tomis82 Napisano 25 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Co myślicie o GPS'ach? Zastanawiam się nad kupnem tego modelu: Garmin Forerunner 305. Mógłbym go wykorzystywać przy jeździe rowerem i bieganiu. Ale zastanawiam się czy będzie podawać dokładne wyniki ile przejechałem albo różnice wysokości, bo szczególnie tutaj gps'y mają chyba dosyć spore odchylenia. Stąd moje pytanie, czy ktoś z was używa/używał i może napisać jak się ten gps sprawował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 25 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Wg mnie model nie warty zakupu - brak wymiennych źródeł energii, bardzo mały wyświetlacz. Odległość będzie pokazywał w miarę dokładnie a różnice wysokości orientacyjnie. Ale wszystko zależy od tego czego oczekujesz po danym sprzęcie i do czego ma to być potrzebne. Jeżeli tylko do mierzenia odległości i wysokości to może lepszym wyjściem jest zakup Data Loggera - np takie cos http://allegro.pl/item401393658_odbiornik_...r_pluskwa_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jimthree Napisano 29 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam Ja używam tego gpsa od roku (tylko na rowerze). Wykorzystuję go jako pulsometr i licznik (gps jest tu na trzecim miejscu). Bateria trzyma 12 godzin ciągle zapisując pozycje i puls (sprawdzone przezemnie w 30 stopniowym upale), jak dla mnie jest to wystarczający czas (ładuje się przez USB). Jechałem z nim również w ulewie i dalej działał bez problemu. Ma bardzo dobrze podświetlany ekran (na zielono). Na ekranie możesz zdefiniować wyświetlanie do 4 dowolnych parametrów, dodatkowo masz jeszcze 3 ekrany z dowolnie ustawianymi funkcjami. Nie jest to gps mapowy, więc ekran jest mały (jak duży zegarek), możesz przełączyć na ślad ale jak nie ma żadnych punktów odniesienia to trochę trudno tak nawigować. Mnie ślad interesuje w domu, kiedy mogę obejrzeć go na google earth. Fajną sprawą jest wirtualny partner, wtedy ścigasz się sam z sobą (kiedy jedziesz po wcześniej zapisanej trasie), widzisz na bieżąco (w metrach) czy jedziesz szybciej, czy wolniej niż poprzednim razem. Oprócz tego do gps możesz dołączyć licznik kadencji, sam komputerek ma zapisane parenaście różnych programów treningowych (możesz również sam je dodawać). Oblicza spalone kalorie, w parametrach bikera możesz zdefiniować do 3 rowerów (podając ich wagę), można określić własne strefy wysiłku jak i szybkościowe (speed zones). Co do GPSa to w gęstej puszczy (Bukowa) nigdy nie zgubił sygnału. Gubi sygnał jak przejadę pod mostem (na ok. 1 sek.), zastrzeżenia mam jedynie do pomiaru prędkości, zauważyłem, że w lesie zaniża prędkość o ok 5-10% (pod otwartym niebem jest ok). Co do pomiaru wysokości to nie ma czujnika barometrycznego, więc pomiar jest raczej orientacyjny (ale jeżdząc tą samą trasą pomiary praktycznie się na siebie nakładają, więc nie są przypakowe). Co do dokładności to na google earth mam pewne przesunięcie w jedną stronę całej trasy (o ok 2-5m), ale myślę, że jest to sprawa programowa (czy ustawień), ogólnie jest dokładny (widać np. jak zszedłem z roweru i musiałem obejść powalone drzewo w lesie, czy w czasie odpoczynku chodziłem wokół roweru), jeżeli gps leży nieruchomo to pozycja lekko "pływa" ale to chyba mają również i inne gpsy. Rok temu kosztował ponad 1100zł, ja go ściągnąłem z USA za 600zł, teraz widzę że staniał, ale 700 to chyba max co można za niego dać, szczególnie że już jest nowa mapowa wersja tego gpsu. W moim przypadku sprawdza się znakomicie, ja jestem z niego zadowolony (w połączeniu z programem SportTracks daje to fajny zestaw treningowy, oryginalny jest bardzo słaby). Polecam i pozdrawiam. Jim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.