Karbon Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Witam. Wybieram się w do Krościenka k./Szczawnicy po raz kolejny, lecz tym razem z rowerem. Znacie jakieś fajne trasy rowerowe? Interesuje mnie głównie lekki teren i trochę asfaltu. Będąc już w Pininach chodziłem po górach i nie chciał bym samodzielnie odkrywać fajnych tras rowerowych. Czy do rezerwaty Biała woda mozna wjechać rowerem? Ciekawa trasa to Szczawnica - Czerwony klasztor i tam kółko Wielki Lipnik - 12% podjazd na Lesnickie Sedlo - zjazd do Lesnicy i z powrotem do Szczawnicy. A inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanonier Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Witam! Tak się składa, że mieszkam w okolicy. Jeśli napiszesz kiedy będziesz i będziesz miał ochotę możemy razem się gdzieś wybrać. Co do tras - Czerwony Klasztor - jest dość dużo wariantów dojazdu tam ale osobiście polecam szlak czerwony (ładne widoki na Sokolicę i 3 Korony a droga wiedzie wzdłuż Dunajca), następnie można przejechać na Lesnickie Sedlo i zjechać po polskiej stronie Pienin gdzieś na wysokości Szlachtowej (miejscowość za Szczawnicą) i polecam zboczyć z trasy i zobaczyć cerkiew (niezależnie od wyznania). Z Czerwonego Klasztoru warto też podjechać już asfaltem do Czorsztyna na zaporę wodną a nawet 2 i ruiny zamku - jeden z ładniejszych obiektów w okolicy jak nie najładniejszy a potem można już wrócić drogą asfaltową do samego Krościenka (połowa drogi podjazd, połowa zjazd) Co do białej wody - rok temu jechałem tam z Bierą z tego forum ale lepszym wariantem myślę, że będzie wyjazd pod Durbaszkę (tuż przed Wąwozem Homole jest taka dróżka, w którą należy skręcić - oznaczona nie za dobrze ale szeroka i dobrze widoczna) - szlak rowerowy a następnie przejechać pograniczem Polsko - Słowackim do Szczawnicy (w okolicach Rabsztynu ładny widok na Tatry a z Szafranówki na Gorce, Beskid Sądecki i Pieniny) - pogranicze to szlak niebieski. Z Krościenka można uderzyć też następującą trasą: Ruszamy standardowo w kierunku Szczawnicy - mijamy centrum gdzie po ok. 1km będzie mały mostek - przejeżdżamy przez niego i ciągniemy drogą szutrową pod górę gdzie za ok. 2km po prawej stronie będzie nawet ładny wodospad (kilka metrów wysokości) jeśli chcesz można jechać dalej aż na polanę Przysłop (szlak nieoznakowany ale wyraźna szeroka droga) a następnie z niego już Papieskim czerwonym szlakiem na Dzwonkówkę i potem już dalej czerwonym do Krościenka (bardzo fajny długi zjazd - 9km trochę technicznego trochę szybkiego zjazdu) ale niestety nie wyjedzie wszędzie ze względu na teren i trzeba by podprowadzić rower (ok. 1km) Można by się pokusić jeszcze o Lubań ale to już szczyt wymagający większego wysiłku (szlak czerwony z Krościenka) W razie jakichkolwiek pytań pisz śmiało albo w temacie albo do mnie - dane kontaktowe w profilu. Zdjęcia z tras mogę przesłać na maila. PS. Polecam lody na rynku w Krościenku - robione tradycyjnymi metodami ale dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLOSO Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ...od kilku lat jeżdźę na Białą Wodę. można wjeżdzać rowerem. Bedę tam jakoś od 10 sierpnia. Możemy razem pośmigać ale 100% teren PS. Lody w Krościenku wyśmienite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 27 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Ja będe w Szczawnicy w sierpniu , takie pytanie czy na 3 korony da się wjechać rowerem? Bo wypadałoby zaliczyć, a z buta to nie bardzo mi się widzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanonier Napisano 27 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Co do 3 Koron na rowerku - niestety ale to raczej niemożliwe..... słyszałem tylko, że dawniej ktoś zjechał ale żeby wyjechać Na pewno dojedzie do Przełęczy Szopka ale jak dalej to nie wypowiadam się tylko jak są schodki to z wyjazdem byłoby ciężko i trzeba uwzględnić, że w sezonie jest tam ruch jak na Floriańskiej w Krakowie. Jeśli już to można by z Przełęczy Szopka skręcić na niebieski szlak i nim dojechać już do Snozki (na szczycie jest dzieło komunistów - dość duże metalowe "organy" na powietrze ale nie grają bo przeszkadzało pobliskim mieszkańcom i coś z nimi zrobili). Widać z tego miejsca też Tatry i Jezioro Czorsztyńskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLOSO Napisano 27 