Skocz do zawartości

[korba] truvativ five-d - problem z drugą tarczą

wajhman

Rekomendowane odpowiedzi

witam i prosze o pomoc, poniewaz juz sam nie wiem o co chodzi w mojej korbie truvativ fived, a dotyczy to jedynie 2 blatu, korba jest praktycznie nowa jak cały rower na osprzecie x7 który posiadam półtora miesiąca, z tyłu jest kaseta 9 rzedowa,łańcuch na pewno nie jest spiety dobrze nie na sztywno, przerzutki sa ustawione idealnie dziala wszystko na 1 i na 3 blacie bez zarzutów, ale na 2 beznadziejnie, podczas podjazdu pod dużym obciażeniem jadac na 2 przód i 1 lub 2 z tyłu łancuch czesto spada samoczynnie z przodu na 1 lub całkowicie na dół, masakra podczas podjazdu

a drugi przypadek jadac juz na 2 przód i 7 tył łancuch zaczyna skakac na korbie strzelac i raz mi sie zaciągna pod spód jakby był za długi, a nie wspomne juz o tym zeby zejsc na 8 lub 9 wtedy to juz wogóle szaleje na tarczy i tak jakby wchodził na zeby nie w zęby tak jak powinno byc. i wydaje mi sie ze jest ona troche krzywa podczas krecenia odchodzi o okolo 2 mm w jednym miejscu od osi, a na pewno w nic nie uderzylem, ale może to nie jest przyczyna, co polecicie? wymiane tarczy na nową czy poprostu taka specytika korby?

wlasnie wydaje mi sie ze zęby siedza szeroko, jedne w lewo drugie w prawo, i wchodzac w łańcuch idący pod kątem z lewej lub prawej strony zachaczają o niego i podnosza, i łańcuch spada na dół w pierwszym przypadku jak z tyłu mam 1 albo 2, lub wchodzi na wierzch, na zeby w drugim przypadku przy 7,8,9 i wydaje mi sie ze przez to to sie dzieje, ale nie wiem czego to jest wina czy łańcucha czy zębatki, bo sprzet ma 360 km i wydaje mi sie ze powinno juz sie wszystko dotrzec

szczeze mówiac to nie wiem jaka mam długość suportu bo rower jest złożony przez fabryke. wiem ze nie powinno sie jeździc na takich przełożeniach ale wczesniej nie spotkałem sie z takim przypadkiem zeby na przód 2 tył 7 łańcuch zaczynał zachowywac sie tak jak pisałem wczesniej

witam i prosze o pomoc, poniewaz juz sam nie wiem o co chodzi w mojej korbie truvativ fived, a dotyczy to jedynie 2 blatu, korba jest praktycznie nowa jak cały rower na osprzecie x7 który posiadam półtora miesiąca, z tyłu jest kaseta 9 rzedowa,łańcuch na pewno nie jest spiety dobrze nie na sztywno, przerzutki sa ustawione idealnie dziala wszystko na 1 i na 3 blacie bez zarzutów, ale na 2 beznadziejnie, podczas podjazdu pod dużym obciażeniem jadac na 2 przód i 1 lub 2 z tyłu łancuch czesto spada samoczynnie z przodu na 1 lub całkowicie na dół, masakra podczas podjazdu

a drugi przypadek jadac juz na 2 przód i 7 tył łancuch zaczyna skakac na korbie strzelac i raz mi sie zaciągna pod spód jakby był za długi, a nie wspomne juz o tym zeby zejsc na 8 lub 9 wtedy to juz wogóle szaleje na tarczy i tak jakby wchodził na zeby nie w zęby tak jak powinno byc. i wydaje mi sie ze jest ona troche krzywa podczas krecenia odchodzi o okolo 2 mm w jednym miejscu od osi, a na pewno w nic nie uderzylem, ale może to nie jest przyczyna, co polecicie? wymiane tarczy na nową czy poprostu taka specytika korby?

Prawdopobnie (na 90%) skrzywiłeś blat. Mam taką samą korbę i raz mi to sie zdarzyło przy zbyt gwałtwonym przerzuceniu biegu pod obciążeniem. Te korby nie sa zbyt twarde. Miałem ten sam objaw co ty. Wystarczyło kilka precyzyjnych uderzeń solidnym młotkiem w punkt gdzie zeby są wygięte, i jest ok ( dobrze jak druga osoba pomoże i z drugiej strony podeprze blat). Oczywiście jeżeli to wygięcie jest na zewnątrz. Jak do środka, to trudniejsza sprawa, trzeba demontować blaty.

dzieki bardzo, dzisiaj mam troche czasu to popróbuje z tym powalczyć, jak cos zdziałam to napisze

i zagadka rozwiązana, jeden ząb był troche wygiety ze wychodził z lini reszty, pewnie podczas zmiany biegów za mocno docisnąłem , młotek okazał sie najlepszym narzedziem, a blaty sa strasznie miękkie aż sie zdziwiłem jak po jednym oderzeniu przez sróbokret tarcza wygieła sie w druga strone... nie polecam truvativa

dzieki tokis za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...