Skocz do zawartości

[konserwacja łożyska] Konserwacja łozysk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

trochę poczytałem na temat preparatów do konserwacji łożysk (wybór padł na ŁT-43), ale teraz mam jeszcze kilka pytań:

-które łożyska w rowerze i co ile powinno się konserwować (i można to zrobić samemu)

-jakie narzędzia są do tego potrzebne

-jaki jest stopień skąplikowania konserwacji poszczególnych łożysk? Będę pierwszy raz się tym samodzielnie zajmował, zamiast zaoszczędzić na serwisie nie chciałbym sobie narobić kosztów ;)

Dzięki za pomoc !

Napisano

lozyska w suporcie sa bezobslugowe teraz

w sterach, potrzeba klucza ampulowego(imbus) 5 (moze inne, jak masz nietypowy mostek)

w kolach jak masz kulki to smarujesz, potrzebne klucze to jeden plaski rowerowy, i jedna 15 chyba

nie przychodzi mi nic do glowy wiecej

Napisano

Teraz można poskładać rower tak, że wszystkie łożyska są bezobsługowe :icon_wink:

Do wszelkich wianków warto zajrzeć raz na pół roku (serwisując rower w trakcie zimy na przyszły sezon, i w połowie sezony). Chyba, że w międzyczasie zaliczyliśmy ciężką przeprawę przez wody i błota. Wtedy warto zajrzeć od razu, a jeśli nie możemy od razu to warto obficie zalać to wd-40, lub cx-80 - żeby wyprzeć wodę i zapobiec powstawaniu rdzy. A przed następną jazdą koniecznie przeserwisować.

Najwięcej zabawy jest z piastami na łożyskach kulkowych. Ale w internecie jest sporo artykułów o serwisie takich piast. Poszukaj.

Napisano

Dzięki za pomoc! Myślałem że w rowerze jest więcej wianków które można samemu posmarować :icon_wink:) A tak przy okazji, ostatnio zauważyłem że przy szybszej jeździe z górki z okolic tylniego koła (tak mi się wydaje) dochodzą jakieś skrzypienia/piski. Macie pojęcie co to może być ?

Pzdr Paweł

Napisano

w pedalach masz kulki, jak kapales rower to nalezaloby je przesmarowac, nasadowym kluiczykiem odkrecasz nakretke pod zaslepka zdejmujesz pedal nad jakims pojemnikiem

wypadaja kuleczki

czyscisz, smarujesz, wklejasz w smar kulki

skladasz i juz:)

tak mi sie przypomnialo:)

Napisano

dzięki za pomoc,

trochę się przysłuchałem temu odgłosowi, na bank dochodzi z tyłu i brzmi jak tarcie 2 kamieni pomiędzy którymi jest piasek.

Dziś sprubuje coś pokombinować. A co do uwagi : "zużyte łożyska w piaście" , rozumiem że cała piasta jest wtedy do wymiany ? Czy jeszcze mogę jakoś ingerować i próbować usunąć awarię ? ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

jezeli masz piaste na łożskach kulkowych to wystarczy odkrecić wolnobieg / kasete i nakrętki i zaślepki i masz odkryte łożyska. Jeżeli masz poukładane kulki to obejrzyj ich stan po wyczyszczeniu ze smaru. Popatrz też czy w pieście nie ma żadnych wgnieceń w środku itp. potem poukładaj kulki lub kup wianuszek i przesmaruj, poskładaj i zrobione. Jak masz krzywą ośke to możesz wymienić choć to i tak nie ma sensu bo jezeli masz wolnobieg to po mocniejszym depnięciu na pedała oś się gnie. Sam tak mam. Kupiłem oś zamontowałem. Przejechałem 5 km i sprawdzam. Wyciagam a oś już krzywa ;]

P.S smaruje piasty smarem do łożysk nabytym w samochodowym ;)

Napisano

A co zrobić, jak dzisiaj podczas serwius piasty wypadła mi kulka i już się nie znalazła- na razie zamiast na 10 kuleczkach jeżdżę na 9- czy dostanę w sklepie jedną kuleczkę, czy jakiś wianek kupić??

Napisano

na razie mozesz jezdzic na tych 9, ale lepiej kup caly wianek i dodaj ta 1, albo wszystkie wymien;) stare zostaw sobie na zapas:P... Pojedynczej kulki raczej nie kupisz...

Napisano

Witam moje SPD-ki 540 ostatnio serwisowalem...

Szok jaka prostota budowy - rewelka. Wyczyscilem i nasmarowalem je ŁT-43. Pedały pieknie się kręcą. Polecam ten smar do łożysk. pozdro

Napisano

Skiba- wymieniłem wszystkie 10 i co się okazało- dalej coś skwierczy - czy możliwe, że to smar, bo dałem go dość dużo?? czy po jakimś czasie się wszystko ułoży, dopasuje?

Napisano

Szczerze mowiac to nie wiem co jest:P moze masz inny rozmiar kulek? wyjoles je z wianka?

moga sie dotrzec i bedize ok... albo poprostu piasek sie dostal i to "strzela".

Napisano

jezeli dalej piszczy to znaczy ze to nie piasta, mozesz zdemontowac kolo i zakrecic trzymajac kasete, jesli piszczy to bebenek, jesli nie to kolka w wozku przezutki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...