DjTomszan Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Witam wszystkich. Mam 4 letnieo crossa, chcę w nim wymienić napęd manetki i przezutki. Większość częśći już dobrałem ale nie wiem czy to wszystko będzie razem dobrze działało. Gdybym o czymś zapomniał piszcie, wszystki sugestie co do zmian mile widziane. Zaznaczę ze jestem amatorem i jeżdże głównie szosami ale też na jakieś łąki i lasy zdarza mi się zboczyć. Nie zależy mi na wadze a jedynie na dobrej pracy mechanizmu i trwałośći. Oto lista zakupów: -przerzutki: tył - deore lx, przód - deore -kaseta deore hg-50 11/32 9 rzędowa -łańcuch SRAM pc 850 (dawniej pc 48) -manetki deore lx st-m580 -hamulce + klamki AVID SD 7 Powiedzcie też prosze jaką korbę (i jaki suport do niej) do tego wziąć i jaką piastę na tył do tej kasety (stara piasta: shimano fh-rm 40-8 18 szprych po 1 stronie). Wymiary do korby: (model starej korby SUNTOUR PFF zębatki 48/28) linia łańcucha - ~47,5mm gwint (korba suport) - ?? chyba BSA szerokość mufy suportowej - ~70mm Piszcie jeżeli przeoczyłem coś ważnego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_PL Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Nie ten dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Korba: Deore LX 48/36/26 239 zł Piasta: kulkowe XT/LX na łożyskach maszynowych: Novatec, Choosen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Nie ten dział. czy to znaczy że w tym co wybrałem jest coś nie tak?? dzieki za pomoc Pixon. czy zamiast korby deore lx mógłbym założyć jakiegoś TRUVATIV'a za okolo 170 zł czy deore lx będzie zdecydowanie lepsza?? Pozdrawiam A nie spoko chyba źle zrozumiałem --> ten działa ;DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Możesz założyć np. Truvativ Firex za 189 zł. Tylko, że podałem ci korbę LX ze względu na to, ze masz większą ilość zębów w blatach 48/36/26 a nie jak w przypadku Truvativa 44/32/22. Przy crossie wskazane jest posiadanie większych blatów w korbie, żeby nabrać większej prędkości i ją utrzymywać przez dłuższy czas, bez tzw. młynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 manetki na tyl tez zmeiniasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 ender zmienia manetki na tył i na przód. Obecnie mam stare klamkomanetki [nie wiem nawet jak sie nazywają] shimano. Pixon dzieki za porade . Powiedz jeszcze jak mozesz czy piasta deore LX FH-M580 będzie dobra na tył i czy nie będzie za szeroka do mojej ramy (stara piasta to model FH-RM40-8). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 a czemu o manetkach tylnych nic nie napisales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Wszystkie piasty MTB mają taką samą szerokość, czyli 135 mm. Jedynie piasty do ostrzejszych odmian kolarstwa mogą mieć 150 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Chyba wiem już wszystko. Dziękuwa i jeszcze raz dziękuwa dobrzy biali ludzie. Ender napisalem manetki deore lx st-m580 mam juz kupione. Pozdrowienia Kontynuując temat mam jeszcze jedno pytanko. W sklepie u mnie nie ma korby sh deore lx 48/... i zaproponowano mi w zamian niewiele drozszą korbę sh slx 48/... . Spzredawca mówił że jest trwalsza i sztywniejsza. Co mam o tym sądzić?? czy ten zakup będzie się opłacał?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 SLX to nowość więc opinii o niej nie dostaniesz. Ale nie sądzę, żeby była gorsza od LX. SLX ma ponoć budowę zaciągniętą z XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Jeśli niewiele droższa to bierz. Na pewno zły wybór to nie będzie, ale sprzedawca mówiąc, że będzie sztywniejsza i trwalsza, to już dodał od siebie, bo tak jak napisał bugus92, to nowy produkt, dlatego jeszcze rzetelną opinię o nim ciężko znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 3 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Big dziękówa dla wszystkich xD bardzo mi pomogliście. Części już mam prawie skompleowanie i nie moge sie doczekać pierwszego wypadu na nowym sprzęcie. :D Rozwiejcie jeszcze kilka wątpliwości: I jeżeli wezmę kasetę 11/34 (mam 11/32) to czy nie będzie mi ciężej pedałować pod górkę na najmniejszym przełożniu?? Oczywiście z doświadczenia wiem że im większy blat z tyłu tym lżej - ale chce mieć pewność wiecie jak to jest xD. II czy przechodząc z 8 na 9 rzędów nie muszę zmieniać tylnej obręczy?? to już chyba wszystko ale jak jeszcze coś wpadnie mi do głowy zaraz napisze. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 1. Przy największej koronce 34 będzie Ci sie leżej pedałowało. 2. Nie musisz zmieniać tylnej obręczy. Mam jeszcze jedno ale, wybrałeś łańcuch 8 rzędowy do kasety 9 rzędowej. Łancuchy do 9 są węższe, a ten od 8 może byc troche za gruby i stracisz na precyzji przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 3 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Dzieki qmplu :D Co do łańcucha to wiem o swoim błędzie i dlatego zmieniłem tą opcję na sh cn-hg73. Powiedzcie jeszcze taką rzecz: o down swing i top swing napisano juz do bólu. Jak wiadomo down swing ciężej pracuje ale nie lapie luzów - top swing odwrotnie. Ja oczywiście biore down swing. Jak to jest z linką?? U mnie linka idzie wzdłuż rury podsiodłowej więc o ile sie znam to jest to top pull. Czy jak kupie down swing to będzie ten układ linki pasował?? W różnych artukułach piszą różnie; jedni że down swing oznacza ze linka idzie pod ramą a drudzy ze down swing i top swing to konstrukcja a konkretniej ulozenie MOCOWANIA linki względem mocowania przerzutki do RAMY i linka nie ma nic do tego. Proszę ustosunkujcie sie do tematu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 4 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Temat mozna zamknąć :icon_mrgreen: wim juz wszystko i dziekuje wszystkim za rady. wziąłem deore slx shadow na tyl - jak pojezdze to napisae jak chodzi Serdecznie pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz :thanks: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.