npoprostu Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Niedawno kupiłem sobie rower, to teraz przydałoby się sprawić sobie jakieś dobre zapięcie do niego... Biorę pod uwagę dwa: http://allegro.pl/item400786298_nowy_u_loc...eries_4_ls.html http://allegro.pl/item402671670_nowy_u_loc..._bezpieczn.html Jak widzicie, różnią się one tylko ceną i długością. Zapomnijmy, że jest między nimi 10 zł różnicy; interesuje mnie bardziej różnica w długości u locków. Czy to że u-lock jest dłuższy ma tylko same zalety – jak np. większe możliwości przypięcia roweru (co, przyznam, jest dla mnie ważne – choć nie aż tak ważne, jak kwestia bezpieczeństwa) – czy też ma również jakieś wady? Tych parę gram różnicy w wadze jest dla mnie bez znaczenia. Ważne jest przede wszystkim bezpieczeństwo. Pierwszy raz coś takiego kupuję, a już tym bardziej nigdy nie próbowałem czegoś takiego przeciąć i nie jestem pewien, czy dłuższe zapięcie nie ułatwi użycia narzędzi do cięcia, bo łatwiej takim zapięciem manipulować, wygodniej narzędzia ustawić, wygodniej zapięcie podłożyć pod piłę itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 O ile krotszym u-lockiem przypniesz jednoczesnie tylne kolo i rame to mozesz brac. Jednak wydaje mi sie ze dluzszy u-lock daje wiecej mozliwosci przypiecia. Bo chyba mozliwosc operowania narzedziami do przeciecia nie ma znaczenia, jest to rownie latwe przy dlugim i krotkim u-locku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Rzekomo krótsze zapięcie jest mniej wygodne do szybkiego sforsowania dla złodzieja, ale sądzę, że to bardzo mała różnica, a możliwość przypięcia - jak pisze Klosiu - wraz z kołem, a pozatym w różnych miejscach (żeby nie był zbyt krótki) jest cennym plusem Czyli sumarycznie dłuższy zapewnia imo większe bezpieczeństwo (choćby tego, że zastaniesz rower w całości ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.