Skocz do zawartości

[amortyzator] 120-140mm do xc/all mountain/enduro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja też mam starego amstaffa 18" (rocznik 2004-2005) i mam z nim dokładnie te same problemy co Ty bendus. Mocowanie adaptera musiałem poprawiać pilnikiem bo jest tak krzywe że sam adapter ocierał o tarcze, nie mówiąc o zacisku. Sztyca teoretycznie 30,4, u mnie nie wchodziła a 30,2 miała luzy - musiałem jechać 30,4 papierem ściernym. Suport, tu totalny "fail" - mimo skakania po kluczu nie mogłem poradzić sobie z wykręceniem suportu (kupiłem używke z wkręconym), okazało się że suport nie jest zapieczony, a gwinty są źle zrobione (niekoncentryczne albo owalna mufa) i nowego też nie da się wkręcić, dzisiaj ide po nią do warsztatu, gość miał przegwintować. Z drugiej strony kumpel (hirikawa z tego forum) ma ostatni model amstaffa i nie było z nią absolutnie żadnych problemów. Co do orange to z tą gwarancją też racja - jeśli masz zamiar ostro na niej jeździć to gwarancja będzie sporym atutem zwłaszcza przy tej kwocie. Jeszcze jest taka fajna ramka: http://allegro.pl/item405802052_mongoose_h..._za_design.html (mongoose hardluck), z gwarancją. Stalowe ramy mają wg mnie 2 wady: zazwyczaj niewymienny hak przerzutki, i rurki o bardzo cienkich ściankach, przez co łatwo o wgniecenie przy uderzeniu (dotyczy tych cieniowanych).

Napisano
a ile ty ważysz ?? Bo to też ma spore znaczenie

85kg i na rowerze nie fruwam. Tylko turystyka, XC, enduro, czy jak tam to nazwać. Najpierw z widelcem 120, a potem 145mm, czyli wszystko w przewidzianym przez producenta przedziale.

O Hardlucku... Fajna rama i bardzo oryginalna, ale... Ten patent z regulowaną główką (bo to właśnie jest to srebrne cudo) ma jedną wadę. Wsadzasz tu stery zintegrowane (nie półzintegrowane na 44mm, tylko te na 41mm, gdzie łożysko siedzi bezpośrednio w ramie), czyli wybór sterów średni, a i opinia o tego typu sterach w zastosowaniach MTB jest raczej kiepska. Jak wyrobi się gniazdo na łożysko, to ponoć mogiła.

Miałem kilka lat temu Mongoose Grand Marquis ( http://www.pinkbike.com/photo/881789/ ), czyli coś z identyczną konstrukcją przedniego trójkąta. Gdy się rozstawaliśmy, cały ten azurowy element główki zaczynał się żegnać z reszta ramy - pojawiały się pęknięcia przy spawach po wewnętrznej stronie głównego trójkąta. Może to wina szaleństw poprzedniego użytkownika tej ramy. Nie wiem. Niesmak jakiś jednak pozostał.

Napisano

amstaff odpadł w takim razie..

DM funbike vs. NS society

pierwsze i najważniejsze pytanie: warto dopłacić do ns? Jakby nie patrzeć DM jest ok. 2,5 raza tańszy. No i jeszcze zaprojektowany przez absolwenta AGH - to maja uczelnia;) Zdecydowanym plusem NS jest materiał. Stal to zawsze stal i po cichu marzy mi się rama stalowa. Jednak jeśli DM duzo nie ustępuję, to chyba lepiej zaoszczędzoną kasę wpakować w mocniejszy amortyzator i koło (1. przesiadka na oś 20mm; 2.obecne już powoli dogorywa i będzie akurat no drugiego roweru;) )

Z amorków to RS pike chyba nadal liderem, choć chętnie przemyślę inne propozycje;)

Napisano

http://www.allegro.pl/item404611841_rock_s...zja_gratis.html

Wedlug mnie do enduro nadalby sie tez RS psylo, moj kumpel sprzedaje takiego na sztywnej osce i naprawdę wedlug mnie pracuej swietnie, nie jestem ciezkim riderem(70 kg) ale odpowiadala mi nawet twardsza sprezyna. I oczywiscie jesli ktos ma bardzo ograniczony budzet to naprawdę polecam. Do enduro w tym przypadku uturn bedzie zadko uzywany ale na podjazdach skok ponizej stowki jest bardzo mile widziany;)

Napisano

za dawnych czasow gdy jeszcze czytalem zagraniczną prasę rowerową byl test psylo (tak jak wielu innych widelcow) w niemieckim mountain bike. wtedy psylo byl widelcem w klasie fr (w momencie wprowadzenia bardzo nowoczesny sprzet z wieloma wowczas nieznanymi rozwiazaniami). wg przeprowadzonych pomiarow psylo ze sztywną osoą nie byl wcale taki sztywny a w stosunku do wersji ze zwyklymi hakami kola roznica byla w tym wzgledzie rowniez niewielka (mniej niz 10%).

zielona sprezyna (nie wiem jaka zostala przyjeta jako twarda) przy mojej wadze wtedy ok 78 kilo dawala 15 mm sag'u.

czerwona zakladana w następnym roczniku byla juz lepsza ale i tak nie pozwalala uzyskac sag'u rzędu 25 %.

kolega ktory posiadal takie same psylo jak ja zamowil w niemczech pomarańczową spręzynę (wazy tyle co ja) i dopiero bylo ok. widelec byl eksploatowany w stylu all mountain czyli turystyka mtb i taka sprezyna byla bardzo dobra.

