Skocz do zawartości

[rower]Jeśli nie Reign to co?

radomir82

Rekomendowane odpowiedzi

2750 to całkiem konkretna waga. mój endurak waży 3,5 z suportem,przednią przerzutką, miskami sterów, hakiem obejmą sztycy i damperem 5th element.czyli rama czysta ok 2900 a to rozmiar L. M bedzie jakieś 150g lżejsze, czyli to samo co pitchka. dużego postępu chłopaki ze speca nie zrobili :D

Radomir, a Ty jaki rozmiar wziąłeś? Ja swojego M, mam 177 wzrostu. Jak będziemy mieli podobnych rozmiarów rowerki to można się będzie zamienić - np. Ty podjedziesz na Perpie, a ja potem na nim zjadę :P

Wolę nie wiedzieć ile rama w Perpie waży bo wpadnę w ciężką depresję ^^

Jaca, 150g różnicy na jednym rozmiarze? Jakoś nie chce mi się wierzyć.

Wiecie, w Specu mówią że Pitch to enduro dla ubogich :P

Ps. Ja wziąłem L ,a mam 190 wzrostu, spoko Kopaczus, przez ciągłą pracę nie miałem za bardzo czasu na jazdę na rowerze, więc moja kondycja jest na chwilę obecną cieniutka tzn powiem Ci tak: na Floyen wjeżdżam z co najmniej dwoma przystankami :)

Ciekawe jak się sprawuje ta przednia przerzutka na wahaczu mocowana i czy można jak się rozleci kupić nową (zapewne tą E type), czy trzeba jakąs specjalnie dla Speca robioną zamawiać ? Fajnie też, że damper jest schowany w głównym trójkącie czyli najczystszym miejscu, da się tam wsadzić taki ze zbiorniczkiem dodatkowym no i jeszcze miejsce na bidon tam wygospodarowali. Waga jak na ten skok i przeznaczenie wg mnie b.dobra - mój pancernik 3185 bez dampera wychodzi, czyli ten spec z pół kilo mniej. Daj znać jak pojeździsz.

Niestety (albo stety, jak dla mnie przerzutki przednie shimano są lepsze od konkurencji) tylko Shimano E-type, odkręca się tylko tą blachę która idzie pod suport: http://www.bike-land.pl/przerzutka-przedni...type-p-230.html , mam tylko nadzieję że Shimano utrzyma ten standard mocowania jeszcze przez jakiś czas, albo kupię sobie ze dwie na zapas :) A tak przy okazji naliczyłem że rama ma 14 łożysk ;)

O trwałość ww raczej nie powinieneś się obawiać moja LX ma ponad 6000 km i jak na razie działa dobrze choć ma już lekkie luzy. Z dostępnością też nie powinno być problemu bo jest jeszcze wiele rowerów w których E jest stosowana a nawet gdyby tak nie było to jest to część zamienna i jako taka będzie jeszcze produkowana przez jakiś czas.

Fajowy. Dobrze, że w porównaniu z tymi wydumanymi drogimi modelami ma standardowe komponenty co obniży koszty servisu, wymian i oszczędzi w polskich warunkach i to baaaaardzo czas servisowania. Prośba, ciekaw jestem jak przedni pancerz jest podparty przed przednią przerzutką - mógłbyś cyknąć fotkę tego miejsca ? Dzięki.

• 2 tygodnie później...

Dolaczajac do tematu ma zamiar kupic fulla ale nie w Stanach tylko w Kanadzie(bo tam ma zalogowana rodzinke) i jest pytanie czy ktos sprowadzal z Kanady jakis sprzet bo cos mi sie obilo o uszy ze spec narzuca na kanade jakies 13% doliczajac ewentualne 30% do nas jakby nie wyszlo to robi jakies ok 50%.Ale generalnie czy ktos slyszal o takim kanadyjskim podatku

Jest to tzw. GTS Tax, czyli podatek którego w kanadzie nie unikniesz, a w przeciwieństwie do Polskiego Vat-u tamtejszy podatek nie jest nigdzie napisany, powiem więcej, każdy sprzedawca ustala sam tenże podatek i w przypadku rowerów waha się z ok. 7-15 %. W Kanadzie bardzo na czasie jest pojęcia"że w życiu pewne są tylko dwie rzeczy: śmierć i podatki" Nasz Zus nawet tyle nie ściąga, co Kanadyjski :(

Pozdrawiam

P.S.Wysyłając takowy rower zwykła pocztą na 90% zapłacisz Cło+vat. O ile małe paczki jeszcze się prześlizgują przez granicę, o tyle z taki dużymi i cennymi paczkami są nie lada problemy.

Mylisz się. W samolocie prawie na bank można przewieźć rower bez cła i opodatkowania i to bez zbędnego kombinowania. Ogranicznikiem jest jedynie waga bagażu, którego cena rośnie wprost proporcjonalnie do przekroczonego limitu na 1 osobę(46kg-to się tylko wydaje tak dużo, ot dwie walizki :) )

Pozdrawiam

Wystarczy że rower będzie wyglądał na używany, czyli wg. mnie wystarczy ściągnąć odblaski, wszystkie metki, przejechać się kilka kilometrów co by błoto powpadało w różne miejsca, ew. przełożyć opony na jakieś stare bez "włosków". Celnicy nie mieliby podstaw prawnych.

@Mentos, nigdy o czymś takim nie słyszałem, muszę poszukać ;) Ale fakt faktem że jak moja rodzina przyjeżdżała, to wwiozła duże ilości elektroniki i nic nie zostało oclone.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...