczowe hydrauliczne 6" ale nie jestem z nich do końca zadowolony i chciałbym je wymienić na coś lepszego. Pozdrawiam KIJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Tu za 379zł. http://www.allegro.pl/item462658810_avid_j...owe_okazja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.