Skocz do zawartości

[rower] niebieskie ptaszysko :) by tobo obecnie między 10,5 a 10,7 kg

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Pedały i sztyca na pewno do wymiany, albo sztyca do tuningu :D Ten amor jakoś szybko przechodzi przez cały skok! Oponki masz dobre, może na jesień jakieś SuperTacky? No ale i tak na większości tej traski to kwestia odpuszczenia hampli i wczucia się we "floł". Na początku też się tam męczyłem, ale z każdym następnym razem jest coraz lepiej i coraz szybciej.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

co do zawieszenia:

- producent moze sobie pisac co chce - tylko niewiele ma to wspolnego z rzeczywistoscią. z wyłączoną platformą zawieszenie buja - nawet jesli trzymam się ustawień cisnienia zgodnych z zaleceniami producenta.

- zawieszenie ibisa cierpi na odbicie pedałow. zjawisko to na szczescie w czasie jazdy nie jest wyczuwalne, więc nie upośledza efektywnosci pedałowania.

- zawieszenie w mojo z foxem floatem rp23 sprawia wrazenie bardzo maratonskiego - to znaczy roweru z wiele krotszym skokiem niz deklarowane 140 mm. wplywa na to w sposob drastyczny ustawienie fabryczne kompresji (tak gdybam) w tlumiku foxa przygotowanym przez firmę fox do ramy mojo.

to tyle co do czarów "seksu na kołach" :)

a co do roweru: z mieszczucha znowu stał się rowerem am: zaimplantowałem opone maxxis high roller 2,5 (super na tutejsze warunki jesli znajde czas by jezdzic w terenie :) ), z tyłu znalazła sie ponownie opona rocket ron 2,4. to dlatego ze obecnie dojezdzam do pracy drugim rowerem ktory mam od mniej wiecej 2 tygodni.

... w miejscowym sklepie rowerowym wiszą kola stan's ztr + american classic + tytanowe szprychy.... waga 1200 gram...

hm.... :P

a czego mam sie bac?

ro ro 2,4 evo wazy 510 gramow - tyle co naprawde dobra opona innego producenta o duzo mniejszej szerokosci. a maxxis - no coz, opona jak opona - jej wlasciwosci jezdne rekompensują nadwagę.

co do konfiguracji montazowej opon - nad tanczącym tylem moge zapanowac a nad przodem - nie.

• 1 miesiąc temu...

w grudniu implant ninerowy :w00t:

ibis dostanie foxa 29 120 rlc w wersji na zwykla oś, oponę maxxis ardent/bontrager/wtb weirwolf plus koło.

skoro rama toleruje widelce ze skokiem 160 mm a obecny maniutek ma 115 to mysle ze nie skopię geometrii roweru.

z foxem sie znamy i wiem czego sie po nim spodziewać - z używanych przeze mnie widelcow am fox byl najwszechstronniejszy.

rower utyje jakieś 600 gram jednak nie wpłynie to na uciazliwość korzystania z niego.

ibis dostanie foxa 29 120 rlc

W Manitou Mineta 140 mm 26" mz 515 mm a 120 mm 29" ma 530 mm + wyższe koło - czyli wychodzi dobrze 160 mm 26".

Czyli co przód 29" a tył 26"? Da się na tym jeździć?

W sztywniaku bez problemu vide Ivan, jednak Ivan poszedł w odwrotnym kierunku :thumbsup:

Tu możesz zerknąć na takiego "cudaka"...

http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=541045

Choć chyba wolałbym poczekać na 29..., może w przyszłym roku bo na razie Ibis ma w planach Mojo HD..., chyba bym się obawiał, że rama jednak dostanie w kość...

nie wiem dlaczego rama mialaby dostac w kosc - tym bardziej ze ibis rekomenduje rower do enduro z widelcem 160 mm. i jakos na mtbr nie ma masowych informacji o pekajacych ibisach.

a u mnie? (i gdybam u ciebie :) ) to juz prawie na pewno nie.

Jedynym dylematem to może nie rama, a bardziej stery zintegrowane i sama główka, bo jakoś mam takie przeczucie że to jest "słaby" punkt, ale pewnie to tylko moje "czarnowidzenie"..., choć samo rozwiązanie ciekawe i coraz więcej producentów zaczyna produkować ramy pod takie rozwiązanie...

Tobo moglbys napisac cos na temat tych exustarow ? przebieg, trwalosc, praca etc. Troche kusza mnie te pedaly, ale nie wiem czy sie nie zawiode po przejsciu z xtr'ow. Aczkolwiek sluzylyby w rowerze startowym ( przebieg okolo 3000 km / sezon ) wiec moze jednak?

temat exustarów jest jako osobny w dziale testy. zawarte tam spostrzeżenia są zgodne z tym co jest tez w moich. najprawdopodobniej nie dociągnąłem do momentu wyluzowania :) korpusy dostały w dupeczkę i mają podobne blizny jak na zdjeciach w temacie. systematycznie odkręca mi się jedna nakrętka - zatyczka pedału. mam też wrażenie że cierpią na lekki klekot zatrzask - blok.

wybierając jakość wybrałbym xtr'y wybierając wage - exu. mysle ze wydając na pedaly tyle pieniedzy trzeba sie liczyc z ich problematycznoscia i koniecznoscią zaradzenia na to jakos np w postaci ich wymiany.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

lis, opony i dętki trafiły w końcu w moje ręce. biały fox jest interesujący wizualnie - w suchym teście regulacje działają jak trzeba - z floatem się trochę znam. opony - ardent maxxisa i weirwolf wtb - trudno cokolwiek powiedziec. weirwolf sprawia wrazenie opony o bardzo wysokim profilu, ale szerokości deklarowanej 2,55 to on na pewno nie ma. dętki to kendy lite dedykowane do duzego kola mtb.

w nastepny poniedzialek pierwsza przejazdzka na nowym sprzecie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31811d3dbde4f9ef.html

era 69era nadeszla :P

fakty w skrócie: nie podzielam szału uzytkownikow ninerow co do rewolucji jaka nastepuje po przesiadce na duze kolo. :)

amor + kolo + opona + dętka = 1,2 kilo wiecej. wnioski o szkodliwosci wysnuje za jakis czas jak sie uda pojezdzic.

wszelkie komentarze mile widziane :)

• Mod Team

Klaniam,

No zgrabnie Ci wyszedl kolego ten mieszaniec. O wiele ladniejszy nizli ten "czarnuch" z MTBR'u.

Waga... Cokolwiek by nie sugerowali Ewangielisci Wielkiej Kichy to jednak nie da sie tego przeoczyc. Porownalem wlasnie w pelni ogumione dotychczasowe tyle kolko i zdobyczna wieka kiche. 1840 gram w zderzeniu z 2520 gram daje duuuzo do myslenia...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...