Quattro Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 Szukam dobrych i nie za wygórowaną cenę rękawiczek rowerowych. Ponieważ podczas jazdy drętwieją mi palce u dłoni, to najodpowiedniejsze będą rękawiczki z poduszkami żelowymi, czyż tak ? Znalazłem trzy modele pasujące mi... no przynajmniej w miarę ;-) - Kelly's KG-502 - te najbardziej odpowiadają mi w z wyglądu. - Kelly's Comfort - te z racji dużych poduszek żelowych. - Accent El Nino - te, bo też mi się podobają z wyglądu. Tutaj macie więcej dokładniejszych zdjęć rękawiczek Accenta. W Accentach te wkładki wyglądają dość cienko, w KG-502 nie bardzo je widać na tej fotce, a nie ma innych fotek... pewnie są w stylu tych El Nino. Natomiast w Comfortach widać, że wkładki są dosyć duże, a na tym mi właśnie zależy, żeby pochłaniały ucisk na dłoń, tak aby palce nie drętwiały, tylko ich kolorystyka taka jakaś ;-) Może ktoś ma któreś z nich i mógłby się wypowiedzieć na ich temat lub ma inne propozycje mniej więcej w tej cenie ?
KSBart Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 Mozesz kupic zelowe rekawiczki a palce dalej beda dretwiec.. mozebyc tak dlatego ze np. jezdzisz na wyprostowanych rekach albo masz zanisko kiere a wyzej siodlo.. mozesz tez jechac na bardzo wyciagnietych rekach takze lub masz zakrotka rame.. najpierw sprawdz swoje ustawienie na rowerze.. tez mialem ten problem troche musialem sie przyzwyczajac zanim sie ustawilem. Jakbym mial polecac rekawiczki zelowe to specializeda BG kosztuja kolo 100 ale faktycznie sa dobre.. dopasowuja sie do reki i takie tam.. http://www.allegro.pl/item405500375_rekawi...we_okazja_.html
Kanonier Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 Jak napisał KSBart drętwienie może być spowodowane złą pozycją/złym ustawieniem sidła czy kierownicy itd. w rowerze. Co do rękawiczek - zdarłem już dobrych kilka par w przedziale cenowym od 20-120zł i osobiście z czystym sumieniem mogę polecić rękawiczki firmy Chiba a m.in. model: http://www.allegro.pl/item405536696_rekawi...we_okazja_.html Teraz jeżdżę na nich, są już w opłakanym stanie ale wygoda jakiej nie mogły zaoferować żadne inne, w których jeździłem - zwłaszcza w 1 roku użytkowania ponieważ niestety to jest chyba potem nieuniknione, że żel się "wybija" ale nic nie ma na wieczność
Quattro Napisano 27 Lipca 2008 Autor Napisano 27 Lipca 2008 Powodem drętwienia palców jest zbyt duży nacisk na dłonie, przez co jest ograniczone krążenie w dłoniach..., a to za sprawą mocno pochylonej pozycji na rowerze, bo siodło mam jakieś 15-20 cm nad kierą, ale niżej nie mogę bo będę jeździł na przykurczonych nogach, co będzie powodowało ból kolan i u mnie nie możliwość szybszej jazdy z powodu małej siły nacisku na pedały w tej pozycji (z obniżonym siodłem), a siła będzie mała, bo kolana będą bolały Siodło jest ustawione optymalnie do długości nogi. Uważam że bardziej miękka kombinacja od tej (rogi - goły metal i gołe dłonie) może mi pomóc w tej dolegliwości... przynajmniej częściowo, toteż dlatego szukam rękawiczek z dość obfitymi poduszkami żelowymi. Więc które z trzech modeli podanych w pierwszym poście byście wybrali ? ... bo nie bardzo widzi mi się wydawać ok. 100 zł na rękawiczki Może ktoś na któreś z nich i mógłby co nieco o nich powiedzieć
benek Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 Kanonier też aktulanie mam w/w model Chiba i faktycznie najwygodniejsze w jakich jeździłem. Tyle tylko, że do ideału IMO trochę im brak - chodzi o poduszkę "pod kciukiem", dla mnie jest ciut za mała (w kierunku kciuka). Quattro ale napisałeś niejasno - drętwieją: - bo jeździsz bez rękawiczek ? - jak trzymasz za kierownicę/gripy ? - jak trzymasz za rogi ? - ... Problem jest dosyć złożony - pomijając brak rękawiczek, mogą byc za twarde gripy (może neoprenowe pomogą), mogą być źle ustawione rogi (pod złym kątem), kierownica może mieć zły profil (np. "prosta rurka" a może powinna miec lekkie ugięcie w Twoim przypadku) ... A ja osobiście wybrałbym te, które sprawdziłbym organoleptycznie - bo na fotkach moga wyglądać fajnie, a w realu będą kiepskie. Mam uraz do Accenta bo sie szybko rozłażą (rozciągaja po kilku praniach) i te które miałem posiadały okropny rzep - niszczył ściągacze rękawów kurtki (Biemme Delaware).
