Skocz do zawartości

[hamulce] Jaki typ hamulca mogę zamontować na tym widelcu?

Snake20

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się zapytać jaki typ hamulca mogę zamontować na tym widelcu (v-brake, tarczowy czy tylko szczękowy?)

Amor nie posiada piwotów, orientuje się ktoś jaki to typ i czy w ogóle można zainstalować.

Nie ma jak to być zielonym... :rolleyes:

3983440665wh6.jpg

Musiałbyś znaleźć piwoty do niego i wtedy masz mocowanie pod canti. Na zdjęciu nie widzę(bo też tak zrobione) ale patrząc na amor, to mocowania pod tarcze nie będzie miał. Chyba, że masz na lewej goleni możliwość zamontowania tarczy?

Jeszcze nie widziałem go na oczy, ale już kupiony z ramą canyona. Amor to model z 96 r, wiec o tarczy raczej nie ma co myśleć, w sumie to dopiero co się dowiedziałem że to staruszek.

A może by tak odkręcić to podkowę (czy jak jej tam) i zamontować coś innego pod v-brake (jak znam życie to można o tym pomarzyć).

ten judy jest jeszcze z epoki przed vbrake - "ucho" na podkowie jest do mocowania linki cantileverow. oczywiscie mozna prosciej - montujac v brake.

z dostepnoscia piwotow moze byc problem bo to zabytek

co do tarczy - w roku 96 robil jakies hope - ze specjalnymi obejmami na widelec. nie wiem jak z siłą hamowania tamtej tarczowki ale co do nowych to bym sie bał.

judy byl wysokim modelem wtedy i raczej do znalezienia w lepsiejszych rowerach a takie kupowali ludzie ktorzy najczesciej sporo i zawodniczo jezdzili. mam wątpliwosci co do stanu tego widelca.

nie wiem czy twoj zakup byl sentymentalny czy budzetowy - moze lepiej zanabądź jakis nowy widelec.

oceniam po ksztalcie a nie parametrach - powinny byc dobre

Z tego co mi sprzedający mówił to amor działa "przyzwioicie". Zakup był czysto budżetowy a za całość z ramą i częściami osprzętu z grupy alivio zapłaciłem niecałe 150 zł.

Niektórzy powiedzą obraz nędzy i rozpaczy, ale za te pieniądze. Przerzucenie się z makrokesza na to nie będzie chyba krokiem wstecz. Mam nadzieje tylko, że nie bedzie mi to sprawiało wielu poblemów.

398344066jo4.jpg

Mody, mam suwmiarkę w domu. Potrzebna będzie średnica od wewnątrz czy jak?

Tak jak mówi uchmanek, potrzebny jest typ gwintu i musi być odpowiednia długość piwotów (ta, która wchodzi do amora) średnica też.

Co do amorka, nie wygląda, żeby przez jakieś wielkie męki przechodził jak patrzy się na niego z zewnątrz.

te judy mialy zamkniety kartusz tlumienia, ktory nie dosc ze wlasciwie nawet przy posiadanej regulacji nie dzialal jak dzisiejsze (jakby nie ustawic regulacji widelec był "szybki"), to lubil pękać lub zlać sie przez tłoczysko - o ile pamietam zalecany okres eksploatacji miedzy serwisami to bylo ok 200 godzin. mysle ze przez 12 lat widelec bujał sie wiecej niz 200 godzin no i zawartosc takiego zamknietego tlumika po 12 latach mogla zmienic swoje wlasciwosci.

nie wiem co znaczy dla nich przyzwoicie.

mialem mozliwosc jazdy na judy xl (wtedy byl to jeden z najwyzszych modeli rock shoxa) z tlumikiem takim jak ten judy plus - co bylo nowsocia - samymi sprezynami bez elastomerow.

regulacja tlumienia - tak jak pisalem - nie dzialala wcale (byl to nowy egzemplarz wiec o trefnym towarze nie bylo mowy) a dodatkowo stukal jak nawiedzony przy pelnym szybkim rozprezeniu. widelec ten pozyczylem od wlasciciela na czas reklamacji na moj a uzywalem go zaraz po zalozeniu innego zamiennika - rst 281. kultura pracy byla wlasciwie ta sama.

no ale nie to jest tematem tematu :)

juz wiecej nie mieszam.

Tobo żeś mnie pocieszył ...

Napiszcie mi jeszcze nie zakładając nowego tematu, jaka może tu być na oko średnica sterówki bo mam mostek i kierownice od zooma w lepszym stanie (mostek na 38,6 mm). Myślicie czy bedzie pasował? Czy może zostawić tak jak jest (na zdjęciu kierownica titec, mostek felt)

czy ja cie pocieszylem? sprawdzisz sam na ile jest lepiej. po prostu moja opinia jest skażona eksploatacja lepszego widelca z ktorego przesiadlem sie na judy o tej samej konstrukcji :)

pocieszajac czy nie: samemu mozna realnie popatrzec ile jest wart 12letni widelec jesli moze nawet nie brutalnie ale w miare intensywnie meczony. zewnetrzne slady eksploatacji a dokladnie ich brak o niczym nie swiadczą. moje rst mozo comp wygladalo na zewnatrz piknie a w srodku mialo luzy i chwialo sie jak pijaczek na wietrze :P

rs w tamtych czasach nie potrafil robic tlumienia i tak bylo do czasow systemu pure damping w psylo.

co do sterow to wyglada ze jest to 1 i 1/8 cala czyli ahead taki jak dzis.

Do ramy brakuje mi jeszcze haka pod przerzutkę (sry, że zaśmiecam topic), ale jakby się ktoś orientował co to za typ to będę wdzięczny.

3983440663jf8.jpg

PS. Rama chyba nie jest z tego okresu co amortyzator, chociaż wizualnie można tak sądzić. Ciekaw jestem ile to może ważyć (rozmiar 17''). Obecny rower waży lekko ponad 20 kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...