Skocz do zawartości

[rower] Modyfikacja Authora Reflex 05 r. - budżet 1000 zł.

Piotrekfg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moj rower wyglada następująco :

Waga: 12,85 kg (20")

Materiał ramy: aluminium 7005, 700C

Widelec: RST CT-COM II T5

Tłumik: -

Skoki: 40 mm/-

Rozmiary: 16/18/20/22"

Stery: VP Comp 1"

Mostek: Kalloy Uno, regulowany

Kierownica: Kalloy aluminium, profilowana 20 mm

Sztyca: Kalloy, amortyzowana, 27,2 mm

Siodełko: Author Ergo Gel

Piasty: Quando

Obręcze: Alex ACE-18, dwuścienne, 32 otwory

Opony: Author Panaracer Rolling Stone Cross 700C/35

Manetki: Shimano Alivio rapidfire, 24-biegowe

Przerzutka przód: Shimano C102 31,8 mm

Przerzutka tył: Shimano Deore

Dźwignia hamulca: Tektro Sensir

Hamulce: V-Brake Tektro 57AL

Korby: Suntour XCC-318, 48-38-28

Środek suportu: kompaktowy, Shimano LP-28

Pedały: aluminiowe Author

Tryb/łańcuch: Shimano CS-HG30-8, 11-32 z./Shimano IG-31

Chcę go zmodyfikować , przejechane około 3 tysiecy km ma, ma służyć jako szybka dojazdówka do szkoły treningi itp czyli 80% asfalt i 20 % ubite ścieżki .

Widelec jako że i tak lipa z jego amortyzacji a dwa nie potrzebuje do takiej jazdy amortyzatora chciał bym dać sztywny jaki proponujecie ?

Opony nie wiem czy brać typowe sliki czy może jakieś inne o niskich oporach toczenia .

A co z reszty wypadało by wymienić ? ja myśle że korbę kasetę i lańcuch bym nowy zakupił zaraz po widelcu i oponach więc jakie konkretne modele proponujecie ?

A i jeśli bym chciał w przyszłości bardziej odległej chciał wymienić ramę to czy korba przerzutki lancuch kaseta i manetki będa pasować do innej ramy ?

Widelec jakiś sztywny byleby geometrii nie zepsuł będzie dobrym pomysłem. Problemem moga by 1" stery.

Ja bym kupił nowe koła typowo szosowe i ogumienie do nich, ale nie jakies ekstremalnie wąskie.

Jeśli nie posiadasz to jakieś pedały zatrzaskowe i buty do nich.

Dodatkowo wyrzuciłbym amortyzowaną sztycę i zmienił mostek na nieregulowany. Zyskasz na tym sporo na wadze. Ew możesz wymienic kierownicę na krótsza i lżejszą.

Za wymianę napędu bym się zabrał jak już ten się zajedzie, a jeszcze trochę kilometrów mu pewnie zostało.

Sztyce od siodełka wymienilem planuje tez jakies lekkie siodlo bo to co mam 500 gram aż ...

Napęd faktycznie zostawie do zajechania, wg mnie najslabszym elementem napedu jest korba ..

Jaki sztywny widelec mogli byście polecić do tej ramy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...