Skocz do zawartości

[rower] niebieskie ptaszysko :) by tobo obecnie między 10,5 a 10,7 kg

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

wg mnie wysproporcje wagowe np opon sa bardzo duze. 250 gram "utyte" na oponce po zmianie kola to duzo za duzo. wg mnie ok byloby gdyby opona wazyla powiedzmy sto gram wiecej. hm problem jest oczywiscie dlatego ze to nie jest rocket ron 2,4 29er tylko maxxis , wiec nie ma bezposredniej zaleznosci....

jak znowu troszki pojezdze i odzyskam kondyche to sie wypowiem na temat ulomnosci wagowej duzej kichy :P

• Mod Team

Klaniam,

No u mnie to jest roznica 140g na oponie.

Panas Fire XC pro 2.1 to 620g, a Weirwolf 2.55 LT to 760g. Takze jak dla mnie akceptowalne, biorac pod uwage szerokosc i wysokosc balona, nawet tak oszukanego jak w wilku. Przy Rampage robi sie kolejne 20g do przodu (780g) ale nie jest to powod do wielkiego marudzenia. Jednakowoz calosciowo przyrost wagi jest zdecydowanie zbyt duzy.

Zeby nie bylo to w porownaniu do Rampage'a 2.35 na male kolko (680g), ciagle jestem w stanie zaakceptowac przyrost wagi samej gumy. Reszta trochu juz gorze... A ani Rampage, ani WeirWolf do Wielkiej Kichy nie sa szczegolnie ciezkimi oponami.

Szaczunek...

I.

• Mod Team

Klaniam,

Bos kolego nie jezdzil nigdy na takim czyms i masz jakies ciasne spojrzenie na zycie. Tak samo jak redektory bB. Jak powiesilem na ich galerii swojego Potwora z Wielka Kicha z przodu to sie okazalo ze to "projekt rozwojowy i niedokonczony". Zadziwia mnie jak nieraz wszyscy dookola wiedza o wiele lepiej co autor mial na mysli i co chcial osiagnac :huh:

Szacunek...

I.

• Mod Team

hehe...

Trzeba bylo probowac w tym roku na zlocie mierzyc sie z moim Potworem, lub opcjonalnie przybyc na zlot przyszloroczny i probowac podgrandziec rundke na tobowym cudaku, o ile dotrwa on w takim zestawieniu do czerwca.

Poza tym, nie zrozum mnie zle, ale dostaje bialej goraczki i czerwonej mgly przed oczami jak czytam pytanie

nie mam pojęcia w czym się to może przydać
:huh:

Tak ciezko ludziom zaakceptowac odmiennosc. Jak by tak patrzec tylko po praktycznosci/oplacalnosci lub innych logicznych wyroznikach wszyscy by jezdzili Krossami A2 bo to przecie najlepszy stosunek ceny do ilosci i jakosci roweru jaki dostajemy...

ehhh...

Szacunek...

I.

Oj kolego, chyba podgrzeję Twoją białą gorączkę do czerwonej, ale źle robisz szukając w czyichś postach jakiś niezwykłych przekazów i ósmego dna. A chyba tak musiało być, bo nigdzie nie napisałem że nie akceptuję jakiejkolwiek odmienności i tym podobne. Ot zwykła ciekawość i tyle.

Zresztą...nie wiem czy jest sens się tłumaczyć, skoro już kolega ma o mnie zdanie wyrobione jednym postem.

Więc grzecznie zapytam, może ktoś mi wytłumaczy, poda linka do testu, recenzji, cokolwiek...

Co daje 29'cali? Może tak, co daje 29' tylko na przedzie?

Bardzo mnie to ciekawi, czy to zwykły kaprys i chęć odmienności czy może to sprytny zabieg mający na celu poprawienie właściwości jezdnych bike'a.

Naprawdę chętnie poczytam, posłucham i się oświecę.

a prosze bardzo.

zanim zapoznasz sie z trescia moich argumentow przeczytaj informacje na temat tego co ma dac duze kolo czyli popularne 29 cali - tu odsylam do forum emtb, na ktorym toczy sie chyba najdluzsza i najbardziej wyczerpujaca dyskusja na ten temat w jezyku polskim. chuck norris vel wielka kicha kontra reszta zniedowierzalego swiata.

1) dla mnie naistotniejszym aspektem duzego kola byla poprawa pokonywania wiekszych i mniejszych nierownosci. to bezposredni czynnik wiazacy sie z komfortem i poprawa bezpieczenstwa.

2) rama toleruje amorki o skoku 140-160 mm wiec niner z duzym kolem i amorem o skoku 120 mm miesci sie w zakresie geometrycznym ibisowej normalnosci.

