tobo Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 nie. swinger x3 ma regulacjie spv dzwignią ale i tak najsłabsze ustawienie NIE deaktywuje platformy tylo ustawia ją na najniższe robocze ciśnienie. oznacza to że przy pierwszym stopniu jest to ok 50 psi. kolejne to po 20 psi więcej. czyli najprawdopodobniej 50/70/90/110 psi. rozmawiałem o tym z wigwamem. w przypadku gdy fabryczne ustawienia spv w tym tlumiku nie pasują użytkownikowi to można je przetawić w serwisie - bo dostęp do systemu w x3 jest tylko wewnętrznie. wtedy podnosi się ciśnienie wyjściowe np do 70 psi a najwyższe dostępne do 130. chyba maksymalne możliwe w komorze spv to 150 psi, czyli wtedy dolna wartość jaką można ustawić serwisowo wynosi 90 psi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Dobra Panowie ale może kończmy już to ot Bo więcej tutaj postów o damperach niż komentarzy mojego Duszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Fotka z terenu, a co! http://img517.imageshack.us/my.php?image=dsc02203.jpg http://img118.imageshack.us/my.php?image=dsc02209.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Kolejnych kilka drobiazgów uległo zmianie: - manetki na Shimano XT SL-M770 (zysk 20g) - damper na RS Pearl 3.3 (zysk 80g) - zaciski kół na accent Profi (zysk 32g) Waga końcowa: 12'848g Z nowym damperem i manetkami rower prezentuje się o wiele ładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Zacny rower, również na żywo Cóż może i ja zbuduje pierwszego fulla (którego mam w planach) właśnie na tej ramie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 A dziękuje, dziękuje. Rower przeszedł test górski na zlocie. Głównie mam na myśli nowy damper i foxa, które jeszcze nie jeździły w tak trudnych warunkach. Sprzęt spisał się na medal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Zaszła drobna zmiana. Obecnie w Duszku siedzą kapcie Continental'a Mountain King SuperSonic 2.4 zamiast Nobby Nic'ów 2.25. Zysk wagowy nie wielki - ale nie o to mi tu chodziło. Przetestuje i jeśli zdadzą egzamin to zostaną, a NN będą na górskie wyprawy - tam mnie jeszcze nie zawiodły. Waga: -NN komplet - 1170g -MK SS komplet - 1090g Zysk 80g Waga roweru: 12'768g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Czy rower jeszcze istnieje? Jeżeli tak to mam takie ogólne pytanie...Jak działa zawieszenie? Wykorzystuje cały skok? Sztywne bocznie? Bardzo pompuje przy wyłączonej blokadzie? Czułe na nierówności? Być może będę zmieniał swoją ramę(maestro) na właśnie identycznego HOSRTA, boje się tylko iż mogę się rozczarować (mimo tego iż Ghost ma 30 mm skoku więcej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Już to nie ma zawitała pewna inna biała bestia ale to już niech sie właściciel wypowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 metodą dedukcji wychodzi mi, że to GT Force Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 ee zepsułeś emocje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No dobrze, dobrze już mi się trochę przyspało z odwiedzinami forumowymi. Co do pytania Kubus18. Zawieszenie działa całkiem przyjemnie. Nie ma problemu z wykorzystaniem całego skoku i jest w miarę sztywne bocznie (nawet przy mojej masie ok 85kg ). Przy wyłączonej blokadzie pompuje, choć mniej niż jednozawiasy, to podczas jazdy na stojąco bez blokady wyraźnie odczuwalna jest praca zawiechy. Jednym to przeszkadza innym nie - mnie się zdarzało nie załączyć blokady na jakimś podjeździe o czym zorientowałem się dopiero na jego szczycie. Osobiście trochę marudziłem na to, że albo ramka wybierała całkiem znośnie małe nierówności kosztem niskiego ciśnienia i możliwości dobicia - albo przy odpowiednim ciśnieniu była trochę tępa na duże nierówności. Aczkolwiek to tylko 125mm skoku. Z ramki byłem (tak tak - byłem bo jak już koledzy wyżej zauważyli zmieniłem ramkę) zadowolony i właściwie zmieniłem tylko z racji chęci posiadania większego skoku, adekwatnego do skoku floata 140 Myślę, że duży wpływ na trochę gorszą pracę zawieszenia ramki był zbyt wysoki amor. Jak śmigałem jeszcze na marcoku xc600 ze 130mm całość współgrała lepiej. A w sprawie roweru.. to w sumie mógłbym już co nieco napisać Albo.. - myślę, że zdjęcie powie najwięcej http://img682.imageshack.us/img682/7214/dsc0897911.