Popidowka Napisano 20 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Witam wszystkich! Przykładam sie właśnie do złorzenie jakiegoś ciekawego XC do 2900zl. Nie chce kupowac gotowego roweru bo po porownaniu cen wypada to malo oplacalnie. Bedzie to wygladalo tak: rama na 100% author ale jaki model wybrac? Dosyc mocno napalilem sie na zlorzenie roweru na Egoist'cie + RST Omega RL + podstawa Deore + hamulce tarczowe hydrauliczne? Oczywiscie potem stopniowa inwestycja w XTR/XT (co miesiac czesc lub dwie) Podzielacie moj pomysl czy moze zlorzenie roweru na lepszej klasy osprzecie ale tanszej ramie? Jeszcze prosze o opinie na temat amortyzatora i ham. tarczowych (na poczatek podstawa) czyli Shimano M485, no max M535? Oplaca sie w nie inwestowac? Czy przecierpiec do zimy na V-brake'ach? Z gory dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOAD Napisano 21 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ja bym Tobie lepiej radził kupic cały rower niz składać. Amor RST rama author reszta deore- nic szczególnego... zobacz lepiej tego radona za 3000zł ma rebe-jeden z lepszych amorów na rynku do tego osprzet deore/deore XT + jeszcze hydraulika za taka cene authora nie złozysz na tak dobrym osprzecie jak ten radon, jeszcze polecił bym Ci nieco drozszy rower ale juz naprawde rewelacyjny mianowicie Cube LTD CC 2008 - doskonale wyposażony rower MTB w rewelacyjnej cenie!!! link do sklepu CUBE- http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1476 i radonik http://bike-center.nazwa.pl/sklep/index.php?cPath=21_126 masz tam ich wiele modeli-poogladaj inne tez wczesiej co pisałem o radonie chodziło mi dokładnie o model Radon ZR Team 6.0 za 2999zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 nie ma innej opcji jezeli chodzi o rame Authora (znajomosci w sklepie), a pozatym juz za pozno, ramka zamowiona teraz jedyne co moze sie zmienic to osprzet. Moj cel jest taki aby rower byl juz gotowy do jazdy. A potem co tydzien bede kupowal jedna czesc z XTRa, no chyba oprocz korby i hamulcow bo cena jest za bardzo wybujala. Moze jakis pomys na amortyzator albo kola? co moge kupic dobrego i wytrzymalego. Mysle ze zwieksze fundusz do 3800 max 4000. Szczerze naprawde ciekawe rowerki,ale mysle ze sam nie zloze gorszego sprzetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 tak z ciekawosci to jaka rame kupiles i jaki rozmiar? na czym ci zalezy najbardziej w rowerze, ile wazysz, jakie konkretnie trasy przewidujesz(gory/szosa/las/szutry/sciezki) przeciez nikt nie bedzie na slepo wypisywal ci co kupic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 ok, rama to author Egoist 20" mam 190cm wzrostu, 87kg wagi. Mam już szose wiec ten rower bedzie typowo do jazdy w terenie. Przedewszystkim bede nim jezdzil po gorach (sporo tego u mnie w okolicach, dużo kamienistych podjazdow, ale też nie mniej blota) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Jedyny pomysł (z tego co piszesz) osprzęt musi być mocny, a nie lekki. Niestety, tanio to nie wychodzi - mój typ na kółka (akurat na taki teren) - piasty DT 370 disc , szprychy Competition, obręcze XM 819 . Do tego hamulce - przynajmniej Avid Juicy 5 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOAD Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 do tego mocna i nie ciezka reba i rowerek juz bedzie jako taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 reba ? prosze jaśniej, bo w temacie nie jestem od 5ciu lat (kontuzja na szosie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Amor ROCK SHOX REBA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 acha dzieki widze ze te amortyzatory sa w niezlej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 po 1 domyslam sie ze masz znizki w velo, a nie tylko na ramy authora - znajomy, wiec proponuje zlozyc kokpit accenta - wbrew pozorom swietne komponenty, b. dobrze wykonane i stosunkowo lekkie, pancerze, chwyty, koszyki na bidony itp tez maja dobrej jakosci amor jezeli reba to 1200zl cza liczyc, kola - propozycja ruleza jak najbardziej, ew jakies crossridy i tez bedzie ok - 600zl rame masz opony wg uznania, ja polecam irc mythos xc II, rewelacyjne -150zl korba lx/xt 230-400zl kasete xt do tego z 3 lancuchy xtr 300zl prz tyl obowiazkowo srama, ew shimano xt shadow + przod lx styka 250zl hamulce - w ogole sie nie znam na tarczowkach - ok 700-900zl tylko pytanie czy nie lepiej kupic czesc komponentow przejsciowych, a czesc docelowych skoro chcesz ciagle go modernizowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drejo Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 W takich konfiguracjach to mu wyjdzie pewnie kolo 5kz. A miał się chłopak w 3 zmieścić. Ale tak to jest przy składaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 mysle ze pierwsze miesiace pojezdze na v-brake'ach i z poczatku zaoszczedze na tarczowkach nabial co do opon, jak spisuja sie w blocie, bo to przedewszystkim mnie interesuje? To jest komplet przod, tyl? (widze roznice w bierzniku) jak na razie reba odstrasza mnie cena moze nie tym razem ale jak podreperuje fundusze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pigipon Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 oponki dobrze radza sobie w blocie. na forum jest temat o nich http://www.forumrowerowe.org/Opony-Irc-Myt...