Mod Team Pixon Napisano 29 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Czy manetki wymienione w temacie są dostępne na Polskim rynku w wersji 8 biegowej. Szukałem u Pawlaka, ale tam nie jest nic wspomniane. Tylko mi nie piszcie, że jak chce coś z wyższej grupy to muszę się ładować w Srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 nie wiem co dla ciebie oznacza czy są dostepne - w tej chwili wiele jest zrodel części. kasety ósemki xt i xtr jeszcze się pojawiają choc oczywiscie są to stare modele. zapytaj w takich sklepach jak bikestacja czy jest mozliwe sciągniecie takich - skoro maja rozne fajne zrodla czesci to moze i cos takiego wykombinują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 29 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Nie, mowa jest o nowych grupach tegorocznych. Dokładniej się już chyba nie da zadać tego pytania: Czy istnieje na rynku manetka XTR, XT na 8 przełożeń? albo Czy Shimano wypuściło na rynek 8 biegową wersję tych manetek? Co do kaset to wiem, że są bo widziałem już niejedną aukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 nie mam pewnosci czy cię rozumiem - czy pytasz o to czy są dostępne w polsce bo wiesz ze na swiecie tak czy pytasz czy są dostepne wogole - bo nie wiesz czy producent takie wypuscil. jesli to drugie to odpowiedzia bedzie duzy katalog shimano dealerski ze szczegolowym opisem technicznej specyfikacji kazdej czesci shimano. na pewno jest wpisane "z opcją na 8 przełożen" jesli takowa występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Pytam, ponieważ nie mam pojęcia czy są dostępne w ogóle. Poszukiwałem informacji w katalogu Shimano dostępnego na stronie Pawlaka, nic tam nie znalazłem. Teraz poszukiwałem katalogu na stronie Shimano, niestety bez żadnych efektów, gdyż nie mogę go znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 katalog taki ma kazdy wiekszy sklep rowerowy - co roku zabieram takowy pod koniec roku do domu zeby poogladac sobie obrazki. znajduje sie tam szczegolowa specyfikacja kazdego komponentu z rozpiską co z czego jest zrobione włącznie. zestawione są tez wszystkie mozliwe kombinacje osprzetu i ich kompatybilnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 o ile sie orientuje, to nie ma zadnych komponentow 8sp z grup XT i XTR od wielu lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A konkretniej ostatnie były w 1998 roku. Od 1999 już 9 . http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/shim1998.html Albo z nowych coś takiego : http://www.bikeparts.com/search_results.asp?ID=BPC114237 jak znajdziesz . M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadfreak Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Albo z nowych coś takiego :http://www.bikeparts.com/search_results.asp?ID=BPC114237 jak znajdziesz . M Link, ktory podal Marcin to model Tiagra (do szosowek z prosta kierownica). To jest cos miedzy LX, a XT. Z tego co sie orientuje, roznica polega na sposobie lozyskowania (na niekorzysc SL-R440). Z XT ostatni znany model na 8sp: http://allegro.pl/item408230350_nowe_manet...188pln_kpl.html Bodajze 2004 lub 2005 rok. Pozdrawiam WK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Trudno, dzięki za odpowiedzi. W takim razie będę musiał przesiąść się na Srama, ewentualnie poczekam może nowy rok przyniesie jakieś zmiany i Shimano pomyśli jeszcze coś o napędzie 8 biegowym. Chociaż wątpie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Na pewno nie stracisz na tej przesiadce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 No zobaczymy czy potwierdzą się opinie po przesiadce na srama. Nie mam pojęcia tylko jaki system u nich wybrać, ale o tym gdzie indziej będzie jak już jesień przyjdzie i ceny trochę spadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 A czemu taka niechęć do dziewiątki? Cenowo się już dawno to wszystko zrównało, różnica w trwałości też raczej iluzoryczna, a wybór wysokiej