xsynioo Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 Cześć! Dysponuję w/w kwotą. Chciałbym za to poskładać coś do XCountry. Od ramy oczekuje super zwrotności i małej masy. Fajnie by było gdyby był w nim RS SID WorldCup. Da rade w takiej cenie? Napęd X0 lub XTR Dodam, że w gre wchodzą tylko hamulce typu V (masa). Dlatego proszę o przykłady lekkich ram pod v-ki. Na tym rowerze będę jeździł wyścigi CrossCountry. Waga też jest jedną z bardziej pryorytetowych spraw. Fajnie będzie coś około 10kg, a najlepiej poniżej. Proszę o przykłady i porady. Pozdrówko
Fifi Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 10kg i v-ki za 7k? Spokojnie złożysz. Jednak za 7k nie złożysz na XTR albo X.0 i do tego SiD WC i lekka rama.
NeZ Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 Rozumiemy, że chodzi Ci o hardtaila? sprecyzuj też czy szukasz ramy carbonowej która na pewno nie wytrzyma dekad czy Alu.
Biera Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 bez sensu, po co składasz rower, jak nie masz sprecyzowanych potrzeb (poza sidem, vaukami i "xtr albo x0")
Putek Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 Orbea Scape + RS Reba Team + Mavic Crossmax Enduro + Vki Avid ten najwyzszy model z tytanowymi śrubami + Rurki Truvativ Team + Korba Truvativ Stylo + manetki x.9 przerzuty x.gen i x.o kaseta pg 990. Set mniejwiecej 10050g
Mod Team Lookas 46 Napisano 24 Lipca 2008 Mod Team Napisano 24 Lipca 2008 To ja mam lepszą propozycję Rockrider 8xc 1550g (L) - 5 lat gwarancji RS reba team+poploc Koła crossmax SLR + Hutchinson Piranha 2.0 tubeless light (dodatkowo komplet kół z kasetą/tarczami i ogumieniem do treningów na szosie + pokrowce) napęd XT, przerzutka tył XTR shadow siodełko Selleitalia SLR hamulce Avid carbon 160mm / tak wiem pisał V ale po co się ograniczać skoro bike w tej konfiguracji waży 10,5kg(L) z SPD'ami i systemem bezdętkowym, a o wyższości tarcz nad V pisać chyba nie trzeba
xsynioo Napisano 25 Lipca 2008 Autor Napisano 25 Lipca 2008 Rama- lekkie alu. RS Reba odpada (wiem, że dobrze działa, ale pod wyścigi wole SIDa (WC/Team) albo FOXa). Hample v-ki (wiem, że tarcze lepiej hamują, ale bardziej zależy mi na wadze, w końcu XC to krótkie, szybkie wyścigi). Ogólnie nie wiem tylko jaką ramkę i kółka. SLRy bym chciał xD.
Putek Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Nie sugeruj sie tym że to najwyższe modele. Widze że najbardziej zależy Ci chyba na szpanie. Foxy nie należą do lekkich amorów, SIDy są wiotkie, reba jest bardzo dobrym rozwiazaniem tym bardziej w wersji WC, zastanowiłbym się także nad r7 platinum czy jak teraz nazywa sie najwyzsza wersja. Ja miałem r7 platinum 06 i waga z przycieta sterówką i gwiazdką 1408g.
Rulez Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 SIDy są wiotkie Tak, ale nie model 2008 - jest wzmocniony kosztem wagi.
xsynioo Napisano 25 Lipca 2008 Autor Napisano 25 Lipca 2008 Ważę 55kg. Problem wiotkości SIDa będzie teoretyczny (w moim przypadku). Masy- FOX- 1550g, Reba-1610g chyba. Więc jest cięższa od tych dwóch. R7 jest dobrym amorem? Co fajnego można więc złożyć? Proszę, o przykłady.
