Skocz do zawartości

[wolnobieg]Piasek w wolnobiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam ! niedawno kupiłem nowy rower tak sie złożyło ze ostatni cały czas pada deszcz więc i błota jest na trasach pełno po przejechaniu po około tygodniu i przejechaniu około 35km w terenie zauważyłem że kaseta jak sie ja obraca w przeciwną stronę zamiast płynnie "tyrkotać '" to słychac jakby jakiś pasek mieliła nie wiem czy może to taka specyfika kasety czy cos było niedokręcone i i z tąd ten problem co z tym zrobić?

Napisano

też byc może ale chodzi o to ze normalnie jak kołem sie do tyłu kreci to słychac taki charakterystyczny cykliczny stukot a u mnie tylko jakby sie piasek mieliło

Napisano

masz wolnobieg na 100% jeżeli tak to odkręć go i wyczyść

jeżeli nie masz możliwości odkręcenia go to zdejmij koło i jakimś preparatem typu wd40 popsikaj do o koła ośki ale tak sowicie

a koło musi leżeć na ziemi a nie stać :P

pokręć przy tym trochę trybami

mi taka operacja odblokowała tryby bo sowitym deszczu miałem ostre :P

Napisano

Tylko z tym psikaniem to trzeba uważać ja kiedyś sobie tym sposobem wypłukałem smar z piasty od strony wolnobiegu i musiałem całość rozkręcać i smarować :(

• 2 tygodnie później...
Napisano

Można by rozebrać wolnobieg młotkiem i gwoździem. Kiedyś to robiłem coś koło 1h ale efekt naprawdę udany. Tylko nie smarować piesków! A te cykanie jak w nowym wolnobiegu;) Przy okazji można zrobić przegląd tylnej piasty. Psikania nie polecam.

Napisano
Tylko nie smarować piesków!

bo można beknąć za znęcanie się nad zwierzętami :(

warto kupić klucz do wielotrybu ( do kompletu potrzebny będzie godny klucz hydrauliczny np jakiś francuz)

wówczas odkręcisz sobie wielotryb od koła , wrzucisz do miseczki z benzyną i ślicznie sobie go wykąpiesz

(bez pryskania na pieski i inne zwierzątka ) ten klucz na pewno wiele razy ci sie przyda

Napisano
bo można beknąć za znęcanie się nad zwierzętami :(

warto kupić klucz do wielotrybu ( do kompletu potrzebny będzie godny klucz hydrauliczny np jakiś francuz)

wówczas odkręcisz sobie wielotryb od koła , wrzucisz do miseczki z benzyną i ślicznie sobie go wykąpiesz

(bez pryskania na pieski i inne zwierzątka ) ten klucz na pewno wiele razy ci sie przyda

a nie lepiej kupić "bacik" zamiast kasete kaleczyć jakimś rancuzem !

no i to nie do końca załatwi sprawe bo wielotryb nie powoduje oporów, trzeba zdjąć bębenek i całość przesmarować, kulki i pieski, na kuli smar a na pieski olej, przy odkręcaniu nakrętki trzymającej bębenek uważać na lewy gwint,

Napisano

Do klucza do wolnobiegu najlepiej użyć nasadowego z dużym ramieniem. Co innego kaseta a co innego wolnobieg; a) kaseta nakładana jest na bęben :(:) wolnobieg ma ułożyskowanie i pieski w samym sobie (stanowi jedną całość). Z tego wynika że do kasety jest potrzebny bacik i klucz do ściągania kasety. A do wolnobiegu tylko i wyłącznie klucz do wolnobiegu. Odkręcamy w stronę przeciwną do kierunku jazdy.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...