Skocz do zawartości

[damper] Rock Shox Sid XC a rama Wheeler Falcon 10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siema

mam pytanko: kupiłem do fulla ramę Wheeler Falcon 10 która jest pod dampery 165 mm

ale mogę dostać tanio używanego SIDa tylko że 190 mm zaworki ma niestety po przeciwnych stronach i to będzie raczej przeszkadzać w umieszczeniu tego w ramie. Macie może jakiś patent na to? no i czy nie lepiej poszukac FOXa zamiast tego SIDA

Dzieki z góry

Napisano

ustawienie zaworow to zaden problem. gorzej z rozmiarem tlumika.

falcon ma 90 mm ugieca przy 165 mm dlugosci/37skoku amortyzatora tylniego.

tlumik 190 mm jest nie tylko o 25 mm dluzszy ale tez ma skok o 13/14 mm wiekszy.

konsekwencje:

- totalnie rowalisz geometrie ramy/roweru. tyl bardzo ci sie podniesie, kąt widelca stane sie stromy, rower zrobi sie bardzo nerwowy

- podniesie sie srodek ciezkosci co skopie wlasciwosci jezdne roweru

- nie wiadomo czy tlumik zmiesci sie w ramie - jesli wahacz dotknie gdziekolwiek przedniego trójkąta lub innych elementow ramy to mozesz miec 100% pewnosci ze rozwalisz ramę. to sprawdzone i jest pewnikiem.

- jesli podniesie ci sie tyl to i przeswit miedzy górną rurą a twoim interesem tez sie zmniejszy podnosząc ryzyko kontuzji

jesli chcesz miec dobry rower - kup tlumik o tych samych gabarytach.

jak sie bardzo uprzesz to kup

jak ustawic inaczej zawory? usstawic inaczej mozesz zawór komory negatywnej czyli ten blizej tloka.

sid jest zamykany na pierscien z otworkiem.

SPUŚĆ POWIETRZE - ABSOLUTNIE NIE ROB CZEGOKOLWIEK POD CISNIENIEM!

oproznij calkiem obie komory - najlepiej dociskajac tlok amortyzatora

odkrec srebrny pierscien lub przynajmniej go poluzuj.

jak amor bedzie juz pusty a nakretka poluzowana to obroc cylinder amortyzatora tak by ustawic w wybrany przez siebie oba zawory. jak juz to zrobisz to dokrec nakrętkę ale NIE NA PAŁĘ wystarczy tyle ile mozesz to uczynic ręką

napompuj komore pozytywną a pozniej negatywną

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Szukam od jakiegoś czasu czegokolwiek do 800PLN z dł. montażową 165mm i nic nie wyszło . Znalazłem jedynie Manitou Radium RL za 799PLN w EXShopie. Czy naprawdę tak trudno o coś o tejże długości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...