Wacek13 Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Witam! Jestem nowy na tym forum więc na początku witam all! Mam problem... mianowicie: Dziś w sklepie byłem oglądac rowery MTB do 1500zł. Sprzedawca doradził mi Specialized Hardrock XC SPT za 1599 ale powiedział ze opuści mi cenę do 1500zł, lecz popołudniu przyjechał do mnie kolega ze swoim wujkiem i zapytał czy nie chce od niego kupic używanego (2 letniego) Giant Rincon (wymienione w nim pedała i jak dobrze pamiętam to korba na lepsze) Stan Gianta naprawdę dobry (jeździłem i tylko jakieś drobne zadrapania) aha cena Gianta to około 850zł. I tu się zaczynają schody ponieważ nie znam się za bardzo na rowerach i chciałbym się poradzic który rower wybrac żebym nim pojeździł przez dłuższy okres czasu. Rowerem będę jeździł praktycznie wszędzie tzn. większosc po drogach lecz czasem i do lasu i na jakieś polne drogi. Bardzo proszę o w miarę szybkie porady który lepiej wziąśc ponieważ do jutra mam dac odpowiedź w sprawie Gianta. Z góry bardzo dziękuje!! --- 29.07.08.: O ile się nie mylę to ten Giant to ten model: http://rowery.onet.pl/4,35,136854,6943,gia...con,sprzet.html Specialized: http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...roducts_id=3992 A co do Krossa to nie wiem czy jest dostępny w moim mieście. Bardzo proszę o porady ponieważ dziś do 20 muszę dac odpowiedz w sprawie Gianta a nie wiem który rower będzie najlepszy...
Ecia Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Ja bym wybierała między Krossem a Giantem - Kross z uwagi na osprzęt (najlepszy z całej trójki), Giant z uwagi na cenę. Pozdrówko zawężone
Nawrotek Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Ja bym jednak skierował się ku specowi. Głównie za znaczek, oraz wygląd ramy. Bardzo ładnie się prezentuje imo. Co do używki, wszystko zależy ile km ma nakręcone itp. Giant ma syf amortyzator, ale powiedzmy z tych 850 zostałoby Ci 650zł na modyfikacje, to byś sobie coś kupił fajnego na przód za tą cenę
Rulez Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Jak dla mnie W zestawieniu Spec-Giant wygrywa Spec - ma ciekawą ramę (duży wybór rozmiarów) i lepszy amor oraz gwarancję
Wacek13 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 Giant ma przejechane około 500km Spec rzeczywiście ma dożywotnią gwarancje na rame... A teraz właśnie dzwoniłem do sklepu krossa i mają a4 za 1450zł I co tu robic...
c1ach Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 2 letni rower i tylko 500 km najeżdżone? Nawrotek pisał, że Giant ma do niczego amora. No w Specu jest Rst Capa, a więc też niska półka. Osprzętem wygrywa Kross, 2 miejsce dla mnie Spec, a Rincon ostatni niestety.
Wacek13 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 A co z ramą krossa? i wie ktoś może jak jest z gwarancją w krossie? Jeżeli ktoś ma krossa a4 to bardzo proszę żeby się wypowiedział jak działa ile go ma itp. bo chyba zdecyduje się na krossa.
Ecia Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Przejrzyj forum - o tym Krossie napisano tu już bardzo wiele, zdaje się, że jest nawet test. Wpadnij też do klubu Krossa w dziale Kluby Rowerowe. Pozdrówko odsyłające
c1ach Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Nie jest to na pewno jakiś badziew, sam rozważałem jego kupno, ale zdecydowałem się składać coś lepszego
banana frog Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Dla ramy (wygląd, podwójnie cieniowana, można założyć tarczówki) i lansu zdecydowanie wziąłbym Speca. Wygląda o niebo lepiej od tego Gianta... Octalink, szeroka kiera, mocna sztyca... Giant ma trochę lepsze przerzutki i w Twoim linku pełno b.d. Biorąc pod uwagę cenę, wiadomo, że Giant wygra, ale to zależy od tego czy chcesz dużo jeździć i czy po prostu mieć coś, żeby móc się przejechać. Jeżeli masz większą kasę i zrobisz z roweru użytek, brałbym Speca. Kross na pewno jest atrakcyjny, ja po prostu nie chciałbym Krossa...
c1ach Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Hmm... Ten spec to taki Mercedes Klasy A. Kross to Fiat z segmentu średniego, pozwala na więcej, ale to nigdy nie to samo co Mercedes, bo Merc to zawsze Merc . Myślę, że jakoś to zobrazowałem mniej więcej
Wacek13 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 Rower potrzebuje do codziennego użytkowania i będę nim robił dziennie około 30km (50% po asfalcie i 50% po lasach, bocznych drogach itp.) no i od czasu do czasu na jakaś dłuższą trase. Tak że dalej nie wiem co wybrac... w krossie przekonuje mnie osprzęt, w specialu wygląd i rama, a w giancie cena... i co tu wybrac? Proszę abyście napisali co mam zrobic bo tego speciala zamówiłem na dzisiaj i powiedziałem gosciowi w sklepei że przyjade po niego dzis okolo 16 a w sprawie gianta ze dam odp dzis do 20. tak ze co mowicie zebym zrobil odmowic gianta i speciala i w weekend jechac po krossa czy brac speciala a moze gianta?? Prosze o w miare szybkie porady co mam zrobic
Ecia Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Skoro już zamówiłeś Speca, to go weź . W sprawie jego zalet pisałam ci na GG - i choć nadal podtrzymuję zdanie, że ja na twoim miejscu wybrałabym Krossa, to myślę, że ten rower również będzie dobrze służył (co najwyżej trzeba będzie wcześniej, niż w przypadku Krossa, wymienić parę komponentów ). Pozdrówko dokonane
Wacek13 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 Tego speca jeszcze idzie odmowic... na krossa mam 2 lata gwarancji a na speca wydaje mi sie ze bedzie dluzsza
c1ach Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Skoro zamówiłeś to bądź konsekwentny i kup go Co prawda osprzętem ustępuje krossowi, ale będziesz miał rower świetnej marki, którym nie będziesz się bał pochwalić znawcom tematu ;]
Wacek13 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 Właśnie wychodze na autobus bo jade po... speca Dzięki wszystkim za porady :*
Rulez Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Tu nie chodzi o chwalenie, przecież osprzęt z czasem i tak się wymienia, przeważnie na lepszy (często zanim się zużyje...)
Wacek13 Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 Jeździ sie zaje*iscie kumplom się podoba a mi jeszcze bardziej foty jak coś to wrzuce jutro bo dziś już jestem za bardzo zmęczony (cała noc nie spałem bo myślałem co kupic, a poza tym dziś już sie troche wywoziłem)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.