GAMEOHOLIK Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Witam. Mam 'rower' kilku letni i go odnawiam. Posiada on z tyłu 6 biegów. Chcę zmienić manetki obrotowe na jakieś inne (klamokwe? tak?). Byłem w rowerowym i były do wyboru tylko dwie. I dla tego mam pytanie czy można założyć manetki 7 biegowe do takiego roweru? Obrotowych nie znosze, a praktycznie tylko takie mają do rowru z 6 przełożeniami z tyłu.
Skiba_TG Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Mozesz zalozyc ale wtedy bedziesz miec na manetce o 1 bieg za duzo i jak sie zapomnisz to moze Ci lancuch w kolo wleciec, albo w druga strone:)
cyklista Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 W napedach 6,7,8 rzedowych takie kombinacje są możliwe (pare tematów o tym już było). Żeby łańcuch nie spadał z ostatniej zebatki, trzeba dokręcić śrubę regulującą wychylenie przerzutki w jej górnym położeniu, wtedy 7-ki na manetce nie wrzucisz.
GAMEOHOLIK Napisano 23 Lipca 2008 Autor Napisano 23 Lipca 2008 No i o to chodziło. Tyle że ja się nie znam na tej regulacji. Pozatym, po co miałbym tą siódemkę wczucać ? Przynajmniej będę się cieszył teraz wygodnymi manetkami. Dzięki za odpowiedzi
c1ach Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Dla uzupełnienia dodam, że w swoim starym rowerze mam manetki 6 - biegowe na 7 rzędowym napędzie A więc odwrotne kombinacje też powinny działać. Problem będziesz miał dopiero przy 9 biegach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.