Skocz do zawartości

[łańcuch]8rz od shimano czy accenta?

zekker

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam hg40, a że zbliża się czas na nowy łańcuch, więc powstał dylemat. Brać taki sam jak mam i dokupić spinkę accenta, czy może kupić accenta 802 lub tańszego 801?

Jeździł ktoś na tych łańcuchach? W sieci o nich cisza.

Nie wiedziałem, że Accent klepie łańcuchy i spinki...

Co do pytania, to na łańcuchach Accenta nie jeździłem (jak zapewne wiesz :D ), ale napęd homogeniczny to zazwyczaj jest dobra zasada. Niemniej jednak, jeśli zdecydujesz się na łańcuch Accenta, to z chęcią poznam twoją opinię o tym produkcie, gdy dokona już swojego żywota.

8rzędówek Szimano HG nie zepniesz spinką.... niestety... ale dobrą alternatywa mogą być np łańcuchy KMC(pasują spinki no i napęd pozostaje homogeniczny -jeśli komuś na tym zależy- bo Shi i KMC są klepane w tej samej fabryce) czy też Shimanowskie IG

Łańcuchy Accenta są na rynku dopiero od kilku miesięcy i ciężko o nich opinie znaleźć tym bardziej że nie są zbyt łatwo dostępne - ja jak zajeżdżę obecne napędy to biorę na testy łańcuchy Accenta bo pozycja to ciekawa.

ale dobrą alternatywa mogą być np łańcuchy KMC(pasują spinki no i napęd pozostaje homogeniczny -jeśli komuś na tym zależy- bo Shi i KMC są klepane w tej samej fabryce)

Łańcuchy KMC mają taką samą szerokość jak łańcuchy HG, więc spinki Srama nie pasują (w każdym razie tak jest w modelu Z-82). Homogeniczności też raczej nie ma bo to że to jest z jednej fabryki to nic nie znaczy - w łańcuchach KMC i Shimano stosowane są różne technologie (np są całkiem inne nacięcia blaszek)

Można zapiąć spinką KMC po 3 zyle sztuka.

sam ujeżdżam kasetę i korbę Shimano z łańcuchem KMC Z-92 i sprawuje się to jak najabrdziej oki, podobnie jest z HG, choć jakby głośniej to wszystko wtedy pracuje, no i spinkę trudniej się zapina, seiamno jakby szersze było czy cóś.

8rzędówek Szimano HG nie zepniesz spinką.... niestety... ale dobrą alternatywa mogą być np łańcuchy KMC(pasują spinki no i napęd pozostaje homogeniczny -jeśli komuś na tym zależy- bo Shi i KMC są klepane w tej samej fabryce) czy też Shimanowskie IG

To o niczym nie świadczy. Nawet produkty SHIMANO czyli łańcuch HG i IG (oba 8 rzędowe) różnią się szerokością wewnętrznych ogniw, a co za tym idzie IG współpracuje ze spinką SRAMA (choć z oporami), ale do HG (bez przeróbek) już jej nie wciśniesz.

Mam informacje, że spinki accenta pasują.

Zobaczę dzisiaj czy w sklepie zechcą zamówić.

ja w necie znalazłem gdzieś szerokości spinek accenta... chyba 7,2mm ale mogę się mylić(już nie pamiętam) dokładnie taką samą szerokość ma szersza spinka KMC(występują one też z grawerką QR -ale to już chyba inny "producent") która do HG w żaden sposób nie pasuje tak więc wątpię żeby te accenty pasowały... potrzebna by była spinka o szerokości ok 7,3mm ale takich nie ma :/

PS Do wcześniejszych odpowiedzi na mój wcześniejszy post: dobrze zdaję sobie sprawę z tego że IG jest węższe od HG i spinki do IG pasują... a co do "homogeniczności": chodziło mi jedynie o to, że jeśli ktoś chce już się uprzeć żeby mieć homogeniczny napęd to wsadzenie łańcucha(i spinki) KMC nie będzie tragiczne w skutkach... te części po prostu do siebie "pasują".. tyle..

Na stronie Velo.pl podają, że łańcuchy accenta mają 7,3mm, więc ich spinki powinny mieć tyle samo.

Byłem dzisiaj w sklepie i zamówiłem spinki, na łańcuch zabrakło odwagi :) Niestety dopiero co wysyłali zamówienie, więc spinki przyjdą przy następnym za około 2 tygodnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...