BoaPoweR Napisano 30 Lipca 2008 Napisano 30 Lipca 2008 Witam, planuje przejazd rowerem z Rybnika (woj. Śląskie) do Gdańska na trasie napotykam jednak na drogę E75 i tu moje pytanie. Czy droga E75 posiada jakieś wyznaczone trasy dla rowerów, pobocze ? bo jako tako z oznaczenia wynika, że jest przeznaczona tylko do ruchu samochodowego. Jeżeli nie posiada to mam inne pytanie. Czy istnieje ( na niektórych stronach o tym pisano ale nigdzie w szczegółach) ścieżka rowerowa z Torunia do Grudziądza ? A może ktoś ma opracowany skrót mniejszymi drogami między tymi miastami ? Z góry dzięki za pomoc, pozdrower.
rzymo Napisano 30 Lipca 2008 Napisano 30 Lipca 2008 (...) Będziesz przejeżdżać przez Toruń czy E75 przetniesz gdzieś między Toruniem a Chełmnem? Jestem z Grudziądza, do Torunia jechałem raz E75 (od Chełmna) i nie polecam - jest to delikatnie mówiąc stresujące, mimo że pobocze jest Zerknij na jakąś mapę - googlemaps / zumi - jechałbym podrzędnymi drogami widocznymi na mapie, są to zazwyczaj asfalty (ostatnio nawet robili miejscami nowe nawierzchnie), gdzieniegdzie ubite szutry, ruch samochodowy niewielki. Raczej nie ma sensu pchać się tymi główniejszymi drogami - brak poboczy, za to ruch całkiem spory. Dla przykładu - kawałek E75 do Chełmży, dalej na północ kolejno: Skąpe -> Dubielno -> Drzonowo -> Lisewo -> Malankowo -> Chrusty -> Gorzuchowo, tu przez tory -> Sarnowo -> Wałdowo -> Grudziądz (jeśli dobrze pamiętam, to na całej trasie asfalt). Z ciekawości - dalej na północ którędy chcesz jechać?
Schwefel Napisano 30 Lipca 2008 Napisano 30 Lipca 2008 W większości na E75 pobocze jest ale nie wiem czy bym się zdecydował na jazdę po nim gdy TIRy lubią zjeżdżać na nie...
BoaPoweR Napisano 31 Lipca 2008 Autor Napisano 31 Lipca 2008 rzymo - w skrócie to na razie wygląda tak: (bo cały czas planuje trasę, wyruszam 15 sierpień) - dziennie ok. 150km 1 dzień - Rybnik - Gliwice - Wieluń 2 dzień - Wieluń - Złoczew - Warta - Koło - Izbica Kujawska 3 dzień - Izbica Kujawska - Topólka - Osięciny - Zakrzewo - Służewo - Toruń wjazd do Torunia - "Wodecka droga" - mam zamiar odpocząć chwilkę i zwiedzić rynek. A co dalej to dzisiaj muszę obmyśleć dojazd do Grudziądza w każdym razie postanowiłem E75 jechać tylko do Łysomic bo niebardzo widzę żeby była inna możliwość dostania się do tego miasteczka nie robiąc zbędnych kilometrów, chyba że jest jakiś szlak przez las to chętnie a 4 dzień to ma być Grudziądz - Gdańsk - ale to będę obmyślał jutro
rzymo Napisano 31 Lipca 2008 Napisano 31 Lipca 2008 (...)a 4 dzień to ma być Grudziądz - Gdańsk - ale to będę obmyślał jutro Najszybciej jedynką Co do Łysomic - nie znam dobrze tamtych okolic, przejeżdżałem tamtędy jedynie asfaltem...
yarodh Napisano 31 Lipca 2008 Napisano 31 Lipca 2008 jezeli nie chcesz aby na plecy wjechał ci samochód , to z Torunia rusz drogą 553 do Unisławia(możesz zahaczyć o Piwnice- radioteleskopy) z Unisławia (droga 550)fajnym zjazdem do Kokocka i dalej do Chełmna z podjazdem i punktem widokowym w Starogrodzie i Kałdusie(warto!) .dalej drogą przez Nowe Dobra,Podwiesk,Szynych do G-dza.(tego odcinka akurat nie znam) Za dużo km nie nadrobisz a widokowo i "zdrowotno-psychicznie" dużo lepsza trasa.Asfalt nienajgorszej jakości.Jeżeli chciałbyś jeszcze skrócić trasę to za unisławiem w miejscowości Bruki Kokocka odbijasz w prawo i dalej przez Kijewo Królewskie dojedziesz do krajowej1.Niestety asfalt nie jest na tej drodze rewelacyjny... szerokiej drogi.
BoaPoweR Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Napisano 1 Sierpnia 2008 Ok dziękuję wszystkim za rady, jak znam życie trasa którą pojade ( mam 4 wersje ) zostanie wybrana jak będe na miejscu w Toruniu . Jeżeli kogoś będzie interesować co się działo i jak potoczyła się cała wycieczka to wszystko będzie na blogu - boapower.bikestats.pl ale dopiero ok. 28 sierpnia, no chyba, że uda mi się coś wpisywać po trasie jak znajde kafejke W każdym razie jeszcze raz dzięki i pozdrower ...
rzymo Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 (...) dalej drogą przez Nowe Dobra,Podwiesk,Szynych do G-dza.(tego odcinka akurat nie znam) Asfalt jest całkiem znośny, teren płaski - jedzie się dobrze, szybko. Ten odcinek możesz przejechać także równoległą do powyższej drogą: Chełmno -> Klamry -> Małe i Wielkie Łunawy -> Gogolin. Na tym kawałku jest jeden nieduży podjazd, asfalt też dobry.
