MarcinGoluch Napisano 17 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Witam! Dzisiaj mailem kończyć składać rowerek. Przyszła ostatnia część czyli adapter. Z braku laku wziełem adapter shimano. A co tam rozstaw taki sam to czemu miałby niby nie pasować. Oki przechodze do montażu i nic nie wyszło , obciera. Hmmm ale co tam kolejna próba i znowu nic nie wyszło zbita. Okazuje się ze ten "cycek" za który wyciąga się klocek blokuje się o adapter i lekko przekrzywia klocek. Okazuje się ze o ile adaptery do J3 i J5 pokrywają się z tymi shimano to już J7, JC i JU muszą być albo nacinane z boku(w to miejsce wchodzi "cycek" z klocka) albo wogole takie jak odlewane. Post dla potomnych w celu uświadomienia, że nie wszystkie adaptery w tarczówkach są uniwersalne. Mimo że na pierwszy rzut oka zacisk J5 i J7 wygląda identycznie. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 20 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 A nie dało się odgiąć tego "cycka" kombinerkami tak żeby nie haczył o adapter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 21 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Niestety ten "cycek" jest bardzo blisko tarczy i odgięcie go mogło mieć zgubne skutki przy jakimś minimalnym skrzywieniu. Myślałem też żeby go całkowicie obciąć ale ten pomysł odpuściłem. Ostatecznie adapter chłopaki w firmie przerobili mi z Shimano na J7 . W miejscu wycięcia nie działają jakieś drastyczne siły a sama poprzeczka która została ścięta ma za zadanie trzymać adapter w osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.