Skocz do zawartości

[przerzutki] Skakanie przerzutek - porada

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym podzielić się własnym doświadczeniem - może się komuś przyda:

Kilka dni temu (po dość dużych deszczach), jak trochę podeschło wylazłem jak zwykle na rower (jestem w dość zaawansowanym stadium nałogu - muszę codziennie)

Na asfalcie było już sucho, ale jak wjechałem na drogi gruntowe, dość duże kałuże błotniste jednak były. Ponieważ jednak miałem brudny rower od dłuższego czasu, stwierdziłem że oleję sprawę i puściłem się szybko, nie zważając na kałuże pełne błota.

Po kilkunastu minutach takiej błotnej kąpieli, oczywiście cały napęd zaczął chrzęścić, jakby smaru nie widział od roku ;) Ale sprawę olałem, bo wiedziałem ze mycie łańcucha i tak będzie po powrocie i leciałem 20-30km/h dalej

Po powrocie, myciu łańcucha i innych pieszczotach, wybrałem się kolejnego dnia w kolejną trasę i okazało się ku mojemu zdenerwowaniu, że napęd cały czas przeskakuje, z przodu, z tyłu - tak jakby totalnie się wszystko rozregulowało, lub nadal wszystko było brudne (a wyczyściłem i nasmarowałem)

Pchany więc ślepym instynktem zacząłem regulować, ustawiać przerzutki. Tak ustawiałem ze dwa dni - niby trochę pomogło. Ale wciąż coś czuło się że "to nie to" często łańcuch przechodził na inny bieg (na korbie na niższy - ten z mniejszą ilością zębów) - szczerze mówiąc nie miałem już kompletnie pomysłu co może być nie tak.... W ostateczności na maxa podgiąłem przednią przerzutkę (tę blachę co prowadzi łańcuch) tak, aby już łańcuch o nią cały czas tarł, ale przynajmniej nie spadał na mniejszy bieg.

Aż wreszcie wczoraj gdzieś po lesie, nagle TRRRACH i łańcuch leży na ziemi a ja kręcę w powietrzu korbą :)

Okazało się, że jedno ogniwo łańcucha się lekko odgięło (pewnie poluzował się "nit" w ogniwie na skutek wariacji w błocie). To odgięte ogniwo najprawdopodobniej źle wchodziło w zębatki i powodowało losowe przeskoki.

Po rozkuciu łańcucha, wywaleniu całego wadliwego ogniwa i ponownym założeniu (skróconego o jedno ogniwo) problem kiepskiej pracy napędu wreszcie znikł :)

Zatem podsumowując:

- Niestabilna praca napędu może mieć przyczynę w lekko rozkutym łańcuchu (jedna z blaszek ogniw odstaje na około 1, 2mm, by w końcu odpaść zupełnie

Przy okazji pytanie: Czy skrócenie łańcucha o jedno ogniwo jest jakimś problemem? (Deore XT)

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

jesli RD nie terkocze przy najlzejszych biegach to nie jest to problemem a sadze ze nie terkocze takze nie jest to problemem :icon_mrgreen: jak nie masz spinki to mozesz sobie zalozyc i bedziesz miec taka sama dlugosc a i latwiej po tych eskapadach w bloto bedzie ci myc lancuch

Napisano

Też miałem coś podobnego ,miałem zgięte jedno ogniwo :o 2 godziny próbowałem je wyprostować aż wreszcie się udało :P

"Dla chcącego nic trudnego" :D

• Mod Team
Napisano

Zalezy jaką masz kasete bądź wolnobieg ... moze być tak ze ta "piatka" ma minimalnie inne odstepy od reszty i sie tak moze dziać lub ma mały defekt ktory bedzie widoczny po rozebraniu sprzetu.

wina tez moze lezec ze strony manetki jezeli akurat w tym miejscu ciagnie linke o te czesci milimetra za mało lub za duzo...

Ja sam osobiscie jeżdze na kasecie XT 9 a łańcuch mam na 8 i przy odpowiedniej regulacji wszystko precyzyjnie działa ;) choć musze przyznac ze wystarczy minimalnie przesunąć wozek i juz niektore biegi wchodza inaczej.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

też miałem podbny przypadek już myślałem, że to wina przerzutek lub kasety :D ale na szczeście dokładne wyczyszczenie łańcucha wszystkich ogniw pomogło ;)

Napisano

Głupie pytanie ale... kto pyta nie błądzi... czy do łańcucha XT mogę bez problemu 'zainstalować' spinkę?

Dlaczego czasem przy przerzucaniu od 1-3 [na przedzie] łańcuch spada mi na ramię korby?

Korba LX ,przerz. przednia jakaś stara alivio ,przerzutka tył XT '08.

Napisano
Głupie pytanie ale... kto pyta nie błądzi... czy do łańcucha XT mogę bez problemu 'zainstalować' spinkę?

Dlaczego czasem przy przerzucaniu od 1-3 [na przedzie] łańcuch spada mi na ramię korby?

Korba LX ,przerz. przednia jakaś stara alivio ,przerzutka tył XT '08.

Nie zainstalujesz spinki do tego łańcucha, przynajmniej nie spinki Srama. Podobno spinki Accenta pasują do łańcuchów Shimano.

Łańcuch spadać może dlatego, że prowadnica przedniej przerzutki zbyt daleko się wysuwa przy wrzucaniu na blat.

Napisano

Eeeeee Mody, o czym ty mówisz, ja jeździłem ze spinką srama na łańcuchu shimanowskim 8500km, teraz jeżdżę ze spinką w łańcuchu XT i wszystko działa, więc nie wiem o czym mówisz, jak najbardziej można jeździć ze spinką srama w łańcuchu shimano.

• Mod Team
Napisano

Spadanie łańcucha może zniwelować regulacja wychylenia przerzutki.

Co do spinki to do łańcuchów 9sp Shimano pasują Sramowskie a do 8 nie,

ale to tylko gdzieś słyszałem, więc nie testowane.

Napisano

Chodzi oczywiście o łańcuch 8 rzędowy. Do łańcucha Shimano 8spd spinka Srama nie podpasuje, kupiłem connexa to samo. Jedynie nowe spinki accenta pasują do shimano 8spd. Do 9cio rzędowych shimano pasują spinki srama.

Tak więc wszystko zależy od tego do ilu rzędów przystosowany się ma łańcuch, a tego pytający nie napisał, tak więc po części moja odpowiedź była prawidłowa Andrzeju :D

Napisano

Mody <> dziwne rzeczy piszesz. Ja mam spinkę Sram'a i łańcuch KMC(deore) na 8 i wszystko działa idealnie.

Co rozumiesz pod pojęciem "nie pasuje? Nie da się zapiąć?

Napisano

uzywalem lancucha shimano dawnego xt ze spinką srama srebrną do napędów 8miorzędowych i nie widzialem zadnego problemu przy montazu czy uzytkowaniu.

Napisano

"Nie pasuje" to znaczy, że łańcuch jest za szeroki, aby dopasować do niego wymienione przeze mnie spinki.

@tobo ja mam starszego XTRa na 8 rzędów i zloty sram, srebrny jak i connex nie chciały mi go spiąć, jest dla nich za szeroki.

Napisano

Złoty SRAm na pewno pasuje do 9 rzędowego łańcucha. Na spince jest opis do jakiego rodzaju łańcucha może być stosowana. U mnie wszystko gra i pasuje z powodzeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...