focusR Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 Od pewnego czasu mam kłopot z korbą, dochodzą z niej różne przeraźliwe dźwięki, stuki, czasem chrobotania. Dwa razy odkręcany był suport, czyszczony i smarowany. Pomaga na jakieś 100 km. Czuć to na każdym przełożeniu, również przy minimalnym nacisku na pedały, czasem jednak ustaje na kilka obrotów. Korba ze zdjętym łańcuchem kręci się bez żadnych większych oporów. Przejechane ma 3,5 tysiąca km, do tej pory nie zaglądałem do niej. Co to może być?
focusR Napisano 24 Lipca 2008 Autor Napisano 24 Lipca 2008 A tego nie próbowałem, dzięki, sprawdzę. Co prawda jeszcze nie sprawdzałem zębatek, ale tak się zastanawiam: gdyby to były one, to raczej ściąganie korby i suportu nie pomagałoby, a tu jednak widać różnicę... Czy możliwe, żeby to była wina łożysk? Ale te koronki sprawdzę.
hidd3n Napisano 19 Sierpnia 2008 Napisano 19 Sierpnia 2008 też stawiam na śruby koronek - w moim firexie uwielbiały się odkręcać
focusR Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Napisano 19 Sierpnia 2008 Ale to nie koronki. Ani łożyska (wymienione). I niestety dalej nie wiem, co to może być...
tobike Napisano 20 Sierpnia 2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 mialem niedawno ta sama przypadlosc tylko korba Alivio, wiedzialem ze to ewidentnie cos w suporcie lub polaczeniach z rama lub korba, poszedlem do serwisu gdzie mi to skladali i mowie ze trzeszczy, poprosilem o rozlozenie tego i zlozenie jeszcze raz z przesmarowaniem wszystkich polaczen, wiec tak osadzili pozadnie suport smarujac gwint w ramie, potem posmarowali oske na isis i skrecili, w korbie sam dokrecilem koronki, no i spokoj jak na razie
DLD Napisano 24 Sierpnia 2008 Napisano 24 Sierpnia 2008 Właśnie Też mam ten przypadek.A jeżeli chcę wyjąć suport to muszę mieć ten specjalny klucz??Bo chyba ten suport nie był odkręcany od.......4 albo 5 lat więc może lepiej go wymienić bo to już chyba stary syf.A suport moża kupić sam czy muszę kupić z korbami? A czy moge odkręcić zwykłym kluczem??Prosze odpowiedzcie
ender Napisano 24 Sierpnia 2008 Napisano 24 Sierpnia 2008 Właśnie Też mam ten przypadek.A jeżeli chcę wyjąć suport to muszę mieć ten specjalny klucz??Bo chyba ten suport nie był odkręcany od.......4 albo 5 lat więc może lepiej go wymienić bo to już chyba stary syf.A suport moża kupić sam czy muszę kupić z korbami?A czy moge odkręcić zwykłym kluczem??Prosze odpowiedzcie ale jaki masz suport?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.