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 nowy sprzęcik zacny, ja bym w nim widział jeszcze sztyce teleskopową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dzięki, dzięki. A co do sztycy teleskopowej to kto wie - może z czasem.. Trochę droga sprawa, ale do przemyślenia. Tylko nie wiem jak w tych sztycach z długościami? bo ja potrzebuję 400mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 moja Spec Command Post ma chyba 400mm a dokładnie 380mm ale to mała różnica , za to sprawuje się świetnie i naprawdę polecam ten patent bo teraz to jakoś jazdy sobie bez niej nie wyobrażam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No dobrze, dobrze już mi się trochę przyspało z odwiedzinami forumowymi. Co do pytania Kubus18. Zawieszenie działa całkiem przyjemnie. Nie ma problemu z wykorzystaniem całego skoku i jest w miarę sztywne bocznie (nawet przy mojej masie ok 85kg ). Przy wyłączonej blokadzie pompuje, choć mniej niż jednozawiasy, to podczas jazdy na stojąco bez blokady wyraźnie odczuwalna jest praca zawiechy. Jednym to przeszkadza innym nie - mnie się zdarzało nie załączyć blokady na jakimś podjeździe o czym zorientowałem się dopiero na jego szczycie. Osobiście trochę marudziłem na to, że albo ramka wybierała całkiem znośnie małe nierówności kosztem niskiego ciśnienia i możliwości dobicia - albo przy odpowiednim ciśnieniu była trochę tępa na duże nierówności. Aczkolwiek to tylko 125mm skoku. Z ramki byłem (tak tak - byłem bo jak już koledzy wyżej zauważyli zmieniłem ramkę) zadowolony i właściwie zmieniłem tylko z racji chęci posiadania większego skoku, adekwatnego do skoku floata 140 Myślę, że duży wpływ na trochę gorszą pracę zawieszenia ramki był zbyt wysoki amor. Jak śmigałem jeszcze na marcoku xc600 ze 130mm całość współgrała lepiej. A w sprawie roweru.. to w sumie mógłbym już co nieco napisać Albo.. - myślę, że zdjęcie powie najwięcej http://img682.imageshack.us/img682/7214/dsc0897911.jpg Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli teoretycznie nie mam się czego obawiać...Sama rama to jakieś 2900 g prawda? Średnica sztycy to to chore 31,4? Pozdrawiam P.S.U mnie pracowałaby to z damperem Swinger X3 i Rebą na max skoku z przodu...też jestem ciekawy rezultatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli teoretycznie nie mam się czego obawiać...Sama rama to jakieś 2900 g prawda? Średnica sztycy to to chore 31,4? Pozdrawiam P.S.U mnie pracowałaby to z damperem Swinger X3 i Rebą na max skoku z przodu...też jestem ciekawy rezultatu Wydaje mi się, że nie masz czego się obawiać. 4-ro zawias z horstem jest nadal stosowany przez wielu producentów a i użytkownicy sobie chwalą. Może nie jest to maestro czy inne vpp natomiast jest to sprawdzony system. Moja rama to duuża sprawa bo aż 20,5" przy czym waży właśnie jakieś ok 3kg. Średnica to niestety chore 31,4.. Choć tu nie ma wielkiego problemu bo ritchey produkuje w tym rozmiarze sztyce od zwykłego logica po karbonowego WCS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No właśnie, co do rozmiaru ramy, ile masz wzrostu? Ghosta miałeś 20-tke a Gt wygląda na M-ke... Sam mam 185 cm i wydaję mi się że M-ka winna pasować...L-ka chyba już za duża. Duża różnica po zmianie manetek z LX na XT? Przeczytaj jeszcze PW i przestaję Cię męczyć pytaniami P.S.Ile Ghost ma w końcu skoku? Spotykam się z informacjami od 120 do 130 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Wiadomość poszła na PW A ja zachęcam do komentarzy http://img682.imageshack.us/img682/7214/dsc0897911.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Qba66 najlepiej załóż nowy temat i zrób rozpiskę GT Forca, wtedy będzie się fajniej komentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Tak też zrobię Już się za to zabieram.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.