Koen Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Ja też mam starego amstaffa 18" (rocznik 2004-2005) i mam z nim dokładnie te same problemy co Ty bendus. Mocowanie adaptera musiałem poprawiać pilnikiem bo jest tak krzywe że sam adapter ocierał o tarcze, nie mówiąc o zacisku. Sztyca teoretycznie 30,4, u mnie nie wchodziła a 30,2 miała luzy - musiałem jechać 30,4 papierem ściernym. Suport, tu totalny "fail" - mimo skakania po kluczu nie mogłem poradzić sobie z wykręceniem suportu (kupiłem używke z wkręconym), okazało się że suport nie jest zapieczony, a gwinty są źle zrobione (niekoncentryczne albo owalna mufa) i nowego też nie da się wkręcić, dzisiaj ide po nią do warsztatu, gość miał przegwintować. Z drugiej strony kumpel (hirikawa z tego forum) ma ostatni model amstaffa i nie było z nią absolutnie żadnych problemów. Co do orange to z tą gwarancją też racja - jeśli masz zamiar ostro na niej jeździć to gwarancja będzie sporym atutem zwłaszcza przy tej kwocie. Jeszcze jest taka fajna ramka: http://allegro.pl/item405802052_mongoose_h..._za_design.html (mongoose hardluck), z gwarancją. Stalowe ramy mają wg mnie 2 wady: zazwyczaj niewymienny hak przerzutki, i rurki o bardzo cienkich ściankach, przez co łatwo o wgniecenie przy uderzeniu (dotyczy tych cieniowanych).
bendus Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 a ile ty ważysz ?? Bo to też ma spore znaczenie 85kg i na rowerze nie fruwam. Tylko turystyka, XC, enduro, czy jak tam to nazwać. Najpierw z widelcem 120, a potem 145mm, czyli wszystko w przewidzianym przez producenta przedziale. O Hardlucku... Fajna rama i bardzo oryginalna, ale... Ten patent z regulowaną główką (bo to właśnie jest to srebrne cudo) ma jedną wadę. Wsadzasz tu stery zintegrowane (nie półzintegrowane na 44mm, tylko te na 41mm, gdzie łożysko siedzi bezpośrednio w ramie), czyli wybór sterów średni, a i opinia o tego typu sterach w zastosowaniach MTB jest raczej kiepska. Jak wyrobi się gniazdo na łożysko, to ponoć mogiła. Miałem kilka lat temu Mongoose Grand Marquis ( http://www.pinkbike.com/photo/881789/ ), czyli coś z identyczną konstrukcją przedniego trójkąta. Gdy się rozstawaliśmy, cały ten azurowy element główki zaczynał się żegnać z reszta ramy - pojawiały się pęknięcia przy spawach po wewnętrznej stronie głównego trójkąta. Może to wina szaleństw poprzedniego użytkownika tej ramy. Nie wiem. Niesmak jakiś jednak pozostał.
sirareq Napisano 29 Lipca 2008 Autor Napisano 29 Lipca 2008 amstaff odpadł w takim razie.. DM funbike vs. NS society pierwsze i najważniejsze pytanie: warto dopłacić do ns? Jakby nie patrzeć DM jest ok. 2,5 raza tańszy. No i jeszcze zaprojektowany przez absolwenta AGH - to maja uczelnia;) Zdecydowanym plusem NS jest materiał. Stal to zawsze stal i po cichu marzy mi się rama stalowa. Jednak jeśli DM duzo nie ustępuję, to chyba lepiej zaoszczędzoną kasę wpakować w mocniejszy amortyzator i koło (1. przesiadka na oś 20mm; 2.obecne już powoli dogorywa i będzie akurat no drugiego roweru;) ) Z amorków to RS pike chyba nadal liderem, choć chętnie przemyślę inne propozycje;)
Avalanche Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 http://www.allegro.pl/item404611841_rock_s...zja_gratis.html Wedlug mnie do enduro nadalby sie tez RS psylo, moj kumpel sprzedaje takiego na sztywnej osce i naprawdę wedlug mnie pracuej swietnie, nie jestem ciezkim riderem(70 kg) ale odpowiadala mi nawet twardsza sprezyna. I oczywiscie jesli ktos ma bardzo ograniczony budzet to naprawdę polecam. Do enduro w tym przypadku uturn bedzie zadko uzywany ale na podjazdach skok ponizej stowki jest bardzo mile widziany;)
tobo Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 za dawnych czasow gdy jeszcze czytalem zagraniczną prasę rowerową byl test psylo (tak jak wielu innych widelcow) w niemieckim mountain bike. wtedy psylo byl widelcem w klasie fr (w momencie wprowadzenia bardzo nowoczesny sprzet z wieloma wowczas nieznanymi rozwiazaniami). wg przeprowadzonych pomiarow psylo ze sztywną osoą nie byl wcale taki sztywny a w stosunku do wersji ze zwyklymi hakami kola roznica byla w tym wzgledzie rowniez niewielka (mniej niz 10%). zielona sprezyna (nie wiem jaka zostala przyjeta jako twarda) przy mojej wadze wtedy ok 78 kilo dawala 15 mm sag'u. czerwona zakladana w następnym roczniku byla juz lepsza ale i tak nie pozwalala uzyskac sag'u rzędu 25 %. kolega ktory posiadal takie same psylo jak ja zamowil w niemczech pomarańczową spręzynę (wazy tyle co ja) i dopiero bylo ok. widelec byl eksploatowany w stylu all mountain czyli turystyka mtb i taka sprezyna byla bardzo dobra.