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Lipca 2008 Mod Team Napisano 25 Lipca 2008 Klaniam, A ja mam takie pytanie kontrolne. Patrzac na Twoj wiek, to czy uwazasz ze juz wiecej nie bedziesz rosnac/nabierac masy? Juz miales mlodzienczy strzal przyrostu centymetrow czy to dopiero przed Toba? No bo jesli jeszcze przed Toba to moze sie okazac ze za rok 7 kola pojdzie na sprzedaz ( z occzywista strata) bo rower bedzie dla ciebie duuuzo za maly i/lub za wiotki... OSTRO! I.
Fifi Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 http://cgi.ebay.de/CAPIC-ELEMENT-MTB-Rahme...tem280249143714 Może taki zestaw? Rama dość lekka a i Reba fajna.
xsynioo Napisano 25 Lipca 2008 Autor Napisano 25 Lipca 2008 Już miałem ten "strzał" . Dlatego poszukuje fajnego sprzętu. Osprzęt, jak i ramę będę kupował w sklepie nie na allegro ani ebay-u. Zaproponuje ktoś coś jeszcze? Co można włożyć do niego?
Qba66 Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Podzielam opinie Ivan'aMTB.. Wg mnie na pewno przybędzie Ci masy, no chyba, że jesteś niski albo bardzo anemiczny. Pamiętaj, że rośnie się do co najmniej 18 lat(w przypadku mężczyzn). Oczywiście to nie moja sprawa i nie moje pieniądze, więc jeśli chcesz to wydawaj taką kasę na rower. Napisałeś, że chcesz osprzęt klasy X0/XTR, Sida WC/Foxa i lekką ramkę plus najlepiej koła SLR'y? Kupując tylko i wyłącznie w sklepach stacjonarnych to za 7 tyś. poskładasz rower na poziomie o klase niższym niż wymagasz. ( przykład - amorek Sid 08 - ceny z katalogu rowerowego: Sid Race - 2159zł, Sid Team - 2699zł, Sid WC - 3799!zł, do tego ramka pewnie ze 2000 Korba shimano xtr - 1235zł, Sram X0 - 729zł, Koła SLR'y - 3300zł) To oczywiściwe przykłady kilku części w cenach katalogowych. Licząc, że w sklepach znajdziesz o około 20% taniej niż katalogowo to i tak rower na tej klasie osprzętu w sklepach stacjonarnych wyjdzie nieludzko drogo. No chyba, że znasz sklepy z okazyjnymi cenami lub masz zamiar czekać na koniec sezonu na przeceny. Moim zdaniem nie warto w Twoim wieku inwestować takich pieniędzy, no ale to już moje zdanie ( sorry, że się czepiam ).
xsynioo Napisano 25 Lipca 2008 Autor Napisano 25 Lipca 2008 Ok. Chcecie mi pomóc czy odradzić? Proszę o konkretne projekty. Dodam, że foxa mógłbym mieć za około 1900-2000zł. SLRy fajnie by miec ale nie jest to konieczność. Główną niewiadomą pozostaje rama. Nie wiem na jaką sie zdecydować.
Huhu Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Cześć! Dysponuję w/w kwotą. Chciałbym za to poskładać coś do XCountry. Od ramy oczekuje super zwrotności i małej masy. Fajnie by było gdyby był w nim RS SID WorldCup. Da rade w takiej cenie? Napęd X0 lub XTR Dodam, że w gre wchodzą tylko hamulce typu V (masa). Dlatego proszę o przykłady lekkich ram pod v-ki. Na tym rowerze będę jeździł wyścigi CrossCountry. Waga też jest jedną z bardziej pryorytetowych spraw. Fajnie będzie coś około 10kg, a najlepiej poniżej. Proszę o przykłady i porady. Pozdrówko http://www.superior.cz/en/models-2008/mtb-...ike.html?id=103 Za niewiele wiecej niz 7000 masz teamowy rower z tarczami wazacy mniej niż 10kg na świetnym osprzecie.