Quattro Napisano 27 Lipca 2008 Autor Napisano 27 Lipca 2008 Drętwieją bo moja pozycja na rowerze jest mocno pochylona i jest zbyt duży nacisk na dłonie co w jakimś stopniu ogranicza krążenie i to jest powodem drętwienia palców. Na kierze to mało co trzymam ręce, w większości jeżdżę na rogach, a ręce trzymam na nich... no jak.. normalnie. Staram się często zmieniać pozycję rąk, ale z reguły to trzymam tak, że u góry rogu największy nacisk odbiera ta poduszka która jest obok kciuka i wydaje mi się, ze wprowadzenie czegoś miękkiego (np. żelu w rękawiczkach) między róg, a dłoń powinno pomóc, przynajmniej częściowo. Zakup kiery i mostka to niestety trochę większy wydatek, który nie bardzo uśmiecha mi się ponieść. Chcę spróbować z rękawiczkami, bo to o wiele niższy koszt, a może pomoże Gripów na rogi nie założę, a inny sposób "zmiękczenia" rogów raczej nie istnieje, no chyba że owijka, ale wątpię żeby była w stanie aż tak bardzo "zmiękczyć" rogi. Niestety organoleptycznie nie mam możliwości sprawdzić
benek Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 Moje pytanie nie dotyczyło sposobu w jaki trzymasz rogi, tylko ustalenia momentu kiedy drętwieją ręce - ale i tak doszliśmy do tego, że podczas trzymania rogów. To akurat w tym przypadku tych rekawiczek Chiba nie polecam bo jak napisałem wyżej mają ciut za małą ta wkładka pod poduszką kciuka. Mi 2x zdarzyło się drętwienie w tych rękawiczkach na rogach Boplight (może częściowo wynika to z małej średnicy tych rogów). Owijka, może to dobre, ale myślę że najpierw warto kupić rękawiczki. Z tych 3 to najciekawiej (od strony chwytnej) wyglądają Kellys Comfort, bo te 502 to raczej zalatują mi wszytą gąbką, natomiast Accenty to nie wiem gdzie mają ten żel, cos płaskie są. Zresztą metka (jak powiększysz ostatnią fotkę) daje do myślenia -> Gel Foam Ale jak podkreśliłem żadnych nie miałem na rękach.
Quattro Napisano 27 Lipca 2008 Autor Napisano 27 Lipca 2008 Spoko... teraz rozumiem. Dodam do tego, że palce z reguły drętwieją mniej więcej od 70-80 km. Rzeczywiście Comforty wydają się mieć najbardziej obszerne poduchy, tylko ich góra mi nie pasuje. Może zdobędę zdjęcia tych 502 bo w necie nigdzie nie ma fotki wewnętrznej strony rękawiczek, ale nie ukrywam że te najbardziej mi pasują z wyglądu. Czyli Accenty eliminujemy i zacieśniamy wybór do dwóch par Kelly'sa.
mrsandman Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Też mam ten problem. Już po 20km na asfalcie zaczyna drętwieć mi lewa dłoń w okolicy kciuka i środka dłoni. Niedawno zmieniłem kierownice, mostek i założyłem rogi. Pozycja się obniżyła ale nie jest aż tak bardzo pochylona. Boli mnie gdy trzymam za rogi, ustawione są mniej więcej pod takim kątem jak mostek. Doradźcie co z tym zrobić ? Podnieść kiere, kupić nowe rękawiczki ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.