Napisano

Sirareg najpierw wybierz ramę a później amora. Bo tak jak pisał Bendus do DM`a będziesz musiał szukać czegoś 140-150mm skoku. Ja na twoim miejscu brałbym FunBike`a a resztę co zostanie dołóż do porządnego amora.

Napisano

no to przyjmijmy, że decyduję się DM Funbike :rolleyes: jaki amor do niego?

p.s.

ewentualnie jakie alternatywy dla DM (mile widziana stal)

Napisano

To jeżeli bierzesz FunBike`a, to zostaje Ci 1600 zł na amor. To już za tą kwotę można kupić coś porządnego. Ja osobiście brałbym pomarańczowego Z1 RC2 ETA(najlepszy tłumik-stare dobre HSCV) :wallbash: W grę może wchodzić jeszcze Manitou Nixon. Na Allegro można jeszcze spróbować wyrwać Fox`a za te 1600zł.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Skoro ciagle szukasz to ja zaproponuje cos Brytyjskiego.

DM kosztuje 400PLN (okolo), stalowy NS okolo 9 stowek...

A co bys powiedzial na takie cus... On-One 456 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=22752

Po aktualnym kursie funta wyjdzie jakies 635PLN a przesylke ChRC funduje do Polszy za frajer. Jest Cro-Mo, jest geo przystosowane do sztuccow o skoku 100-150mm, no i swietna i wieloletnia prasa na Wyspach.

Sam mam lzejsza wersje Inbred'a z geo do 130mm i uwazam ze jest to jedna z najlepszych rzeczy jaka mi sie w moim rowerowym zyciu przydazyla :)

Odpada Ci clo i strach na granicy... I jak cos by sie nie daj panie stalo o wiele latwiej i szybciej zorganizowac gwarancyjne pieriepalki niz przy sprzecie zza Oceanu..

OSTRO!

I.

Napisano

Dzięki za linki:)

Ta rama stalowa godna rozważenie, jednak postawię na koneksje z AGH:D Postanowione: rama DM Funbike zamówiona:D czarna, rozmiar L. Teraz pozostają poszukiwania amortyzatora pod tą ramę i oś 20mm.

Pomoc mile widziana;)

BTW, zamiast Sirareg proszę pisać sirareq (przez "q") taka drogna różnica;)

Przyznaję, że RS pike za mną chodzi, ale co myslicie o tym;

http://www.wiggle.co.uk/p/Sale/12/Manitou_...ork/5360026924/

cena wydaje się świetna;)

/Szanowne Szefostwo proszę o scalenie z postem wyżej;)/

Napisano

Nixony z 2007 z tłumikami Intrinsic i TPC+ mają całkiem niezłe recenzje i ponoć pozbyły się problemów wieku dziecięcego, jakie nękały rocznik 2005 (skok poniżej deklarowanego, niedotłumienie, dziwny pomysł na stosowanie SPV w widelcach z takim skokiem). Za taką cenę, to bym się nie zastanawiał i brał Nixona. Wbrew średniej opinii, jaką mają produkty Manitou, Nixon to super widelec. (Możliwe jednek, że jestem trochę nieobiektywny, bo mam do Manitou słabość i jestem użytkownikiem już trzeciego ich widelca. W tym dwa Nixony) Pogadaj z Ulfem - z jego opisu na gg wynika, że zmienił swojego Nixona 2005 Elite na Super. Może powie Ci coś więcej o wersji Super (ja miałem Elite 2005 a teraz mam Elite z 2007)

Napisano
Dzięki za linki:)

Ta rama stalowa godna rozważenie, jednak postawię na koneksje z AGH:D Postanowione: rama DM Funbike zamówiona:D czarna, rozmiar L. Teraz pozostają poszukiwania amortyzatora pod tą ramę i oś 20mm.

Pomoc mile widziana;)

BTW, zamiast Sirareg proszę pisać sirareq (przez "q") taka drogna różnica;)

Sorry, nie zauważyłem że to Q :) To fajnie, że się zdecydowałeś na DM. Na pewno się nie zawiedziesz :icon_wink:

Napisano

taką mam nadzieję:)

a co do amortyzatora niech się dzieje co chce: zamówiłem tego nixona;) jak wszystko się poschodzi i poskładam podzielę się wrażeniami i ewentualnie foty wrzucę:)

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...