Skocz do zawartości

[Amortyzator] w dość starej ramie, jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś kojarzy tą ramę, cały rower z pewnością waży ponad 20kg...

Rama ma jakieś 8-10 lat. (wiem wiem, jak będą fundusze kupie sobie nową:yes:)

http://www.imagic.pl/files//1879/./bez%A0t...0x%20169%29.jpg - Jakoś tak to wygląda...

I chcę zamontować amortyzator przedni.

1.Czy w ogóle się da w takim starym badziewie zainstalować amor?

2. Kierownica klasyczna, więc trzeba zakupić z mostkiem?

W ogóle nie wiem od czego zacząć, kumpel miał to samo (problem taki, ale rama inna) i jakoś zaspawał - nie niszcząc amortyzatora, można inaczej? :)

Napisano

Te ramy to wielkie kloce były :yes: na Twoim miejscu nie ładowałbym się w amortyzator do tego, wolałbym kupić jakąś lepsza przerzutkę którą można później wykorzystać w lepszym rowerze :) tam chyba była calowa główka ramy wiec jak później będziesz chciał zmienić ramę będziesz musiał też nowy amor kupić... Jeśli się myle niech mnie ktos poprawi;p

Pozdrawiam

Napisano

Spawanie to dość drastyczna sprawa - potem chyba jeździć tylko z jakimś różańcem na kierownicy pozostaje bo to walka o życie :)

Co do ramy - znając życie będą to stery klasyczne na 1" i tylko takie amorki wchodzą w grę ale wybór jest niestety ograniczony ponieważ teraz wszystkie jak nie większość rowerów produkowana jest ze sterami 1 1/8 cala.....

Co do amorków na 1" - tu jest mała lista: http://www.allegro.pl/16695_przednie.html?...xt&a_text_f[416][0]=1&order=p&change_view=1

Aha... jeszcze montowanie - osobiście składając rowerki miałem do czynienia prawie zawsze ze sterami 1 1/8" ale jeśli nie wiesz jak zamontować to przy rozbieraniu jakoś ułożyć części, gdzie która i potem złożyć je tak samo :yes:

EDIT:

Ops... już 2 osoby mnie uprzedziły z odpowiedzią ale zgodzę się z poprzednikami, że może jednak warto pomyśleć o jakiejś zmianie rowerku (są też fajne propozycje w niższym przedziale cenowym, nie od razu potrzeba 10 000zł:):P) a nie bawić się w pojedyncze części, które też raczej cudów same nie zdziałają:-)

Napisano

Ale co zaspawał?

Ja bym się w ogóle z tą ramą nie bawiła - skoro i tak nosisz się z zamiarem zakupu nowej (a najlepiej całego roweru), poczekaj i zbieraj kasę; szkoda inwestować w to coś (a chyba wiem, o jakiego typu ramę ci chodzi - ona i złożony na niej rower nie są warte żadnych inwestycji).

Pozdówko jednoznaczne :yes:

Napisano

Ecia, a skąd wiesz że ja tam nie mam Shimano Deore XT? xD

Miałem 2 rowery, w zasadzie ich już nie ma [mój talent...] została tylko ta rama, i koło przednie - Nowe mi idzie, reszta zmieniona, także wszystko działa.

A rama całkiem mocna, po pewnym incydencie aż się zdziwiłem :yes:

Zmiana rowerku odpada, został mc wakacji i sobie nie zarobie, ew. na ramę i amortyzator.

Widziałem na allegro ramę za 160zł, ze stopu alu 6xxx z domieszką czegoś tam, kupiłbym do tego amortyzator za 150zł

[skok 100mm, regulacja] - Dobra opcja?

Napisano

Bo wydaje mi się, że wiem, jaka to jest rama i z jakiego roweru pochodzi. Albo Romet, albo Planet lub podobny temu ostatniemu makro (niestety).

Jaka to rama za 160 zł? Podaj jakieś konkretne informacje lub link, bo inaczej nie mamy szans ci doradzić.

Pozdrówko drążące :yes:

Napisano

"Bo wydaje mi się, że wiem, jaka to jest rama i z jakiego roweru pochodzi."

Robili kiedyś takie, moda na grube ramy xD Nie mam pojęcia skąd rower...

Znaczy mi się wydaje że ta za 160zł by mi wystarczyła, chodzi o ciężar - ta moja to przegięcie...

No i stop 6061 jest całkiem wytrzymały.

Znów ją wystawili:

http://www.allegro.pl/item402008139_rama_a...dirt_jump_.html

Fakt że bym sobie nie poskakał, żadnych wzmocnień, niczego. Ale lepsze to niż moje, i za małą kasę.

Napisano

Z tym "dirt Jump", "freeride" to oni "ździebko" przesadzili - że rama ciężka, nie znaczy jeszcze, że można na niej bezkarnie skakać.

Już lepiej zalicytuj tę: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...c=40995&hl=. Aukcja się niedługo kończy, więc masz szansę :yes: . Co prawda, na niej też nie poskaczesz, ale przynajmniej wiadomo, co to jest (zupełnie przyzwoita rama) i mniej waży. Dobra baza do budowy całkiem już sensownego roweru.

Pozdrówko zamienne :)

Napisano

Waga [w g] 2,301.00 - To jest ciężka?!

Znaczy ja na rowerze nie skacze, ale jakby było na czym to bym skakał :(

Jak bd mieć kasę to napisze nowy temat, coś doradzicie.

Napisano

Na taką aluminiową ramę 2,3 kg to jest kloc :down: I nie polecam na niej skakać. Takie ramy to do makrokeszów tylko :( Wydaj chociaż te 300 zł (za tyle można kupić już coś zdatnego do użytku) i miej dobrą ramę, bo to podstawa. Może któryś z Leader Fox'ów, jakaś Biria? Jak poszukasz przecen to za 300 zł dorwiesz solidną ramkę :angry2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...