Wilga Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Drogi E75 również nie polecam mimo szerokiego pobocza. Przejeżdżam czasami 3-4 km odcinek tej drogi w niedzielę i wtedy nie jest tak bardzo źle, o ile nie jest to koniec długiego weekendu lub zmiana turnusów czy coś takiego. Ale w tygodniu jest samochód za samochodem, ciężarówka za ciężarówką. Jadąc drogą 553 na Unisław trochę Ci dojdzie km, ale warto. Na dużej części odcinka Toruń-Unisław jest nowiutki asfalt. Jeszcze nie zdążyli usunąć znaków ograniczających prędkość do 40 km/godz. Na niektórych odcinkach bez problemu możesz przekroczyć tą prędkość . Tam jednak nie ma pobocza, ale ja nigdy nie spotkałam dużego ruchu.
Ferox Napisano 12 Sierpnia 2008 Napisano 12 Sierpnia 2008 a propos odcinka grudziądz gdańsk najlepiej kieruj się z grudziądza na warlubie, potem na skórcz ze skórcza na starogard gdański i ze starogardu prosto do GD. propozacja trasy wiedzie dosc mało uczesczanymi drogami asfaltowymi, omijasz e75:)
rzymo Napisano 12 Sierpnia 2008 Napisano 12 Sierpnia 2008 a propos odcinka grudziądz gdańsk najlepiej kieruj się z grudziądza na warlubie, potem na skórcz ze skórcza na starogard gdański i ze starogardu prosto do GD. propozacja trasy wiedzie dosc mało uczesczanymi drogami asfaltowymi, omijasz e75:) Jest jeszcze alternatywa - przez Malbork Wisłę przekracza się dopiero w okolicy Gdańska.
BoaPoweR Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Napisano 14 Sierpnia 2008 Raczej pojade właśnie przez Skórcz, przynajmniej mam takie plany. Jutro ruszam z samego rana, już myślałem, że będę miał opóźnienie bo mój rower nie posiada mocowań na bagażnik ale 2 obejmy z płaskowników metalowych pomalowane na srebrno i bagażnik zamontowany Do usłyszenia po powrocie.
BoaPoweR Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Napisano 25 Sierpnia 2008 Wróciłem, jednak co innego plany a co innego jazda w nieznanym terenie , ale jakoś dojechałem do morza cały i zdrowy, planowałem dziennie 140-150km ale wyszło więcej . Więcej informacji na http://boapower.bikestats.pl Dziennie robiliśmy ok. 170km a w ostatni dzień 130km. Trasa przebiegała następująco: Rybnik, Gliwice, Pyskowice, Wielowieś, Zawadzkie, Dobrodzień, Olesno, Boroszów, Gorzów Śląski, Praszka, Wieluń Wieluń, Czarnożyły, Złoczew, wieś Rybnik (musiałem odwiedzić imienniczkę mojego miasta ), Brzeźnio, Kliczków Wielki, Charłupia Wielka, Baszków, Warta, Miłkowice, Rzechta, Boleszczyn, Aleksandrów, Janów, Koło, Brdów, Izbica Kujawska Izbica Kujawska, Topólka, Sadłóg, Osięciny, Narkowo, Zakrzewo, Służewo, Toruń, Katarzynka, Papowo Toruńskie, Gostkowo, Mirakowo, Zalesie, Zelgno, Bocień, Ostrowo, Płużnica, Kotnowo, Błędowo, Grudziądz Grudziądz, Świerkocin, Gardeja, Otłowiec, Bądki, Kwidzyń, Mareza, Podzamcze, Gurcz, Rudniki, Biała Góra, Piekło, Mątowy Wielkie, Kończewice, Tczew, Gdańsk
Angeli Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 to z Torunia rusz drogą 553 do Unisławia(możesz zahaczyć o Piwnice- radioteleskopy) z Unisławia (droga 550)fajnym zjazdem do Kokocka i dalej do Chełmna z podjazdem i punktem widokowym w Starogrodzie i Kałdusie(warto!) .dalej drogą przez Nowe Dobra,Podwiesk,Szynych do G-dza.(tego odcinka akurat nie znam) Oj panowie chociaż z Chełmna jestem to takiego wariantu nie polecam. Będąc w Unisławiu jest się na górce (szczyt doliny wisły), jak zjedzie się do Kokocka, nadłoży się drogę, zjedzie się z górki, a w Kałdusie (dokładnie między Starogrodem dolnym a Kałdusem) trzeba pod tą górkę podjechać. lepsza trasa to kierować się Toruń-Różankowo-Łubianka-Grzybno w grzybnie odbić na Trzebcz, z Trzebcza jachać na Kijewo Król, Dorposz Szlachecki, Chełmmo. W brzozowie można odbić na Zakrzewo i dojechać dość dobrą drogą do E1 (E75) i przebijając się 2-3 km tą drogą, dojechać do skrzyżowania na Klamry. Jadąc na klamry mamy prostą drogę do Grudziądza, cała asfaltowa, bez wzniesień. zysk nie wjeżdża się do Chełmna (choć to b. piekne miasto, warte zobaczenia), wjazd do Chełmna ZAWSZE jest pod górkę, nie jedzie się E75, a różnica drogi jest prawie żadna wady między Brzozowem a Zakrzewem jest fragment bruku (około 2km), nie podziwia się pięknego położenia 1 lokalizacji miasta Chełmna na górze św. Wawrzyńca (lokalizacja z około 4-5w., góra usypana przez człowieka, utwardzona drzewami i kamieniami....) nie widzi się zabytkowej starówki Chełmna...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.