Skocz do zawartości

[napęd] Modernizacja napędu

exootic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wydania 300zł, postanowiłem więc zmienić w moim rowerze tylnią przerzutkę, kasetę, korbę + suport. Myślę o:

Deorce LX na normalnej sprężynie + nowy hak (??)

Kasecie alivio (hg40, 8 rzędów)

Korbie alivio + jakiś suport za 20-30zł na kwadrat.

Tylko teraz pojawia się pytanie, wymieniać odrazu linkę i pancerz od tylnej przerzutki? Wszystkie komponenty będą kompatybilne? Dodam, że mam identyczne manetki jak na tej aukcji: http://allegro.pl/item404640570_klamkomane...sklep_sz_n.html

Wszystko bedzie kompatybilne a linke dobrze jest zmienic teraz razem z panerzem, bo po co niedlugo zmieniac i znow sie bawic w ustawianie jak mozesz to zrobic odrazu:)

(Na Twoim miejscu wziolbym jakis wyszy model lancucha)

Na lancuch nie mam pieniedzy zbytnio, przelozylbym HG40 ktory ma zrobione jakies 200km. Pozniej bede myslal o czyms ciekawszym.

Ok, bralbym takie czesci z tego miejsca:

http://allegro.pl/item405205300_korba_deor...umrowerowe.html

http://allegro.pl/item404406641_przerzutka...umrowerowe.html

http://allegro.pl/item405200219_kaseta_8_r...umrowerowe.html

Linki, pancerze i hak w miejscu, którym będe dawał rower do montażu wszystkiego.

Czy ten sprzedawca na allegro jest sprawdzony? A moze pojsc na calosc i wziac deore xt?

• Mod Team

Sprzedawca raczej sprawdzony.

Wielu forumowiczów kupuje w Centrum Rowerowym i jest ok.

Po co wymieniać hak?

Jeśli jest prosty to nie potrzeba.

Przy twoich manetkach nie zauważysz różnicy w pracy pomiędzy LX a XT.

Chyba, że chcesz wziąć XT Shadow, które nie obija o ramę,

innego sensu tej inwestycji nie widzę. :angry2:

Witam, podłączę się do tematu. Wymieniłem właśnie korbę(Deore LX, kasetę(deore) i łańcuch(hg73). Czy Przy przerzutce przedniej deore powinny byc jakies problemy?? Niepokoi mnie ostre cykanie na korbie i na kasecie- czy regulacja pomoże??

a pan mi powiedział w sklepie, ze innej korby nie założę, bo inny suport będzie za długi i przerzutka nie będzie łapać. przecież do deore lx i jej suportu są podkładki i wszystko można wyregulować. udało się, teraz tylko ta regulacja przerzutek- ja tego nigdy nie lubiłem, i jakoś nie potrafię :)

Ja mam w rowerze za długą oś do korby i jak normalnie ustawiam przerzutkę przednią to rzeczywiście nie łapie. Ale jak już przechylić ciutek na mocowaniu tak aby łapała, to jest ok, tylko przy wrzucaniu na największą tarczę czasami łańcuch idzie za daleko i spada z korby, ale redukuję na 2 bieg i wraca. To pewnie wynika z tego że ramię przerzutki jest trochę pod kątem do korby :) Ale w wymagającym terenie to się nie sprawdza, muszę w końcu wymienić albo korbę albo suport :D korba to suntour, a więc to prędzej ona pójdzie pod młotek.

A ja sobie już poradziłem:) Niby mam rozmiar mufy 68, a dzisiaj przy czyszczeniu roweru zauważyłem, że się luz zrobił i lewe ramię lata. Myślę: nic, trzeba dokręcić, ale przy wnikliwej analizie :) zauważyłem, że można dać po prawej stronie podkładkę a po lewej jeszcze jedną- wcześniej tylko z lewej dałem jedną. Chwila majsterkowania i tak zrobiłem, jednak korba dalej ocierała o przerzutkę- znowu chwila "myślunku". analizy i majsterkowania- z prawej dałem dwie podkładki, z lewej jedną, przerzutkę ustawiłem bardziej równolegle do korby niż wcześniej i wszystko teraz cacy :) Z tego teraz wynika, że sobie zrobiłem suport na mufę 73 :D trochę dziwne. dobra, pewnie zaraz polecę do kolegi zrobić mu tak samo, bo jemu też montowałem nową korbę i suport.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...