maciek15b Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 witam ! niedawno kupiłem nowy rower tak sie złożyło ze ostatni cały czas pada deszcz więc i błota jest na trasach pełno po przejechaniu po około tygodniu i przejechaniu około 35km w terenie zauważyłem że kaseta jak sie ja obraca w przeciwną stronę zamiast płynnie "tyrkotać '" to słychac jakby jakiś pasek mieliła nie wiem czy może to taka specyfika kasety czy cos było niedokręcone i i z tąd ten problem co z tym zrobić?
maciek15b Napisano 23 Lipca 2008 Autor Napisano 23 Lipca 2008 też byc może ale chodzi o to ze normalnie jak kołem sie do tyłu kreci to słychac taki charakterystyczny cykliczny stukot a u mnie tylko jakby sie piasek mieliło
nikodem Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 masz wolnobieg na 100% jeżeli tak to odkręć go i wyczyść jeżeli nie masz możliwości odkręcenia go to zdejmij koło i jakimś preparatem typu wd40 popsikaj do o koła ośki ale tak sowicie a koło musi leżeć na ziemi a nie stać pokręć przy tym trochę trybami mi taka operacja odblokowała tryby bo sowitym deszczu miałem ostre
piootrj Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Tylko z tym psikaniem to trzeba uważać ja kiedyś sobie tym sposobem wypłukałem smar z piasty od strony wolnobiegu i musiałem całość rozkręcać i smarować
eternit Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 WD-40 wypłucze smar i będzie jeszcze gorzej. Zamiast WD powinieneś użyć czegoś gęstego. FL Wet będzie ok.
putin2208 Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Można by rozebrać wolnobieg młotkiem i gwoździem. Kiedyś to robiłem coś koło 1h ale efekt naprawdę udany. Tylko nie smarować piesków! A te cykanie jak w nowym wolnobiegu;) Przy okazji można zrobić przegląd tylnej piasty. Psikania nie polecam.
jurasek Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 Tylko nie smarować piesków! bo można beknąć za znęcanie się nad zwierzętami warto kupić klucz do wielotrybu ( do kompletu potrzebny będzie godny klucz hydrauliczny np jakiś francuz) wówczas odkręcisz sobie wielotryb od koła , wrzucisz do miseczki z benzyną i ślicznie sobie go wykąpiesz (bez pryskania na pieski i inne zwierzątka ) ten klucz na pewno wiele razy ci sie przyda
rainier Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 bo można beknąć za znęcanie się nad zwierzętami warto kupić klucz do wielotrybu ( do kompletu potrzebny będzie godny klucz hydrauliczny np jakiś francuz) wówczas odkręcisz sobie wielotryb od koła , wrzucisz do miseczki z benzyną i ślicznie sobie go wykąpiesz (bez pryskania na pieski i inne zwierzątka ) ten klucz na pewno wiele razy ci sie przyda a nie lepiej kupić "bacik" zamiast kasete kaleczyć jakimś rancuzem ! no i to nie do końca załatwi sprawe bo wielotryb nie powoduje oporów, trzeba zdjąć bębenek i całość przesmarować, kulki i pieski, na kuli smar a na pieski olej, przy odkręcaniu nakrętki trzymającej bębenek uważać na lewy gwint,
putin2208 Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 Do klucza do wolnobiegu najlepiej użyć nasadowego z dużym ramieniem. Co innego kaseta a co innego wolnobieg; a) kaseta nakładana jest na bęben wolnobieg ma ułożyskowanie i pieski w samym sobie (stanowi jedną całość). Z tego wynika że do kasety jest potrzebny bacik i klucz do ściągania kasety. A do wolnobiegu tylko i wyłącznie klucz do wolnobiegu. Odkręcamy w stronę przeciwną do kierunku jazdy.
putin2208 Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 Ja skomentowałem wypowiedź rainera. Więc o co chodzi? Piszemy o wolnobiegu to tego się trzymajmy... a nie że ktoś wyskakuje z bacikiem;/
twmax Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Witajcie posiadam wolnobieg nakręcany. mniej więcej taki: http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53017861-...01__PZTA_2.html. Mam pytanie czy trzeba go rozkręcać aby go dokładnie wyczyścić czy wystarczy wlać oliwki i rozprowadzić ? Chodzi o usunięcie tego nieprzyjemnego zgrzytu. pozdrawiam MAX
Miecho87 Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Polecam http://www.forumrowerowe.org/wolnobiegPias...egu-t40979.html i http://www.forumrowerowe.org/Wolnobieg-jak...ice-t42352.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.