MasterBoss Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Za niewiele wiecej niz 7000 masz teamowy rower z tarczami wazacy mniej niż 10kg na świetnym osprzecie. To niewiele więcej to- 8165.86zł. Tak jakby więcej niż zamierzam. Ale sprzęt jest super. Więc jaką rame i co do niej byście polecili?
lukas_t1 Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 http://www.bike-discount.de/shop/k95/a9732...am-edition.html
ulvgar Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Może poskładaj/kup rower na nie za drogiej a lekkiej ramie np Poison Zyankali lub E605 ale włóż do niej jakiegoś Foxa, Rebę Team lub nowego SIDa - każdy z tych amorów jest świetny i na pewno sporo wytrzyma pod obecną wagą i jak przytyjesz również. Vki są świetne, tanie w obsłudze ale w błocie sobie nie radzą tak jak tarczówki, jeśli zdecydujesz się jednak na tarcze to i ten problem w przyszłości będziesz miał z głowy. Urośniesz to będziesz wymieniał ramę i "kosmetycznie" osprzęt. Radzę pomyśleć nad tarczówkami, chyba że jesteś zdecydowany na Vki... Na ceramicznych obręczach, Vkach Avid SL/Ultimate i kołach Mavic SLR też można złożyć świetny i oryginalny rower
Rulez Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Rama to podstawa roweru , i powinna być porządna (zwłaszcza wrowerze za 7000 zł) a wynalazki Poisona takie nie są Proponują poskładać na tej porządnej ramie : http://www.heli-bikes.com/Shop/product_inf...MTB-Rahmen.html Rama ma typową sprawdzoną geometrię XC i występuje w wielu rozmiarach : http://www.jade-bikes.de/MTB_KM615.html
Huhu Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Rama to podstawa roweru , i powinna być porządna (zwłaszcza wrowerze za 7000 zł) a wynalazki Poisona takie nie są Proponują poskładać na tej porządnej ramie : Toc te ramy sa krótkie, a pytanie było o sprzet do ścigania. 575 mm efektywnej długosci przy rozmiarze L czyli 19" to raczej bardzo mało.
Kubus18 Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Rama to podstawa roweru , i powinna być porządna (zwłaszcza wrowerze za 7000 zł) a wynalazki Poisona takie nie są wink.gifProponują poskładać na tej porządnej ramie : http://www.heli-bikes.com/Shop/product_inf...MTB-Rahmen.html Rama ma typową sprawdzoną geometrię XC i występuje w wielu rozmiarach : http://www.jade-bikes.de/MTB_KM615.html Jeżeli chłopak za rok wystrzeli w górę o 10 cm odkupisz od niego tą świetną ramę? Imho bez sensu w takim wieku kupować dobre ramy, bo chłopak to na razie po prostu jedna wielka niewiadoma. Ja sam kupiłem dobry rower, który za 2 lata był do wymiany. Radon Race albo Poison E605 to bardzo dobre ramy, jak na swoją cenę, a przy takiej wadze użytkownika nic im nie grozi. Pozdrawiam
ulvgar Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Poison to był jedynie przykład, ważne by pasowała i bez żalu ją sprzedał jak wyrośnie i jeśli czuje, że więcej nie urośnie wtedy kupił coś lepszego. Koła, amortyzator, manetki, jeśli tarczówki to i hamulce - w to moim zdaniem powinien w pierwszej kolejności zainwestować.
Rulez Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Zamiast Poisona , może kupić to (niska waga za rozsądną cenę ) : http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1655 Toc te ramy sa krótkie, a pytanie było o sprzet do ścigania. 575 mm efektywnej długosci przy rozmiarze L czyli 19" to raczej bardzo mało. Huhu coś ci się pomyliło, rama którą podałem ma po osi 575 mm a horyzontalnie 600 mm (tak jest w tym opisie) czyli standard w XC (tyle samo ma np. Scott Scale )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.