dragonflypl Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Witam, trochę poczytałem na temat preparatów do konserwacji łożysk (wybór padł na ŁT-43), ale teraz mam jeszcze kilka pytań: -które łożyska w rowerze i co ile powinno się konserwować (i można to zrobić samemu) -jakie narzędzia są do tego potrzebne -jaki jest stopień skąplikowania konserwacji poszczególnych łożysk? Będę pierwszy raz się tym samodzielnie zajmował, zamiast zaoszczędzić na serwisie nie chciałbym sobie narobić kosztów Dzięki za pomoc !
PoleK Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 lozyska w suporcie sa bezobslugowe teraz w sterach, potrzeba klucza ampulowego(imbus) 5 (moze inne, jak masz nietypowy mostek) w kolach jak masz kulki to smarujesz, potrzebne klucze to jeden plaski rowerowy, i jedna 15 chyba nie przychodzi mi nic do glowy wiecej
hudy Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Teraz można poskładać rower tak, że wszystkie łożyska są bezobsługowe Do wszelkich wianków warto zajrzeć raz na pół roku (serwisując rower w trakcie zimy na przyszły sezon, i w połowie sezony). Chyba, że w międzyczasie zaliczyliśmy ciężką przeprawę przez wody i błota. Wtedy warto zajrzeć od razu, a jeśli nie możemy od razu to warto obficie zalać to wd-40, lub cx-80 - żeby wyprzeć wodę i zapobiec powstawaniu rdzy. A przed następną jazdą koniecznie przeserwisować. Najwięcej zabawy jest z piastami na łożyskach kulkowych. Ale w internecie jest sporo artykułów o serwisie takich piast. Poszukaj.
dragonflypl Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 Dzięki za pomoc! Myślałem że w rowerze jest więcej wianków które można samemu posmarować ) A tak przy okazji, ostatnio zauważyłem że przy szybszej jeździe z górki z okolic tylniego koła (tak mi się wydaje) dochodzą jakieś skrzypienia/piski. Macie pojęcie co to może być ? Pzdr Paweł
Mod Team bogus Napisano 29 Lipca 2008 Mod Team Napisano 29 Lipca 2008 Mogą to być zużyte łożyska w piaście, brak smaru w bębenku, krzywa oś.
PoleK Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 w pedalach masz kulki, jak kapales rower to nalezaloby je przesmarowac, nasadowym kluiczykiem odkrecasz nakretke pod zaslepka zdejmujesz pedal nad jakims pojemnikiem wypadaja kuleczki czyscisz, smarujesz, wklejasz w smar kulki skladasz i juz:) tak mi sie przypomnialo:)
dragonflypl Napisano 31 Lipca 2008 Autor Napisano 31 Lipca 2008 dzięki za pomoc, trochę się przysłuchałem temu odgłosowi, na bank dochodzi z tyłu i brzmi jak tarcie 2 kamieni pomiędzy którymi jest piasek. Dziś sprubuje coś pokombinować. A co do uwagi : "zużyte łożyska w piaście" , rozumiem że cała piasta jest wtedy do wymiany ? Czy jeszcze mogę jakoś ingerować i próbować usunąć awarię ?
KANCLERZ111 Napisano 10 Sierpnia 2008 Napisano 10 Sierpnia 2008 jezeli masz piaste na łożskach kulkowych to wystarczy odkrecić wolnobieg / kasete i nakrętki i zaślepki i masz odkryte łożyska. Jeżeli masz poukładane kulki to obejrzyj ich stan po wyczyszczeniu ze smaru. Popatrz też czy w pieście nie ma żadnych wgnieceń w środku itp. potem poukładaj kulki lub kup wianuszek i przesmaruj, poskładaj i zrobione. Jak masz krzywą ośke to możesz wymienić choć to i tak nie ma sensu bo jezeli masz wolnobieg to po mocniejszym depnięciu na pedała oś się gnie. Sam tak mam. Kupiłem oś zamontowałem. Przejechałem 5 km i sprawdzam. Wyciagam a oś już krzywa ;] P.S smaruje piasty smarem do łożysk nabytym w samochodowym
zabiel17 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 A co zrobić, jak dzisiaj podczas serwius piasty wypadła mi kulka i już się nie znalazła- na razie zamiast na 10 kuleczkach jeżdżę na 9- czy dostanę w sklepie jedną kuleczkę, czy jakiś wianek kupić??
Skiba_TG Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 na razie mozesz jezdzic na tych 9, ale lepiej kup caly wianek i dodaj ta 1, albo wszystkie wymien;) stare zostaw sobie na zapas:P... Pojedynczej kulki raczej nie kupisz...
pawellldef Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam moje SPD-ki 540 ostatnio serwisowalem... Szok jaka prostota budowy - rewelka. Wyczyscilem i nasmarowalem je ŁT-43. Pedały pieknie się kręcą. Polecam ten smar do łożysk. pozdro
zabiel17 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Skiba- wymieniłem wszystkie 10 i co się okazało- dalej coś skwierczy - czy możliwe, że to smar, bo dałem go dość dużo?? czy po jakimś czasie się wszystko ułoży, dopasuje?
Skiba_TG Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Szczerze mowiac to nie wiem co jest:P moze masz inny rozmiar kulek? wyjoles je z wianka? moga sie dotrzec i bedize ok... albo poprostu piasek sie dostal i to "strzela".
zabiel17 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Rozmiar kulek taki sam, wszystko czyste- pewnie muszą się dotrzeć jeszcze
tobike Napisano 13 Sierpnia 2008 Napisano 13 Sierpnia 2008 jezeli dalej piszczy to znaczy ze to nie piasta, mozesz zdemontowac kolo i zakrecic trzymajac kasete, jesli piszczy to bebenek, jesli nie to kolka w wozku przezutki
zabiel17 Napisano 13 Sierpnia 2008 Napisano 13 Sierpnia 2008 Tylko, że to na przednim kole coś terkocze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.