e9matic Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Witam. Przyszedl czas na wymiane korby w moim rowerku. Stara korba to jakis Truvativ na ISIS. Chce tym razem wydac troszke wiecej kasy i kupic cos porzadnego, sztywnego i zarazem lekkiego. Zastanawiam sie miedzy korbami XTka z 2007/08 Roku. Powiem szczerze ze '08 wizualnie nie podpadl mi, ale glownie nie o to chodzi Ciekawa propozycja jest korba SLXa '09. Czekam na Wasze uwagi opinie, w koncu jestescie fachurami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Siemka o XT-ku juz nie jeden sie rozpisywal i chyba ciezko bedzie zrobic porownanie do SLX-a bo ten jest zbyt nowym produktem. Chyba bedzie 3eba poczekac za opiniami uzytkownikow... Sam mam teraz dylemat ale z tylna przerzutka czy brac SLX-a czy XT-ka :-) Wiec chyba pozostaje Tobie brac w ciemno korbe SLX-a - chociaz ja uzytkuje nowa DEORKE i jestem naprawde zadowolony, a sam SLX to przeciez wyzsza grupa:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e9matic Napisano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Jest jeszcze jedna wazna kwestia XT '08 wazy 865 g koszt ok 389 zl Korba SLX '09 wazy 890 g kosztuje ok 289 zl Zastanawiam sie jak ze sztywnoscia, czytalem ze jest tak samo skonstruowana jak XT czy XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speed565 Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Ja bym wziął SLX'a. Co prawda na żądnej nie jeździłem. Ale jak zobaczyłem różnicę w wadze (to w końcu tylko 30 gramów) i w cenie to wole to tańsze. Obie mają Hollotech 2 więc sztywność powinna być taka sama. Wytrzymałość koronek też bo obie mają największą i średnią alu. A na żywca SLX nawet tak źle nie wygląda. No i mi też się zbliża termin wymiany korby i raczej wezmę SLX'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Przede wszystkim SLX kusi wyglądem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Ja się podepnę bo też mam wymieniać korbę, przeglądam ceny SLX'ów, faktycznie może się skuszę, a pytanie jaka długość ramienia jak dla mnie (168 cm) 170 czy 175 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 170mm jest dla osób które lubią dużą kadencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 170mm jest dla osób które lubią dużą kadencję. aaaa czyli to w te mańke z ta długością. THX ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 podejscia sa rozne. ja uwazam, ze dlugosc ramienia korby powinna byc dostosowana do wzrostu (lub dokladniej: do dlugosci nog). 175mm jest najlepszym rozwiazaniem dla wiekszosci ludzi w mtb. Fifi: ja lubie duzakadencje, a jezdze na 175 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Jeżeli ktoś chce kupić SLXa to radzę się spieszyć. Części od Pawlaka rozeszły się w jeden wieczór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 15 Września 2008 Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Dzięki wielkie:) Więc składam na slx-a. A o co chodzi z tym odkręcaniem pedałów? Mam nadzieję że nie będą się odkręcać.Taki problem już przerabiałem,ale przy sr suntour-ach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 170mm jest dla osób które lubią dużą kadencję. Fifi: ja lubie duzakadencje, a jezdze na 175 A ja małą (czasem nawet bardzo, jeżdżę zdecydowanie siłowo, choć ostatnio jakby złagodniałem w tej kwestii ) i używam 170 Każdy powinien sobie zmierzyć nogi i wtedy porównywać. Choć fakt że większość ludzi, czy mają 165 czy 185cm wzrostu, używa 175mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiill Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Od siebie dodam - na dokładkę możesz zajrzeć do wrześniowego bikeBoard-u (nr 9, 2008). Zawarli tam test grupy Shimano SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Czy ktoś widział na wadze obie korby. Czy faktycznie między nimi jest tylko/aż ok. 30 g różnicy w wadze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew18 Napisano 17 Września 2008 Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Mi się wydaje, że z tą ceną i wagą to wybór wygląda tylko tak, że bierze się slx jeśli pomyśleć ekonomicznie i jak komuś się podoba to ze względu na wygląd, natomiast XT jeśli chce się mieć części hierarchicznie bardziej prestiżowe i raczej nie widze tu jakiegoś innego logicznego wytłumaczenia, chyba że shimano wyskoczy nam za rok z XT 2010 z masą XTRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 17 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Andrew18 mądrze gadasz, tak zapewne jest. Dlatego teraz jestem coraz bardziej przekonany do tego SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 17 Września 2008 Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Czy ktoś widział na wadze obie korby. Czy faktycznie między nimi jest tylko/aż ok. 30 g różnicy w wadze? http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=art...14&art=1696 - SLX http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=art...=14&art=460 - XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Czy orientuje sie ktos ile wazy bush guard shimano z korby slx ? http://shimano-polska.com/publish/content/...665.-type-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Wygląd SLXa na żywo powala, jeśli chodzi o tą kwestię to na pewno XT 2008 wypada słabiej. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...87a5d3a886.html Jeśli chodzi o sztywność nie sądzę żeby pod nogą było to jakoś specjalnie odczuwalne dla zwykłego zjadacza km. Zgadzam się z kolegą Andrew, że obecnie poza prestiżem XT nie oferuje nic więcej nad to co jest w SLX. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 mi się tam xt nadal bardziej podoba ;0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neverBF Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Wczoraj widziałem korbę XT w sklepie rowerowym, jej cena mnie powaliła... http://www.twomark.pl/index.php?s=produkt&...9&id_typu=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 przy tej cenie wolałbym jeszcze trochę dopłacić i kupić XTR-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 xtr to dopiero strata kasy 1300zł obecnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neverBF Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Na allegro wyrwać można o ok 200zł taniej, ale nie zmienia to faktu że ceny poszły straasznie w górę. Dobrze, że ze swoją nie czekałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 chodziło mi o cenę korby z allegro czyli jakieś 1100zł, bynajmniej ja na szczęście kupiłem swoje części przed podwyżką XTR Shadow za 320zł i korba SLX 260zł, pomijam inne(mniej ważne) bo składam cały napęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.