-II-t27861.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 w takim razie proponuje suntoura xcr z kartridzem olejowym - troche ponad 200zl, v-brake avid sd7 zestaw na 2 kola ok 180zl i reszte juz elegancka, pozniej doskladasz 2,5kawalka i wymienisz te 2 rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Ja mimo wszystko sprzedałbym ramę i kupił gotowca np http://sklepy.allegro.pl/item393554922_poi...wyprzedaz_.html Albo jak już Ci tak bardzo zależy na tej ramie Authora, to mimo wszystko kupić Poisona, przełożyć klamoty i odpalić ramkę na allegro tak za 400-500zł Dlaczego Ci tak doradzam? Prosta rachuba. Wystarczy spojrzeć na specyfikację tego Poisona Avid juicy 5 -750 zł Mavic crossride- 600 zł Rock shox tora 318 - 750 zł rama Poisona to około 600 zł Sram x-9 tył 199 zł ~~2900 zł Ceny z allegro. Poison ma wszystkie te części + masę innych również na wysokim poziomie. Ogólny koszt takiego poisona, którego ktoś by składał wynosiłby około 4500zł. Po prostu producent rowerów nabywa osprzęt za wiele niższą cenę, niż widnieją na allegro itp. Już wiesz dlaczego nie opłaca się składać Pozdrawiam P.S.Jeżeli kupiłeś ramę Authora przez internet, to chyba do 7 dni możesz ją zwrócić bez podania przyczyny Jeżeli w stacjonarnym, to jak mówię, na pewno znajdzie się chętny na ramę Poisona, bo imho jest bardzo podobna wagowo do twojego authora. Imho lepiej chyba tak pokombinować, niż zakładać do takiej fajnej ramki badziewnego XCr i zwykłe "fałki". Nie ta klasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Kubus18 podoba mi sie Twoj tok rozumowania dla samego osprzetu warto go kupic, jedyne co to zostane przy ramie, mocno sie do niej uczuciowo przywiazalem ale jeszcze to przemysle, bo czesci tez uda mi sie dostac taniej niz na allegro. nabial moze polecil byc cos z oferty RST (oferta velo co za tym idzie wieksza znizka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 w takim razie proponuje suntoura xcr z kartridzem olejowym - troche ponad 200zl, v-brake avid sd7 zestaw na 2 kola ok 180zl i reszte juz elegancka, pozniej doskladasz 2,5kawalka i wymienisz te 2 rzeczy Drogie masz te hamulce. Poza tym Egoist jest tylko pod tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 EgoistRama MTB. Stop aluminium 7005 Easton Ultralite. Rury przedniego trójkąta o specjalnych profilach potrójnie cieniowane. Rama przystosowana do hamulców typu "V" oraz hamulców tarczowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Przepraszam, mój błąd, ale hamulce i tak drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 nie ma sprawy a Vki na razie licytuje, zobaczymy jak dalej pojdzie P.S. Mody ladny author Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Kubus18 podoba mi sie Twoj tok rozumowania dla samego osprzetu warto go kupic, jedyne co to zostane przy ramie, mocno sie do niej uczuciowo przywiazalem ale jeszcze to przemysle, bo czesci tez uda mi sie dostac taniej niz na allegro. nabial moze polecil byc cos z oferty RST (oferta velo co za tym idzie wieksza znizka) O RST krążą różne anegdoty. Jak to niektórzy rozszyfrowują skrót: Rozbij Sobie Twarz W rowerze za takie pieniądze nie inwestowałbym w ządnego RST, bo po prostu nie słyną trwałością ani dobrą charakterystyką pracy, po prostu to sztuciec z niższej półki, każdy model. Aczkolwiek funkcje swą spełnia. Tora 318 w podanym przeze mnie Poisonie to już o niebo lepszy amortyzator. Zalety to komora powietrzna, świetne motion control, manetka blokady, przyjemna praca i bardzo pancerna skorupa, znam ludzi co go używają w ambitnym Enduro Jedyne co trochę wadzi to waga(2200g). Wyżej od ZRock shox-a do XC to chyba tylko Reba, Sid i Revelation. Recon to prawie to samo. Ile masz upustu w tym Velo ? Jak sporo, to może udałoby się coś złożyć, oszczędzając na częściach szybko zużywających się czyli napęd i marginalnych czyli mostek, sztyca, siodło, kierownica i inne pierdółki. Jednakże nadal polecam Poisona. Alternatywą jest jeszcze Radon zr team 6.0, jeżeli bardzo chcesz mieć Rebe(poezja), ale za to dostajesz gorsze koła, ramę. hamulce i napęd. Wg. mnie nie warto. Pozdrawiam P.S. Jeżeli mimo wszystko decydujesz sie na składanie, to kup koła pod v-ki i tarcze, np Mavic Crossride disc+v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 nie ma sprawy a Vki na razie licytuje, zobaczymy jak dalej pojdzie P.S. Mody ladny author Udanej licytacji Dziękuję, dziękuję czekam na fotki Twojej maszyny, jak będzie skończona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popidowka Napisano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 O RST krążą różne anegdoty. Jak to niektórzy rozszyfrowują skrót: Rozbij Sobie Twarz To jezeli rozmawiamy o amortyzatorze z wyszej polki to co powiesz jeszcze o MANITOU R7 elite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 MANITOU R7 elite? Dają radę ... nawet nieźle (na pewno duuużo lepiej, niż RST) O RST krążą różne anegdoty np. "rusty sh*t" (ta jest chyba najstarsza) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.