Skocz do zawartości

[rower] niebieskie ptaszysko :) by tobo obecnie między 10,5 a 10,7 kg

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Klaniam,

Nowa koncepcja (wysniona w trakcie zeszlonocnych koszmarow amorowych) wskazala na sprawdzenie oferty Ex-Pace - DT Swiss no ale podpowiadz literkowa nie bardzo sie z tym pokrywa...

Co ma byc to bedzie :) A skoro tak daleko to zaszlo stawiam na to ze tobo najdalej do marca bedzie mial nowy sztuciec.

Szacunek...

I.

bardzo możliwe, że ja też będę miał w roku 2010 sztuciec w tym systemie, co prawda będzie to RS Boxxer WC ale sprawować powinien się podobnie :), ciekawe z czym to się będzie jadło i czy faktycznie będzie aż taka różnica jak to Tobo opisuje :confused:, no ale u mnie to będzie bliżej czerwca-lipca więc może usłyszę już recenzje Tobo.

Małe pytanie: tobo pisałeś, że robi to mała firma i gigant, rozumiem, że gigantem jest RS a małą firmą co jest?

cane creek double barrel, z podwojna regulacja tlumienia powrotu, rock shox vivid podobnie. z przodu rozwiazanie niestosowane, a niby dlaczego nie...

w posiadanym przeze mnie cane creeku, mimo ze nie ma on regulacji tlumienia, mam przypadkiem taki patent. tlumienie powrotu dziala odwrotnie niz w amortyzatorach olejowych: male ugiecie nie aktywuje tlumienia powrotu i amor pracuje szybko. przy innych sprzetach oznaczaloby to ustawienie slabego tlumienia powrotu a to negatywnie odbija sie na dzialaniu przy duzych nierownosciach - amortyzator otwiera sie za szybko podbijajac albo tylek albo rece. w cc przy duzym ugieciu nagle pojawia sie tlumienie powrotu ktorego sila wzrasta im wieksza jest przeszkoda. tlumik sie ugina, pochalnia znacznie lepiej przeszkode niz np fox (ma na to wplyw rowniez charakterystyka sprezyny ktora jest malo progresywna), jednak nadaza z ugieciem gdy kolo trafia w kolejna przeszkode.

jesli system dual flow adjust pozwala regulowac powrot przy malych i duzych przeszkodach to (prawdopodobnie) mozna ustawic tlumienie tak by amor byl szybki na malych nierownosciach i wolniejszy na duzych, co pozwoliloby stworzyc odpowiedni komfort i ograniczylo (lub powstrzymalo) zjawiska podbijania tylu na przeszkodach.

• Mod Team

Klaniam,

No to ja sie utwierdzam tylko w przekonaniu ze tobo przed Zlotem wzbogaci sie o nowego sztucca. Skoro w zasiegu reki ma Bialego Wieloryba jakim jest system CCDB w przednim amorku to sie nie oprze :D

Mimo calej swojej niecheci do wynalazkow spod znaku RS...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Ba! Wrecz przeciwnie. On jest pozyteczny spolecznie. W kocu przy tak czestych wymianach amorow nasyca rynek malo uzywanym sprzetem wysokiej klasy za chrzescijanskie pieniadze.

Niech zmienia, niech zmienia. Jestem pierwszy w kolejce po Lisa na Wielka Kiche. Juz sie zadeklarowalem :D

Szacunek...

I.

koło 26 cali na oponie 2,4 ro ro

koło 29 cali na oponie 2,25 maxxis ardent

profil opony ardent nizszy o 7 i węższy o 5 mm od ro ro.

teoretycznie wg zaklinan czaka opona węzsza na duzym kole powinna tak samo dobrze lub lepiej radzic sobie z filtrowaniem drobnicy.

koło 29 powinno lepiej toczyć sie po nierównosciach niz 26 cali

amortyzator 29er 120 skoku powiniena dawać odczucie 26 cali 140 - 160 skoku.

myśle ze nikt nie ma wątpliwości ze floaty foxa tak jak pozostałe amortyzatory tej firmy to dobry/bardzo dobry sprzęt. kultura pracy 29erowego foxa jest taka jak floata 32 26cali.

po krotkiej przejazdzce stwierdzam ze koło 26 cali na grubej oponie lepiej radzi sobie z drobnymi nierownosciami niz kolo 29 cali na podanej w opisie. wniosek - opona 2,4 29er w tym wzgledzie co najwyzej zrówna się z kołem obutym w opone 2,4.

amor 120 skoku daje mniej wiecej odczucie 140 mm ale na pewno nie daje wrazenia 160tki.

nie widze by wieksze koło lepiej toczyło się po przeszkodach niż mniejsze.

tak więc by wyrównać odczucia komfortu potrzebowałbym opone o rozmiarze 2,4.

nie widze zadnej rewolucji. roznice są bardzo subtelne i jak dla mnie osobiscie nie ma znaczacej poprawy w kwestiach ktore mnie interesują.

na plus odczułem mniejsze nurkowanie foxa w stosunku do mańka i wyzej kierownice - nie są to jednak plusy wynikające z rozmiaru koła jako takiego, bo identyczne wrazenie miałbym z foxem 36 o skoku 160 mm.

• 3 tygodnie później...

w oczekiwaniu na sensowniejsze warunki do jazdy zaimplantuję ptokowi oczy co by lepiej widział w ciemnościach :)

oświetlenie będzie dzielił z mieszczuchem.

bardzo chętnie pojeżdżę w ciemnosciach których tu na chwilę obecną mam wiela :)

w tym miejscu musze przeprosic wszystkich szanownych kolegów który odradzali zakup latarek jako lamp rowerowych - niestety błądzenie w niewiedzy i pośpiech bywają kosztowne a satysfakcja nierzadko marna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...