Elefantino79 Napisano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam serdecznie, zastanawiam się nad zakupem nowych korb i do końca nie wiem które wybrać i dlaczego. Otóż mam na myśli korby Shimano Deore XT FC-M770 oraz SLX FC-M660 ewentualnie coś do 550 zł. Pozdrawiam i dzięki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Elefantino79, bierz SLX, od korby XT różni się tylko wyglądem (jak kto woli, o gustach się nie dyskutuje, ale ja wole z wyglądu SLX), tym 30g no i ceną. Sztywność taka sama, nawet w bikeBoardzie tak pisali, gdy był test całej grupy SLX. Z czystym sumieniem mogę polecić Ci SLX'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dopłacając 40-50 zł do SLX-a urywamy 20g wymieniając śruby mocujące blaty na aluminiowe Różnica spada do 10g, które kosztują 150pln . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja sądzę że wybór slx jest o wiele lepszy, bo są to korby do AL więc musza być wytrzymałe, a jeśli xt są wyżej w hierarchi to muszą się czymś różnić i oprócz jakiegoś lżejszego komponentu jest to chyba tylko cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dopłacając 40-50 zł do SLX-a urywamy 20g wymieniając śruby mocujące blaty na aluminiowe Różnica spada do 10g, które kosztują 150pln . Możesz polecić jakieś dobre śruby oraz blaty ??? Pozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja akurat w XTeRze zastosowałem śrubki Tokena - bardzo je lubię za połączenie komin na imbus 6 a śruba na 5 - beż żadnych udziwnień - wymagały tylko delikatnego skrócenia śrub - jak na razie bez zastrzeżeń, ale na forum było kilka osób które miały z nimi problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 A czy prawdą jest to że przy zamontowaniu właśnie tych lekkich aluminiowych śrub pod naciskiem tarcze będą skrzypieć bądź same śruby ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 bierz SLX, od korby XT różni się tylko wyglądem Nie zgodzę się, XT ma sporo sztywniejszy i grubszy blat niż SLX. Co nie zmienia faktu, że nie warto dopłacać Co do blatów, waga - truvativ lub starsze XT, wytrzymałość - Stronglight, Middleburn Osobiście wymieniłem tylko blat i młynek na alu Truvativa - waga wskazała 860g czyli mniej niż XT za 400zł a po sprzedaży starych blatów wyjdzie na to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 A czy prawdą jest to że przy zamontowaniu właśnie tych lekkich aluminiowych śrub pod naciskiem tarcze będą skrzypieć bądź same śruby ??? Elefantino79, to jakaś miejska legenda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krosiant Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Elefantino79, to jakaś miejska legenda... Nie prawda. Aluminium jest bardziej sprężyste od stali, więc chociażby najmniejszy luz na mocowaniu może powodować dzwonienie. W takim przypadku trzeba się liczyć z takim zjawiskiem, aczkolwiek NIE MUSI ono występować. Wszystko zależy od stykających się powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Krosiant przy poprawnym montażu nie mam owy o żadnym luzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Nie prawda. Aluminium jest bardziej sprężyste od stali, więc chociażby najmniejszy luz na mocowaniu może powodować dzwonienie. W takim przypadku trzeba się liczyć z takim zjawiskiem, aczkolwiek NIE MUSI ono występować. Wszystko zależy od stykających się powierzchni. Skąd Ty te bzdury wziąłeś że aluminium jest bardziej sprężyste od stali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krosiant Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Skąd Ty te bzdury wziąłeś że aluminium jest bardziej sprężyste od stali? Aluminium jest bardziej podatne na odkształcenia, o to mi chodziło. Poza tym trochę grzeczniej, wspaniały znawco. Krosiant przy poprawnym montażu nie mam owy o żadnym luzie. Otóż nie. Niepoprawny montaż może być przyczyną dzwonienia, aczkolwiek dzwonienie może się pojawić także przy poprawnym montażu z racji tego, że wystarczy minimalny(rzędu mikronów) luz, aby to dzwonienie powstało. Nie jest o to trudno, bo wystarczy, że śrubka ci upadnie albo ją nadepniesz... Tutaj jest nieskończona liczba przyczyn. Aczkolwiek nie ma to wpływu na trwałość i można się do tego dzwonienia przyzwyczaić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Aluminium jest bardziej podatne na odkształcenia, o to mi chodziło. Poza tym trochę grzeczniej, wspaniały znawco. Podatne na odkształcenia koło pojęcia sprężystości nawet nie lerzało. Pomyliłeś pojęcia że hej. I jestem grzeczny, po prostu piszesz bzdury a ja Ci to próbuje uzmysłowić bo tu trochę ludzi czyta to forum i będzie później takie buble będzie powtarzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 czy blaty xtr'a będą pasować do pająka slx'a ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krosiant Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Podatne na odkształcenia koło pojęcia sprężystości nawet nie lerzało. To dziwne, bo z tego, co wiem to te dwa pojęcia są BARDZO blisko siebie. Żebyś to zauważył przytoczę definicję: Sprężystość - zdolność materiałów do odzyskiwania pierwotnej formy. Twardość(aluminium jest bardziej miękkie niż stal) - cecha stwierdzająca podatność na odkształcenia. Czyli nie pomyliłem się ''Że Hej!'', a po prostu powiedziałem coś przeciwnego. Zdarza się Poza tym, jak ktoś jest inteligentny to najpierw zweryfikuje informacje uzyskane na forum w jakimś bardziej rzetelnym źródle. No, ale koniec offtopa;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 http://www.ftj.agh.edu.pl/~wierzbanowski/Sprezyst%286%29.pdf To taki najlżejszy prosty artykuł "Własności sprężyste ciał". Polecam. I dziękuje za definicję, przyda mi się w pracy jakbym zapomniał. EOT i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 czy blaty xtr'a będą pasować do pająka slx'a ?? Teoretycznie tak, praktycznie nie koniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 BCD takie same, ale nie wiem jak będzie prezentował się pająk w stosunku do budowy patelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 TocaSw nowych XTR-ach sęk jest w grubości blatów - tak, że spytaj się sprzedawcy o ten parametr bo możesz się zdziwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elefantino79 Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Przy zakładaniu nowych korb należy bądź wypada zmienić łańcuch? Jeśli tak to jakie łańcuchy są dobre czyli wykonane z dobrego materiału i lekkie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jak łańcuch ma więcej jak 500km to zawsze. Co do wyboru : 8-ka Shimano IG-90 9-ka Campagnolo C9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.