3) korekta pozycji na rowerze - wieksze kolo podnioslo troche kokpit a mi rowniez na tym zalezalo

4) uwazam ze rower to nie zona i mozna go zmieniac znacznie czesciej ;) by przekonac sie na ile skutecznie niner radzi sobie z pkt1 powyzej napisanym, najszybszym i stosunkowo tanim rozwiazaniem bylo nabycie amortyzatora dedykowanego do wielkiego kola. kolo mialem za darmo, koszty opon to marginalna sprawa przy calej inwestycji. w sumie liczac ze wyniosla mnie tyle ile zdobycie widelca to i tak wariant ekonomiczny testu przydatnosci 29era do moich potrzeb.

5) lubie eksperymenty i dosyc czesto zmieniam sprzet bo ciekawia mnie nowosci - a tych obecnie na rynku co roku mnostwo.

6) przesiadajac sie na calego ninera nie mam takiej mozliwosci ocenic roznic lub podobienstw jak przy dwoch roznych kolach w tym samym rowerze.

to w skrocie. ;)

Co daje 29'cali? Może tak, co daje 29' tylko na przedzie?

Bardzo mnie to ciekawi, czy to zwykły kaprys i chęć odmienności czy może to sprytny zabieg mający na celu poprawienie właściwości jezdnych bike'a.

Naprawdę chętnie poczytam, posłucham i się oświecę.

Ja także proszę :] Bo coś nie ogarniam ;)

• Mod Team

Klaniam,

No jak widze niektorym ironia nie przemawia jak nie jest poparta emotkami. Nie szkoci ;)

Cytujac samego siebie:

Tak ciezko ludziom zaakceptowac odmiennosc. Jak by tak patrzec tylko po praktycznosci/oplacalnosci lub innych logicznych wyroznikach wszyscy by jezdzili Krossami A2 bo to przecie najlepszy stosunek ceny do ilosci i jakosci roweru jaki dostajemy...

Poza tym praktycznosc rozwiazania Duzy przod Maly tyl jak dla mnie wywodzi swoje korzenie z MX gdzie przednie kolo jest wieksze.

Oprocz tego jest jeszcze marketingowy belkot Treka przy wypuszczeniu 69-era - Two wrongs into one right - troche prawdy w tym widze. Duze kolo latwiej pokonuje przeszkody, a male lepiej napedza. Pozostaje tez oczywiscie kwestia wyzej polozonego kokpitu ktory ulatwia pokononywanie stromych zjazdow, bez koniecznosci szorowania zadkiem o tylna opone. Oczywiscie naprzeciwleglym koncu skali ktos moze zauwazyc problemy z podjezdzaniem tychze samych stromych zjazdow, ale jak uczy praktyka nie wszystko co na papierze wyglada zle w praktyce sprawdza sie tak samo zle. Nie jestem jakims tytanem podjazdow ale dawalem rade w Sowich.

Jak dla mnie byl to udany experyment i wielka satysfakcja. I naprawde nie uwazam ze wszystko czego probuje w rowerowaniu musi przynosic jakies wymierne efekty. Jako ze czniam sciganie sie moge sobie spokojnie pozwolic na dowolna, ograniczona tylko wlasna fantazja i budzetem extrawagancje i doswiadczac wszystkich pozytkow i problemow z tego plynacych na wlasnej skorze

Szacunek...

I.

• Mod Team

Ivanie, ale ja skromny laik rowerowy o wąskich horyzontach tylko pytałem z czym to się je. Dla mnie szczerze to nowa nowość.

Odpowiedź nie jedną dostałem. ;)

Dziękuje.

No i cala przyjemnosc po mojej stronie. Wielcem rad ze moglem wespol-w-zespol z reszta Towarzystwa nieco kagankiem oswiaty pomachac Ci przed oczami ;)

No z tym bankrutowaniem to nie bylbym taki do przodu kolego... Jak sprzedawalem Minete to z tego co za nia ukopalem ledwo na Prezydenta wystarczylo. A jak by nie patrzec rynek Herbaciarski w porowaniu z tym w Kraju-Raju to jak nie przymierzajac Hameryka... Trzebaby to chyba re-exportowac do Hamburgerowa...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Ivan, ja także dziękuje :D

A tak po za tym, to ty jesteś poetą, filozofem, czy pisarzem ? ;)

Pronciem...

Humanista, poprostu humanista. I to taki dosc starej szkoly, ksztalcony w czasach kiedy nie bylo jeszcze opracowan lektur.

Tiaaa... Jak widze dzien bez wazeliny to dzien stracony uszolot :D

A z tymi wagami ogumienia to raczej bylbym blizszy roznicy 100+ gram niz 50-100, tak przynajmniej z mojego doswiadczenia i gum ktore u siebie mam-mialem. No ale to juz takie czepianie sie szczegolow.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...