Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Avid juicy five

nokiann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to są moje pierwsze tarcze. przejechałem na nich jakieś 200 km. byłem dwa razy w servisie aby je ustawić. po kilku kilometrach zawsze przedni hamulec się przestawia i ociera. jest to do przyjęcia ale nie mogę znieść tej świadomości, że nie jest idealnie. jest jedna mała wada. przednia tarcza jest trochę krzywa ok 1 mm. czy jest to dopuszczalne? nie chce mi się już jeździć do servisu, wole sam w tym pogrzebać. jak się ustawia taki hamulec? popuszcza się śruby mocujące na haku i przy wciśniętej klamce a potem dokręca? czy klocki zawsze muszą równolegle dotykać tarczy? jakie będę konskwencje źle ustawionego hamulca? dzięki za pomoc, pozdro

Napisano

To chyba nie ten dział...tu mają być testy, z takimi pytaniami piszemy w ogólnym dziale o hamulcach albo nawet w dziale konserwacja...

Two hours later :) No to skoro jest już porządek to wnioskuję o usunięcie mojego posta z tego tematu...

Napisano

Siemka! Konsekwencje źle ustawionej tarczy, raczej nie ma jakichś dramatycznych, jedynie niefajny dźwięk ocierania o klocki i wynikający z tego dyskomfort psychiczny :icon_mrgreen: Trudno mi powiedzieć czemu Ci się hamulec sam przestawia, może masz coś niedokręcone?

Z tą metodą o której mówisz - poluzować śruby, ścisnąć klamkę, dokręcić śruby, z mojego doświadczenia wynika że to rzadko działa. Najlepiej zawiesić rower na stojaku, zakręcić kołem i manipulować zaciskiem tak ażeby klocki nie ocierały o tarczę - następnie delikatnie dokręcić zacisk.

GL, HF! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...