bobiik Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Witam. Stalem sie posiadaczem Manitou r7. ,,Dystrybutor,, wyjasnial mi jak to zrobic ale niewiem czy dobrze zapamietalem. Trzeba uzyskac takie cisnienie aby wsiadajac na rower widelec ugial sie (wedlug tabeli) od 12 do 16 mm. Dla skoku 80mm jaki posiadam. Czy dobrze zrozumialem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 cisnieniem ustawiasz tyle by ugięcie wstępne (czyli to ile mm widelec sie ugnie pod twoja wagą) wynioslo od 10 do 20 procent wartosci calego skoku. ludzie maja rozne preferencje. cisnienie na pewno powinno byc take zeby widelec nie dobijal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 26 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Dzieki. Dlatego pytam bo w instrukcji jest to dosyc pokretnie jak dla mnie wytlumaczone Np. kg i bary 4,5-6,5%masy ciala(pomiedzy min2,75 i max 12 bar) dla widelca z spv funty i psi 30-40%masy ciala(pomiedzy min 40 i max 175 psi) dla widelca z spv o co chodzi z ta masa ciala? Przyjmijmy ze waze 80kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 no mnożysz powiedzmy te 80 kg * 0,45 i wychodzą Ci bary, ile musisz nabić. Generalnie napompuj tyle żeby Ci nie dobijał i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Dzieki. Np. te 80kg x 0,45=36 czyli 3,6bara? co daje chyba okolo 70 psi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Dokładnie, ale z doświadczenia wiem ze będzie za mało. ja na swoje 58kg wsypałem 100 psi i jest idealnie. Pamiętaj z manitou rock shoxa nie zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 (...) Pamiętaj z manitou rock shoxa nie zrobisz. Nawrotek powiedz mi co to ma znaczyc? Chyba ktos kupuje Manitou by jezdzic na Manitou a nie na Rock Shoxu. EDIT: Literówka sie wkradła:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 To ma znaczyć to że manitou nigdy Ci kostki brukowej nie wybierze i nie będzie czuły. Znaczy może będzie, ale go dobijesz na krawężniku. Dlatego ja mam większe ciśnienie w nim bo lubię szarżować na zjazdach i niestety chłop musi być nabity Reba dużo płynniej chodzi od r7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Po brukówce jezdzilem na Rebie i tez nie wybierała. Czyli wychodzi na to ze R7 jest bardziej ''usportowiony'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Zależy jak była ustawiona ta REBA, niekoniecznie musiała być "zrobiona" pod Ciebie. "Usportowiony" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Jak dla mnie jest po prostu prostszy w budowie, przez co jest tępy w pracy w porównaniu do reby. Rebę można idealnie pod siebie ustawić a R7 niezabardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Reba była kolegi, zblizona waga. Zresztą ja chcialem R7 i mam R7, a jakbym chciał miec Rebe to był kupił Rebe. Moze i R7 tępy, ale ma lepszą blokade niz Reba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Hop, hop! Wracamy do tematu. Pozdrówko porządkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 3 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 To ja wracam do tematu Miałem dziś okazje trochę poeksperymentować z ciśnieniem i to co mogę napisać to iż wspaniale spisuje się zarówno w terenie leśnym jak i w jeździe po chodnikach. Wystarczy naprawdę dobrać odpowiednie ciśnienie pod siebie. Po chodnikach 70 psi po terenie 100-110psi przy wadze około 80kg. Jeszcze się dociera ,to może być tylko coraz lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 czaja188: w jakim sensie lepsza? (mam nadzieje, ze modteam wybeczy maly ot, ale zżera mnie ciekawosc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Może być o tyle lepsza, że ma dwie komory powietrzne negatywną i pozytywną. Można je tak dospasować żeby była jednocześnie czuła na mniejsze przeszkody, ale nie dobijała np. przy zeskakiwaniu z krawężnika. Nie wiem jak dla ciebie ciśnienie 70 psi i wadze twojej 80 kg jest dobre. Przecież tracisz on jest tak miękki, że aż nie da się jechać bo 1/4 skoku nie masz. Ja swojego zawsze pompuje powyżej 100 psi. Przeważnie w okolicach 130/140 i wtedy można powiedzieć, że jest dobrze. "sportowo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 W sesie takim ze jak zablokujesz Rebe to nie jest to pełna blokada, zawsze pozostaje 4-6cm skoku. A w R7 jest blokada całkowita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 4-6cm?! Chyba 5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 No moze nie z 6cm ale jak na kumpla jezdzilem to z 2cm sie ugninał. Zreszta wracamy do tematu już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Dokładnie, ale z doświadczenia wiem ze będzie za mało. ja na swoje 58kg wsypałem 100 psi i jest idealnie. Pamiętaj z manitou rock shoxa nie zrobisz Nawrotek, nie wypadaja ci plomby z zebow na wybojach? Ja waze kolo 70 kg i nie pakuje wiecej niz tak pod 90 psi. Jak widac kazdy ma swoje preferencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Hmm w sumie to nie wiem ile mam, bo pompka chyba miała czeski manometr, ale wg. jej wskazań mam ponad 100 psi Wiesz co, mam tak napompowany żeby wybierał kamienie wielkości pięści i wytrzymał mocniejsze skoki nad korzeniami itp. Btw. kiedy będziesz u nas? Sprawdziłbym jak Ci pracuje R7. W sobotę idziemy, przyjedziesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Cos mi sie wydaje, ze ten czeski manometr troche przeklamuje W Swidnicy jestem od jutra, wiec mozemy zrobic porownanie. Nie wiem jeszcze jak z sobota (mysle ze jest spora szansa), ale na pewno bede chcial jutro gdzies wyskoczyc na rower kolo poludnia. A co planujecie na sobote? P.S. Daj lepiej odp. na forum swidnickim bo zaraz nas Ecia doprowadzi do porzadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.