Skocz do zawartości

[korba] Problemy z korbą: zahaczanie się łańcucha o ząbki

speed565

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od paru dni mam dość spore problemy z korbą. Jak wrzucam z blatu na średnią to potem w czasie jazdy już po zmianie biegu łańcuch lekko trzeszczy i co gorsze wkręca się (nie chce spaść z korby, tak jakby zaczepiał się o jakiś ząbek na średniej). Jak zmieniam z najmniejszej na średnią, to wszystko jest OK.

Korba to Bontrager Race (średnia i blat to alu, a mała stal) po dość sporym przebiegu ok 7 tys. Za to kaseta to XT po 2,6 tys. Używam też dwóch łańcuchów XT na przemian tyle samo czasu co ta kasetę., czyli każdy ma około 1,3 tys przejechane.

I mam dwa pytanka:

1. Czy te problemy są oznaka zużycia się koronek na korbie czy może jest jakiś inny powód ? Oraz czy da się to jakoś naprawić ?

2. Jak wymienić korbę to czy muszę też wymienić resztę, czy będzie przeskakiwało jak zostawię kasetę i łańcuchy ?? Kaseta i łańcuchy mają dość mały przebieg i nie planowałem ich tak szybko wymieniać. A i nie chce wymieniać samych koronek w korbie, bo koszt koronek to około 160-180 zł, a całą korbę SLX mogę mieć za 290 zł., a LX za 240.

Na zębach, w miejscach na które łańcuch naciska z największą siłą w czasie pedałowania, materiał zgniata się i tworzą się takie zgrubienia, o które łańcuch może potem zahaczać i blokować się. Możesz spróbować spiłować je pilnikiem. Może też są jakieś skrzywione zęby które nie "wypuszczają" łańcucha. Co do drugiego pytania to nikt nie powie Ci na 100%, powinno chodzić ale nie dowiesz się póki nie spróbujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...