INsejn Napisano 30 Lipca 2008 Napisano 30 Lipca 2008 Sirareg najpierw wybierz ramę a później amora. Bo tak jak pisał Bendus do DM`a będziesz musiał szukać czegoś 140-150mm skoku. Ja na twoim miejscu brałbym FunBike`a a resztę co zostanie dołóż do porządnego amora.
sirareq Napisano 31 Lipca 2008 Autor Napisano 31 Lipca 2008 no to przyjmijmy, że decyduję się DM Funbike jaki amor do niego? p.s. ewentualnie jakie alternatywy dla DM (mile widziana stal)
INsejn Napisano 31 Lipca 2008 Napisano 31 Lipca 2008 To jeżeli bierzesz FunBike`a, to zostaje Ci 1600 zł na amor. To już za tą kwotę można kupić coś porządnego. Ja osobiście brałbym pomarańczowego Z1 RC2 ETA(najlepszy tłumik-stare dobre HSCV) W grę może wchodzić jeszcze Manitou Nixon. Na Allegro można jeszcze spróbować wyrwać Fox`a za te 1600zł.
sirareq Napisano 31 Lipca 2008 Autor Napisano 31 Lipca 2008 się okazało, że te ok. 1600zł to ma wystarczyć jeszcze na przednie koło:/ ale tak popatrzyłem, żę na nixona starczy http://www.allegro.pl/item407046711_nowy_m...ike_travis.html co by jednak nie było dalje szukam;)
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Lipca 2008 Mod Team Napisano 31 Lipca 2008 Klaniam, Skoro ciagle szukasz to ja zaproponuje cos Brytyjskiego. DM kosztuje 400PLN (okolo), stalowy NS okolo 9 stowek... A co bys powiedzial na takie cus... On-One 456 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=22752 Po aktualnym kursie funta wyjdzie jakies 635PLN a przesylke ChRC funduje do Polszy za frajer. Jest Cro-Mo, jest geo przystosowane do sztuccow o skoku 100-150mm, no i swietna i wieloletnia prasa na Wyspach. Sam mam lzejsza wersje Inbred'a z geo do 130mm i uwazam ze jest to jedna z najlepszych rzeczy jaka mi sie w moim rowerowym zyciu przydazyla Odpada Ci clo i strach na granicy... I jak cos by sie nie daj panie stalo o wiele latwiej i szybciej zorganizowac gwarancyjne pieriepalki niz przy sprzecie zza Oceanu.. OSTRO! I.
INsejn Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 Ivan, rzeczywiście ciekawa ramka. Szkoda, że tylko jeden kolor. Co do amorów takich tańszych to jeszcze można trafić nowe All Mountain`y za małą kasę na Ebayu niemieckim(licytacja od 1 euro) lub tutaj: http://www.actionsports.de/Forks-Rear-Shoc...:::682_515.html .
Andref Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 Na kolorze się nie jeździ, a rama faktycznie bardzo interesująca.
INsejn Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 Sirareg tutaj też jest duża obniżka amorów. Wysyłka powyżej 50 funciorów darmo, więc warto korzystać http://www.wiggle.co.uk/ra/Cycle/7/273/
sirareq Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Napisano 1 Sierpnia 2008 Dzięki za linki:) Ta rama stalowa godna rozważenie, jednak postawię na koneksje z AGH:D Postanowione: rama DM Funbike zamówiona:D czarna, rozmiar L. Teraz pozostają poszukiwania amortyzatora pod tą ramę i oś 20mm. Pomoc mile widziana;) BTW, zamiast Sirareg proszę pisać sirareq (przez "q") taka drogna różnica;) Przyznaję, że RS pike za mną chodzi, ale co myslicie o tym; http://www.wiggle.co.uk/p/Sale/12/Manitou_...ork/5360026924/ cena wydaje się świetna;) /Szanowne Szefostwo proszę o scalenie z postem wyżej;)/
bendus Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Nixony z 2007 z tłumikami Intrinsic i TPC+ mają całkiem niezłe recenzje i ponoć pozbyły się problemów wieku dziecięcego, jakie nękały rocznik 2005 (skok poniżej deklarowanego, niedotłumienie, dziwny pomysł na stosowanie SPV w widelcach z takim skokiem). Za taką cenę, to bym się nie zastanawiał i brał Nixona. Wbrew średniej opinii, jaką mają produkty Manitou, Nixon to super widelec. (Możliwe jednek, że jestem trochę nieobiektywny, bo mam do Manitou słabość i jestem użytkownikiem już trzeciego ich widelca. W tym dwa Nixony) Pogadaj z Ulfem - z jego opisu na gg wynika, że zmienił swojego Nixona 2005 Elite na Super. Może powie Ci coś więcej o wersji Super (ja miałem Elite 2005 a teraz mam Elite z 2007)
INsejn Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Dzięki za linki:) Ta rama stalowa godna rozważenie, jednak postawię na koneksje z AGH:D Postanowione: rama DM Funbike zamówiona:D czarna, rozmiar L. Teraz pozostają poszukiwania amortyzatora pod tą ramę i oś 20mm. Pomoc mile widziana;) BTW, zamiast Sirareg proszę pisać sirareq (przez "q") taka drogna różnica;) Sorry, nie zauważyłem że to Q To fajnie, że się zdecydowałeś na DM. Na pewno się nie zawiedziesz
sirareq Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Napisano 2 Sierpnia 2008 taką mam nadzieję a co do amortyzatora niech się dzieje co chce: zamówiłem tego nixona;) jak wszystko się poschodzi i poskładam podzielę się wrażeniami i ewentualnie foty wrzucę Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.