Skocz do zawartości

[korba] Deore FC-M531 na octalink

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Korby używam już od jakiegoś czasu.

Nie mam do niej żadnych zastrzeżeń.

Jest dość sztywna,

by wytrzymać ostre depnięcie 80 kg rowerzysty.

Suport nie ma żadnych luzów,

a ma za sobą już dobrze ponad 3000 km.

Jazda w każdych warunkach,

lecz najwięcej po suchym,

ale zima też była.

Ogólnie polecam za tą cenę z aukcji.

Na 100% nie kupisz nic lepszego,

a Deore na 2008 rok z tego co czytam,

nie jest o wiele sztywniejsze od tego na Octalink.

Pasować pasuje, ale troche dziwne przełożenia jak na typowe MTB będziesz miał.

Zawsze można wymienić blaty.

Ale chyba nie będzie kłopotu, żeby trochę pojeździć na takiej korbie a potem zmienić blaty? (z przodu mam przerzutkę DEORE więc chyba powinna obsługiwać 48 z)

To Deore z aukcji fendera75 od razu sobie darować - nie jest hollowtechem. Swoją drogą czy to JEST naprawdę Deore? Wygląda jak starsza Acera... ;)

O M531 się wypowiem bardzo pozytywnie - miałem w XC, teraz użytkuje ją Ma :D i też chwali. Jest dość lekka, suporty wytrzymują kilka dobrych tysięcy, przy tym tania. Gdyby brać na sztywną oś, to nie nową Deorkę ale już LXa z HTII (ok. 100PLN różnicy, zależnie od okazji).

Co do tarcz - pogadaj ze sprzedawcą, al jeśli się nie uda to ze znajomymi / w zaufanych sklepach. Ja tak zrobiłem i wymieniłem nowe tarcze 48 na 44 i 26 na 22 ZA DARMO I BEZ GADANIA :P Ewentualnie jeśli preferujesz niską kadencję, zastanów się nad zostawieniem środkowej 36z. Ja tak mam - od ponad 2 lat używam setu 22 (rezerwa na cięższy teren) - 36 (asfalt do ok. 30-35km/h, większość szutrów itp - w sumie nieraz i z 90% czasu jazdy) i 44 (rezerwa na ściganie). Z tym że trzeba uważać wtedy na zębatkę z alu - jeśli będzie cały czas jeżdżona, zużyje się szybciej niż pozostałe, co może też wpłynąć na łańcuch. Mam taką i chyba jednak za jakiś czas wrócę do stalowej bo jest sporo trwalsza ;) choć te straszne ok. 30-40g cięższa :P

Co do przerzutek - z zestawem typu 22-32-42(44) lub 26-36-48 problemu nie ma - przesuwa się przerzutkę trochę wyżej lub niżej na rurze. Ale np. u siebie ze środkową 36 nie mogę używać przerzutek z krótką klatką typu starego LXa bo po prostu brakuje mi pojemności na 22 lub 44. Przy nowych problemu nie powinno być (jeździłem jakiś czas na nowym LXie i już było spoko - teraz mam "przejściową" C050 ale to już ze względu na ramę a nie korbę) :yes: :yes: :yes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...