klasy części dużo większy do napędu na 9. Wg. mnie przesiadka na Srama nie będzie aż takim mistycznym przeżyciem, jak wiele osób twierdzi. Przeszedłem to i owszem jest miło na Sramie, ale żeby od razu rewelacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Ano dlatego, ze woził bym ze sobą jedną koronkę wiecej, którą bym najprawdopodobniej nie wykorzystywał. Ponad to koszty są minimalnie większe przy wymianie napędu. np. kaseta XT: 8 rzędowa- 117 zł, 9 rzędowa 129 zł łańcuch: PC-48 (PC-850) 46x3=138zł , XT HG93 48x3=144 zł Czyli kupując napęd 8 biegowy mam 18 zł w kieszeni. Niby nie dużo, ale i jest on ponoc trwalszy i na pewno lżejszy Ponad to sprawa jest jeszcze taka, że się przyzwyczaiłem do 8 bardzo i tyle. Dobra koniec dyskusji wykraczającej poza ramy tematu. Byłem w sklepie rowerowym i sprzedawca powiedział, ze XT jest w stanie mi sprowadzić na 8 biegów. Spieszyło mi się i nie dopytałem czy tego roczne itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 pc-48 nie ma swojego odpowiednika w 9sp (bo to poziom alivio w najlepszym razie). jak juz do czegos go porownywac, to do hg53: http://www.allegro.pl/item403282623_lancuc...bikestacja.html 3x28=84pln. 54pln taniej od zaproponowanego przez ciebie zestawu pc48. dodatkowo, biorac pod uwage ostatnie negatywne opinie o lanuchach srama, na pewno bedzie lepiej. nizapominajmy tez, ze glowna zaleta 9sp jest szeroki wybor manetek, zazwyczaj tanszych od swoich odpowiednikow 8sp. "Ano dlatego, ze woził bym ze sobą jedną koronkę wiecej, którą bym najprawdopodobniej nie wykorzystywał" wiesz, ona nie bedzie przyczepiona gdzies z boku . przeciez kasete 9 pewnie kupisz o takiej samej rozpietosci, jak teraz masz 8. po prostu miedzy koronka 11 a 32 (zapewne) bedzie dodatkowy trybik, poprawiajacy zestopniowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Są dostępne takie komponenty! tylko np. taki XTR to już bardzo ciężko dostać nówkę, ale jak dobrze poszuka się to powinno być. Ja na szybko znalazłem manetki XT na 8 przełożeń: http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 uchmanek a nie przypadkiem PC-38 to poziom alivio? - Nieważne. Owszem wiem, że dodatkowa koronka jest w środku całej kasety i różni sie przeważnie o jeden ząbek więcej, czyli mam wiekszą możliwość dopasowania przełożenia w zmiennych warunkach terenowych. Ja już to wszystko przerobiłem, bo to nie nowość na polskim rynku. Paviarotti taaaak wszystko pięknie, ale ja chce tegoroczne modele, a nie z przed wieków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 skoro to wszystko "przerobiles" to jakie widzisz mozliwosci niewykorzystywania? zamiast "przerabiac" teorie lub dorabiac ideologie do rzedowosci napedu radze przeliczyc ceny komponentow. juz minely czas, kiedy 8sp byl tanszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Aaa to tegoroczne chcesz. Niestety Shimano XT i XTR już kawałek czasu jest tylko 9sp. A ze SRAMa które grupy dostępne są na 8sp? X-7 było ale czy jest nadal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Sram: gripy X.O, X-9 reszta też chyba ma, ale interesują mnie te dwie grupy Z manetek też mają tylko na 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 X.O ma cokolwiek na 8 sp? wierzyć mi się nie chce w to. Poza przerzutką raczej nic się nie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Lipca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Proszę sam sprawdź: http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=349&pos=0 to samo z X-9 http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?pos=1 itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 31 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Faktycznie w katalogu są. Tylko teraz gdzie je można kupić? bo jeszcze nie widziałem ósemek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 O X-0 na 8sp pytaj w CR...jeszcze 2 lata temu były Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.