Skocz do zawartości

[manetki] rower z supermarketu - problem ze zmianą przełożeń

MilesTeg

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kupiony rower w supermarkecie, na rowerach z u p e ł n i e się nie znam, jak widzę tutaj jakieś specjalistyczne pojęcia to zachodzę w głowę o co chodzi :icon_mrgreen:, a problem tkwi w tym, że manetki zmiany biegów (obrotowe) zamiast normalnych cyfr posiadają jakieś kropki coraz grubsze. Nie byłoby w sumie problemu, bo to przecież tylko oznaczenia, ale tymi manetkami zwyczajnie nie da się kręcić, im lżejszy bieg tym trudniej go 'wbić', najlżejszych się w ogóle nie da.

Pytanie: co zrobić i ile by mnie to kosztowało? :)

Myślałem o tym, żeby zmienić same manetki, ale doszedłem do wniosku, że po pierwsze sam tego nie zrobię, a po drugie nie mam pewności czy to cokolwiek da. Więc zasięgam Waszej porady :).

jak manetki to i chwyty musisz zmienic, to generuje koszty, niestety ale takie rowerki niby sa ok ale maja sporo wad :/ wez tam sprobuj to rozruszac moze ? uzyj calej sily oczywiscie obracajac pedalami i probuj wrzucic te biegi, pewnie sie da ale wiem ze to ciezko chodzi sam mam do dzis taki rower.

u mnie chodzily poniekad bez zarzutow az pewnego pieknego dnia zaHaczylem o jakas barierke wlasnie manetka znaczy takim czyms co wyprowadza linke tam od spodu i urwalo sie i juz zonk byl. fakt grip shifty od shimano i moze wtedy to bedzie dzialac :P

Rozruszać próbowałem, dwoma rękami, w rękawiczkach i da się przekręcić... jakieś 2/3 w najlepszym wypadku. Ale wystarczy lekkie poruszenie w drugą stronę, żeby potem znowu musieć kręcić z całych sił :/

no to co, manetki Shimano? jeśli w sklepie poproszę - zrobią mi to na miejscu? trzeba będzie dopłacić za robociznę?

a jeśli moje przerzutki nie są firmy Shimano, to to będzie jakoś kompatybilne?

"chwyty" i "klamki" czarna magia dla mnie :P. ale skorzystałem z google i już wiem o co chodzi :P

rozważałem, czy nie trzeba będzie wymienić chwytów, ale nie wpadłem, że być może trzeba będzie i klamki... dlaczego?

• Mod Team

Wymiana czegokolwiek w tym rowerze to nieporozumienie bo jak zaczniesz ładować w niego kasę to nie będzie końca a i tak dalej będzie się psuł. Jak dużo jeździsz? Może mógłbyś coś odłożyć na lepszy rower? W tym przypadku zacząłbym najwyżej od wymiany linki i pancerza, może jest gdzieś naderwana i się haczy.

Jak dużo jeżdżę? Wcale. Rower dostałem ze dwa lata temu i może ze trzy razy na nim jeździłem :icon_wink:.

Ale korzystając z wakacji chciałem pozwiedzać okolicę i przy okazji poprawić kondycję. Rower stoi "zagarażowany" na zimę daleko u znajomego, więc nawet nie za bardzo mam możliwość zajrzenia do niego.

Kupno roweru? Nie wchodzi w grę. Z dwóch prostych powodów: nie stać mnie i nie wiem na ile zdołam się zmobilizować, żeby jeździć, nie wiem czy będzie mi to sprawiało przyjemność. Jeślibym naskrobał, popożyczał, i okazałoby się że nie będę jeździł (jak dotychczas) to to by było nieporozumienie.

Nie, nie czytałem tego przyklejonego tematu. Mój tok rozumowania był prosty: problem z przerzutkami -> szukanie forum w celu znalezienia pomocy -> przeszukanie tego forum opcją "szukaj" -> brak wyników -> założenie nowego tematu.

Po innych podforach nie szukałem.

Ale teraz kiedy przeczytałem ten temat, trochę się boję o swoje zdrowie :). Bo ja mam dokładnie to co Wy nazywanie "makrokeszem"...

Zawsze są jakieś raty itp. :) Znajomy chciał kupić ostatnio marketa za 400 zł, a po moim doradztwie skończyło się na Treku za 1,5 tysiaka :D Wiesz co, jakby ktoś zobaczył mój samochód, dom czy komputer to też by powiedział, że mnie nie stać na fajny dobry rower. Trzeba kombinować, jak w PRL-u :) Ale skoro dostałeś ten rower, to dostajesz ode mnie anty-marketowe rozgrzeszenie :icon_wink:

ja mam pomysl moze poprostu linka jest za luzna i gdy juz obrÓcisz na maxa tą manetka to ona tam ma taka blokade zeby sie w kolko nie krecila. sprobUj naciagnac linke w tylnej przeRZutce, to na_pewno potrafisz, srubka na klucz 10 odkrecasz w lewo naciagasz linke zakrecasz w prawo oczywiscie linke trzymasz naciagnieta i moze wtedy juz przy obrocie manetki zmieni sie na bieg najlzejszy czyli "jedynke" z tyłu :icon_wink:

Dobra. "makrokesza" sobie odpuściłem (dziękuję Wam bardzo za pomoc ;)), poszukałem wśród rodziny i się okazało, że mogę pożyczyć od wujka rower, chyba nie z supermarketu. Był około roku używany, potem ze trzy lata stał w piwnicy. I teraz pytanie (zadam już tutaj nie będę kolejnego tematu zakładał, nie chcę spamować): co może być w takim dłuższy czas nieużywanym, niezadbanym rowerze nie tak, jakich usterek się spodziewać, co i jak wyregulować (oprócz siodełka - to umiem :)). Będę musiał wszystko zrobić sam, więc oczekuję jakichś porad :)

Z rzeczy takich na pierwszy rzut oka to zobacz czy opony nie sparciały, ja miałem taką historię w poprzednim sprzęcie który nie był tak eksploatowany jak obecny i postał trochę w piwnicy. No i hamulce - zakładam że v-ki - zobacz stan klocków i sprawdź na sucho czy działają nim zaczniesz jechać :( Jeżeli ma stalową ramę czy inne części to sprawdź też czy nigdzie rdza ich nie żre bo w piwnicach bywa wilgotno :)

Witam.

Też miałem ten problem(i mam) i powiem ci że to chyba normalne(tak sądzę) myślę że chodzi o to że łańcuch przeszkadza by zmienić z najwyższego biegu od razu na najniższy.Opiera się o następną zębatkę i dalej nie idzie.

Spróbuj podczas jazdy zmieniać.Mam nadzieje że nie będzie problemów

Jak to nie pomoże to możesz już tylko zdiąć grip shifty i je nasmarować.

Pisz na gg 7361224 jeśli będziesz miał(a) jakiś problem.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...