Skocz do zawartości

[obrecz] szerokosc obręczy

Pigipon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chce zlozyc kolko na obreczy DT XR 4.1 ktora ma szerokosc ~22mm. XR 4.2 ma szerokosci ~24mm. teraz pytanie czy warto doplacic do tych dwoch milimetrow? co ja z tego bede mial, procz mniejszej ilosci $$ co w ogole daje szersza obrecz?

Napisano

witam jeśli chodzi o markę DT Swiss to klasa sama w sobie. Porównując te 2 obręcze to XR 4.1 przystosowana jest pod v-brakey, natomiast XR 4.2 pod disci - dane mam z katalogu rowerowego 2008 :-) Więc mogę sie mylić :P Wiadomo, że im szersza obręcz tym mocniejsza jeśli miałbym doradzić to tylko na 32 szprychy abyś miał solidne koło. A czy warto? jak masz kaske to sie nie zastanawiaj. Pozdrawiam :-)

Napisano

XR 4.1d jest pod tarcze. z reszta co to za roznica czy dam obrecz pod Vki majac tarcze? ok wiec mocniejsza. cos jeszcze?

piaste na 32 otwory juz mam, wiec nie da rady juz zmienic ilosci otworow :P

Napisano

Jeszcze to, że szerokie opony lepiej się układają na szerokich obręczach. Jeśli planujesz jeździć na oponach od 2,2" wzwyż - wybierz tę szerszą.

I odwrotnie: jeśli chcesz czasem założyć szosowe opony do górala, zbyt szeroka obręcz może to co najmniej poważnie utrudnić, jeśli nie wręcz uniemożliwić.

Pozdrówko milimetrowe :P

Napisano

Jeszcze trochę nagryzmole w tym temacie:-) A więc jak wyżej pisałem posługiwałem sie katalogem rowerowym i dystrybutorem DT na Polskę jest AR-MAR ul.Rydygiera 8 Warszawa - www.skleprowerowy.pl tel.22 669 96 90 mam nadzieję, że jakoś pomoglem. Pozd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...