nokiann Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 to są moje pierwsze tarcze. przejechałem na nich jakieś 200 km. byłem dwa razy w servisie aby je ustawić. po kilku kilometrach zawsze przedni hamulec się przestawia i ociera. jest to do przyjęcia ale nie mogę znieść tej świadomości, że nie jest idealnie. jest jedna mała wada. przednia tarcza jest trochę krzywa ok 1 mm. czy jest to dopuszczalne? nie chce mi się już jeździć do servisu, wole sam w tym pogrzebać. jak się ustawia taki hamulec? popuszcza się śruby mocujące na haku i przy wciśniętej klamce a potem dokręca? czy klocki zawsze muszą równolegle dotykać tarczy? jakie będę konskwencje źle ustawionego hamulca? dzięki za pomoc, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 To chyba nie ten dział...tu mają być testy, z takimi pytaniami piszemy w ogólnym dziale o hamulcach albo nawet w dziale konserwacja... Two hours later No to skoro jest już porządek to wnioskuję o usunięcie mojego posta z tego tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 28 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Siemka! Konsekwencje źle ustawionej tarczy, raczej nie ma jakichś dramatycznych, jedynie niefajny dźwięk ocierania o klocki i wynikający z tego dyskomfort psychiczny Trudno mi powiedzieć czemu Ci się hamulec sam przestawia, może masz coś niedokręcone? Z tą metodą o której mówisz - poluzować śruby, ścisnąć klamkę, dokręcić śruby, z mojego doświadczenia wynika że to rzadko działa. Najlepiej zawiesić rower na stojaku, zakręcić kołem i manipulować zaciskiem tak ażeby klocki nie ocierały o tarczę - następnie delikatnie dokręcić zacisk. GL, HF! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejtca Napisano 29 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 No a ja muszę Ci powiedzieć ze swoje J5 ustawiałem właśnie metodą "hamowania" i super się ustawiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.