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Na Trzy Korony nie można wjeżdzać rowerem Pozostają więc tylko nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karbon Napisano 27 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Fajnie, że w tej mieścinie kolo Czerwonego klasztoru zrobili kładkę pieszo-rowerową przez Dunajec. Nad wodospadem w Szczawnicy byłem i kawałek za nim. Przeszedłem koło fajnej karczmy i doszedłem do mostku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karbon Napisano 28 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 A jeszcze w sprawie 3 koron: Dałoby się wjechać z Krościenka do miejsca przed szczytem, w którym sprzedają bilety, ale jest tam zakaz jazdy rowerem. Najtrudniejszy odcinek to początek podjazdu, od samego miasta. Najpierw jest droga z 6-kątnych płyt betonowych, a potem leżą luźne kamienie - początek bardzo stromy. Ten odcinek za betonową drogą można przejechać prawą odnogą, bo lewy biegnący przez łąkę jest trudniejszy - jest tam fałd, pod który się podjechać nie da. Dalej, od pierwszego rozwidlenia jest już dość płasko, ale co zrobić skoro jest zakaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLOSO Napisano 28 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 ...hmm może jestem w błędzie, ale po terenie Pienińskiego Parku Narodowego jest zakaz poruszania się rowerem, oprócz dróg rowerowych. Z tego co wiem jest 1?(wzdłuż Dunajca). Także nie da się podjechać nawet do miejsca sprzedaży biletów. Nie wiem czy mam rację. Najwyżej mnie poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanonier Napisano 28 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Dalej, od pierwszego rozwidlenia jest już dość płasko, ale co zrobić skoro jest zakaz. Niestety prawda jest brutalna dla rowerzystów i nie można się poruszać rowerem po Parku jak i niektórych miejscach (rezerwaty przyrody np. Wąwóz Homole). Jedyny sposób to jechać mimo zakazu - czasami się uda :-) (wcale nie namawiam do złego, żeby nie było ) Czasami można spotkać tylko takie tabliczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gilevich Napisano 28 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Od siebie mogę dodać że kilkakrotnie spędzałem w tych okolicach wakacje i kilka tras mam sprawdzonych. oto one: http://gilevich.bikestats.pl/index.php?wor...363&uid=372 Polecam szczególnie Durbaszke i Palenice. Miłej jazdy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzYchuu Napisano 29 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Jakby ktoś się chciał wybrać do Nowego Targu (30km od Szczawnicy) to zapraszam na wypad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLOSO Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 ...tak jak pisalem, bede w szczawnicy od 10 sierpnia i jestem chętny na bikowanie, ale tylko teren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karbon Napisano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Od siebie mogę dodać że kilkakrotnie spędzałem w tych okolicach wakacje i kilka tras mam sprawdzonych. oto one:http://gilevich.bikestats.pl/index.php?wor...363&uid=372 Polecam szczególnie Durbaszke i Palenice. Miłej jazdy! Bardzo fajne trasy. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 z Jaworek na Radziejową , jest kilka wariantów - wszystkie suuuper !!! Czy do rezerwaty Biała woda mozna wjechać rowerem? Można, a nawet samochodem, wjazd 1,5 zł. (po godz.18 za darmochę - nie ma kasjera ani kontroli ) - przed samym wjazdem do rezerwatu możesz odbić w lewo na czewony szlak (tutaj trzeba mieć parę w nogach, i kochać podjazdy - ale to lubię) i dotrzeć na Radziejową, lub z dobrą mapą zjechać do rezerwatu za darmochę. Z rezerwatu : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROWERKA Napisano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Świetny temat !! Jeżdżę do Szczawnicy co roku, ale bez rowerku, bo mój się nie nadawał się... Co roku obmyślałam w głowie traski i jesli w tym sezonie kupie to na pewno zabiorę... Pozdrówki dla Szczawnickich i nie tylko:) !!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Dodam, że przez rezerwat Biała Woda prowadzi właśnie szlak rowerowy. Widok z Jaworek, na drugim planie Wysoka - najwyższy szczyt Pienin : Jeszcze jedno z rezerwatu I Jaworki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.